27 °C Rethymno, GR
02/08/2021

ΓΙΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Άμεσα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων των δασικών χαρτών

-Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε πως οι αντιρρήσεις -για τις οποίες έχει ήδη δοθεί εξάμηνη παράταση - θα διαρκέσουν για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε να διορθωθούν όσα απαιτούν παρεμβάσεις

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στους πολίτες της Κρήτης η ανάρτηση των δασικών χαρτών εξήγησε αναλυτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου, όπου είχε διεξοδικά δύο συναντήσεις με θεσμικούς φορείς και αγροτοκτηνοτρόφους αντίστοιχα.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει άμεσα διοικητικές, οργανωτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, με βασικό γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες στην επίλυση των προβλημάτων, δίχως ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες προκειμένου να ολοκληρωθεί η σημαντική μεταρρύθμιση της κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021.

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο προχωρά σε οριζόντιες διαθρώσεις ενισχύοντας τις δασικές υπηρεσίες με τεχνικούς συμβούλους -κάτι όπου όπως είπε θα γίνει άμεσα και χωρίς κόστος για τους πολίτες, ενώ επεσήμανε ότι δίδεται εξάμηνη παράταση για τις αντιρρήσεις, διευκρινίζοντας ακόμα πως οι αντιρρήσεις θα διαρκέσουν για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε να διορθωθούν όσα απαιτούν παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Αναλύσαμε διεξοδικά τις πρωτοβουλίες, διοικητικές και νομοθετικές, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση για να επιλύσουμε τα πρόδηλα σφάλματα αλλά και τις αδικίες που έχουν συμπεριληφθεί στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί. Προχωράμε άμεσα σε οριζόντιες διορθώσεις με εσωτερικές διαδικασίες -δηλαδή από τη διοίκηση- για να διορθώσουμε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και χωρίς κόστος. Από την άλλη οι αγρότες ανέφεραν τα προβλήματα και τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί, φύγανε ικανοποιημένοι αναμένοντας τις πρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα προβλήματα».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την στελέχωση των δασικών υπηρεσιών με τεχνικούς συμβούλους με πόρους του υπουργείου είπε: «Ήδη έχουμε κατανείμει τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι στη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από εκεί αυτοί θα κατανεμηθούν στις διευθύνσεις δασών των Αποκεντρωμένων Περιφερειών, ώστε να γίνουν οι άμεσες αναθέσεις για να προσληφθούν οι τεχνικοί σύμβουλοι που θα βοηθήσουν στις άμεσες διορθώσεις των πρόδηλων σφαλμάτων και τις αναμορφώσεις των δασικών χαρτών. Έχουμε δώσει ήδη μία παράταση έξι μηνών για την υποβολή των αντιρρήσεων, ώστε να δώσουμε το χρόνο στη δημόσια διοίκηση για να προχωρήσει στην αναμόρφωση των χαρτών, άρα θεωρούμε αυτό το διάστημα είναι αρκετό, ικανό και αναγκαίο για να ολοκληρώσουμε τις διορθώσεις» και πρόσθεσε ότι: «Πριν τις αντιρρήσεις προτείνουμε στους πολίτες να προχωρούν σε αίτηση, ώστε η διοίκηση από μόνη της χωρίς κόστος, ατελώς να διορθώσει το πρόβλημα. Εφόσον δεν μπορεί με αυτόν τον τρόπο να θεραπευτεί, μπορούν να προσφύγουν στις επιτροπές αντιρρήσεων που θα συσταθούν άμεσα, ώστε κάποιος πολίτης που θέλει, παρ’ όλο που εν των μεταξύ αναμορφώνεται ο χάρτης, να προχωρήσει σε αίτηση αντίρρησης, ώστε να δώσει λύση στο προσωπικό του πρόβλημα και αυτό να είναι οριστικό. Εμείς θα προχωρήσουμε άμεσα σε μία νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μειώσουμε κατά 50% τα τέλη για τις αντιρρήσεις. Αυτή θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και εκεί θα περιλαμβάνεται η θεραπεία για όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα.

