21 °C Rethymno, GR
17/04/2021

ΜΕ ΠΟΛΛΑ "ΑΝ" ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΦΟΣΟΝ" ΜΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Άθληση και κορονοϊός: Το σωτήριον έτος 2021

Ο Δεκέμβριος είναι συνήθως ο μήνας όπου τα πρωταθλήματα, ομαδικά ή ατομικά (προ κορονοϊού εποχή) «φούλαραν» από ανταγωνισμό μια και οι αθλητές ελέω των εορτών των Χριστουγέννων έδιναν όλο τους το «είναι» για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Αυτή τη φορά όμως, επικρατεί μια εκκωφαντική ηρεμία μια παγωνιά σε κυριολεκτικό αλλά και σε μεταφορικό επίπεδο αφού έχουμε χειμώνα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις μένουν άλαλες, άδειες, δίχως ζωή.
Το δεύτερο lock down δεν επιτρέπει την άθληση με εξαίρεση την ατομική ή το πολύ την εkγύμναση τριών ατόμων ταυτόχρονα, ανάμεσα σ’ αυτά και εκείνο του προπονητή.
Τί θα είχαμε ως τώρα και τί δεν βλέπουμε να συμβαίνει…; «Όλα και τίποτα» είναι η απάντηση.
Τί μπορούμε να προσδoκούμε από το νέο χρόνο; Προφανώς «τα πάντα»!
Μιλώντας πάνω σε ρεαλιστική βάση και όχι απλώς με την λογική της αισιοδοξίας που απλώς πολλοί θέλουν -και έχουν βέβαια κάθε δικαίωμα- να ονειρεύονται για το αύριο, έχουμε και λέμε…

Πρώτα προπονήσεις, έπειτα η SL2

Στο πλαίσιο της «επόμενης μέρας» είναι να ξεκινήσουν, πρώτα απ’ όλα, οι ομαδικές προπονήσεις έστω και σε δύο γκρουπ. Ακολούθως, ίσως δούμε επίσημους αγώνες στη Super League2 πριν τις γιορτές. Αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Η Football League και βλέπουμε για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό
Έπειτα είναι λογικό να υπάρξει μια νέα διακοπή λόγω των γιορτών και από την έλευση του νέου έτους να ξεκινήσουν σταδιακά οι προπονήσεις σε κανονικούς ρυθμούς. Σειρά θα πάρει η Football League και θα εξεταστεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η Γ’ Εθνική κατηγορία. Η τελευταία περίπτωση δεν είναι κάτι εύκολο αφού θα εξεταστεί ιεραρχικά επί τη βάσει των αριθμών α) των θανάτων από κορονοϊό, β) των διαθέσιμων ΜΕΘ και γ) των αριθμών των κρουσμάτων.
Πολλοί -και όχι άδικα- θεωρούν ότι φτάνουμε λίγο μετά τα μισά της πανδημίας αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Τί σημαίνει αυτό; ¨Οτι, και το εμβόλιο να βγει και να χορηγηθεί από το α’ 10ήμερο του Ιανουαρίου, οι πρώτοι που θα το λάβουν είναι οι ευπαθείς ομάδες.
Έτσι η νεολαία που απασχολείται με τον αθλητισμό θα πρέπει και πάλι να προσέχει, πολύ, πάρα πολύ.

Λάθη που έγιναν και δεν θα πρέπει να ξανασυμβούν
Στις ομάδες των ανοικτών γηπέδων και εν γένει του αθλητισμού που δρα σε εξωτερικούς χώρους το «πράσινο φως» επανεκκίνησης ενδέχεται να ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου.
Το πρόβλημα εναπόκειται στον αθλητισμό σε κλειστά γήπεδα (μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ κ.α.). Εκεί, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή και να μη δρουν άπαντες με βάση το γεγονός απλά και μόνο ότι δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα στην πόλη μας.
Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις -ασχέτως εάν αυτό δεν το πληρώσαμε- όπου δεν τηρούνταν στο απόλυτο το υγειονομικό πρωτόκολλο όπως, οι κανόνες απόστασης, ή απολύμανση των αποδυτηρίων. Υπήρξαν αγώνες σε κλειστά γήπεδα σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Κρήτη όπου το πρόγραμμα ήταν ασφυκτικά πιεστικό με τον έναν αγώνα να διαδέχεται τον άλλον. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου παίκτες ή παίκτριες έμπαιναν στα αποδυτήρια όπου δευτερόλεπτα πριν, άλλαζαν οι προηγούμενοι συναθλητές τους άλλων κατηγοριών, όπως επίσης είχαμε ιδρωμένους πάγκους να «υποδέχονται» ομάδες, τη μία μετά την άλλη.
Επισήμανση: Έμπαινε κόσμος (απλοί φίλαθλοι) έστω και μικρός σε αριθμό δίχως κανέναν έλεγχο.
Αυτές τις λεπτομέρειες, αυτή τη φορά θα πρέπει να τις προσέξουμε και ο σχολαστικός έλεγχος, όσο και αν απογοητεύει τους αθλητές, να γίνεται αφού πρωτεύοντας ρόλο παίζει η υγεία του καθενός.


Πιο ασφαλή, άρα πιο σύντομα τα ατομικά αθλήματα

Βγαίνοντας από αυτή την ενότητα και κοιτάζοντας την «επόμενη μέρα», αθλήματα ατομικά όπως, η ποδηλασία, ο κλασικός αθλητισμός, η ιππασία, δεν φαίνεται να επηρεάζονται.
Αυτά πάλι, των μαχητικών τεχνών εμπλέκονται στην παραπάνω ενότητα όμως, εδώ αλήθεια είναι ότι, το βάρος το αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτές που στην ουσία «κρατούν μαγαζιά» και δίνουν πολύ μεγαλύτερη βάση μιας και έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα σε οικονομικό επίπεδο, οπότε η προσοχή τους είναι ακόμη μεγαλύτερη.


Τέλος, θα πρέπει να περιμένουμε σε διοικητικό επίπεδο τις εκλογές της ΕΠΟ αλλά και της ΕΟΚ ενώ από ρεθεμνιώτικης πλευράς μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τον Νίκο Προβιά και την υποψηφιότητα που έχει υποβάλλει να αναλάβει την προεδρία της Γυμναστικής Ομοσπονδίας της χώρας (ΕΓΟ).