Μέχρι να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα και οι παραλείψεις που από τη διοίκηση αυτή τη στιγμή περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, δεν θα σταματήσει η δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν αιτήματα αντιρρήσεων. Δηλαδή θα διορθώσουμε με οριζόντιο τρόπο όλα τα πρόδηλα σφάλματα και όλες τις παραλείψεις της διοίκησης και μετά θα δώσουμε επιπλέον χρόνο στους πολίτες, εφόσον δεν έχουν καλυφθεί από αυτές τις διορθώσεις, να καταθέσουν αίτημα αντίρρησης για να λύσουν εξατομικευμένα το προσωπικό τους πρόβλημα».

Διαβεβαιώσεις για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το θέματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που απασχολεί έντονα τους πολίτες της Κρήτης και τους αγροτοκτηνοτρόφους που το έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση, ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών και των αγροτών που συναντήσαμε είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού, το οποίο είναι ένα θέμα που ταλανίζει την Κρήτη επί 10ετίες, που είναι στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 62, που δεν τεκμαίρεται η κυριότητα του δημοσίου σε χαρακτηρισμένες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Άρα εμείς θα προχωρήσουμε, πάντα πατώντας πάνω στο Σύνταγμα της Ελλάδας και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να δώσουμε γρήγορη λύση, ισχυρή νομικά ώστε να κλείσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτό αναφέραμε στους αγρότες. Θα αναμένουν τις πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που τους περιγράψαμε σήμερα».

Παράλληλα, διαβεβαιώσεις έδωσε ο υπουργός και για το θέμα του αποχαρακτηρισμού από τον δασικό χαρακτήρα για τον ασπάλαθο. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες φρυγάνων, αυτές, όπως είπε, περιλαμβάνονται στο νόμο Χατζηδάκη και θεωρείται ότι είναι εναρμονισμένο με αυτό που ζητούν οι ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα είπε: «Ήδη με προηγούμενη απόφαση της διοίκησης, τα φρύγανα και όλα τα είδη που συμπεριλαμβάνονται στη γενικότερη κατηγορία των φρυγάνων εξαιρούνται από τα είδη που προσδίδουν δασικό χαρακτήρα σε εκτάσεις. Εμείς πέρα και πάνω από αυτό που ήδη ισχύει και παρόλο που ισχύει πολλές φορές δεν έχει ληφθεί υπόψη στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και τώρα θα το διορθώσουμε με οριζόντιο τρόπο και χωρίς κόστος για τους πολίτες, πέρα από αυτό έχουμε και το θέμα των ασπαλάθων. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στο τεχνικό συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη Πέμπτη και την αποδοχή της θετικής γνωμάτευσης του συμβουλίου θα την πραγματοποιήσουμε τις επόμενες 2-3 μέρες».

Αντίστοιχα το αμπελουργικό ή το ελαιοκομικό μητρώο είναι διοικητικές πράξεις που περιλαμβάνονται στο νόμο Χατζηδάκη, για τον οποίο ωστόσο εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κ. Σκρέκας πάντως ανέφερε πως και αυτό θα διορθωθεί οριζόντια: «Ο συνυπολογισμός του ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου έπρεπε ήδη να έχει γίνει στους χάρτες που έχουν αναρτηθεί, γιατί προβλέπεται ήδη από την κείμενη νομοθεσία. Άρα, σε περίπτωση που αυτό δεν έχει γίνει, μιλάμε για ένα σφάλμα και μία παράλειψη που και αυτό θα διορθωθεί οριζόντια από τη διοίκηση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος προήδρευσε σε δύο συσκέψεις: μία με τους θεσμικούς φορείς, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Μαίρη Λιονή και Μανώλης Χνάρης, οι πέντε δήμαρχοι του νομού Ρεθύμνου κ.κ. Μαρινάκης, Κεφαλογιάννης, Κόκκινος, Μουρτζανός και Ταταράκης, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Δέσποινα Σταματάκη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Γιώργος Γιακουμάκης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κουταλάς και Ελένη Παπαδάκη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Στη δεύτερη σύσκεψη ο υπουργός μίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτοσυνδικαλιστών και της επιτροπής αγώνα που έχει συσταθεί σε παγκρήτιο επίπεδο.

Γ. Κεφαλογιάννης: Υπάρχει η πολιτική βούληση για επίλυση όλων των προβλημάτων

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος άλλωστε από την πρώτη στιγμή της ανάρτησης των προσωρινών δασικών χαρτών είχε αντιληφθεί τα σοβαρά προβλήματα και είχε προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες και παρεμβάσεις προς τους συναδέλφους του υπουργούς.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα έχω διαβεβαιώσει και τους συμπολίτες μας εδώ στο Ρέθυμνο και γενικά στην Κρήτη, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επιλύσει μία σειρά από συγκεκριμένες διαδικασίες που αφορούν τους δασικούς χάρτες. Ο κ. Σκρέκας, από πλευράς υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θέλω επίσης να πω ότι πρώτα θα γίνει μία οίκοθεν διαδικασία, δηλαδή αυτόματη διαδικασία διόρθωσης των σφαλμάτων, χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να μπει σε ταλαιπωρία. Στη συνέχεια είναι μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν λύση, τόσο στο ιδιοκτησιακό αλλά και σε κάποια άλλα ζητήματα που ανέκυψαν. Επίσης ξεκαθαρίστηκε με ρητό τρόπο ότι όσον αφορά τη διαδικασία των δασικών χαρτών δεν υπάρχει κανένας επηρεασμός στο ζήτημα των επιδοτήσεων. Από κει και πέρα θα είμαστε σε επαγρύπνηση έτσι ώστε ζητήματα τα οποία θα ανακύψουν στην πορεία, θα μπορούμε να τα θέσουμε ξανά στο υπουργείο. Υπάρχει βούληση από πλευράς κυβέρνησης όλα αυτά να λυθούν ώστε οι δασικοί χάρτες να αποτελέσουν ένα αναπτυξιακό εργαλείο που το έχει ανάγκη ο τόπος», είπε ο Ρεθεμνιώτης υφυπουργός.

Ξανθός: «Αναγκαίος ένας σαφής, αναλυτικός, δίκαιος και βιώσιμος οδικός χάρτης»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση ανάρτησε χωρίς έλεγχο τους χάρτες και τώρα κατόπιν εορτής προσπαθεί να δώσει κάποιες λύσεις τις οποίες χαρακτήρισε προβληματικές, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε πως απαιτείται ένας αξιόπιστος «οδικός χάρτης» για το θέμα. «Η εικόνα που αποκομίζω είναι ότι η κυβέρνηση αφού έσπευσε να αναρτήσει χωρίς έλεγχο δασικούς χάρτες, οι οποίοι είχαν πρόδηλα σφάλματα και οφθαλμοφανείς αδικίες και αφού πυροδοτήθηκε μία μεγάλη κοινωνική ανασφάλεια, ανησυχία και ένταση προσπαθεί εσπευσμένα και κατόπιν εορτής να εκτονώσει αυτό το κλίμα και να δώσει κάποιες καθησυχαστικές απαντήσεις. Θεωρώ ότι η πολιτική επιλογή, η οποία γίνεται, είναι καταρχήν καθυστερημένη είναι ατελής και έχει στοιχεία τα οποία απαιτούν διευκρινήσεις.

Τι ακριβώς θα διορθωθεί και πώς θα διορθωθεί. Θεωρώ ότι επίσης είναι προβληματικό ότι θα τρέχει παράλληλα η διαδικασία εσωτερικών διορθώσεων με πρωτοβουλία του υπουργείου και ταυτόχρονα θα τρέχει και η διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων. Βέβαια δόθηκε μία απάντηση ότι αυτό θα σταματήσει για κάποιο διάστημα και μετά θα επανεκκινηθεί. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται για να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, στην πολιτεία και στους πολίτες είναι να παρουσιαστεί ένας σαφής, αναλυτικός, δίκαιος και βιώσιμος οδικός χάρτης, ο οποίος να πείθει τους πολίτες ότι η πολιτεία παίρνει υπ’ όψιν τις εύλογες αντιρρήσεις και ανησυχίες τους και ότι διασφαλίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη δημιουργία δασολογίου επιτέλους στη χώρα μετά από δεκαετίες αλλά και να προστατευθεί η περιουσία των πολιτών. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητεί μία διέξοδο στους προβληματικούς χειρισμούς που έκανε όλο αυτό το διάστημα».

Στ. Αρναουτάκης: Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και κτηματολογίου θα δώσουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης

Στις διορθώσεις-αναμόρφωση των Δασικών χαρτών που είναι αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αυτοδιοίκησης, φορέων, αγροτών, πολιτών, στις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που θα υπάρξουν, αλλά και στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για τις αναγκαίες διορθώσεις, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, των φορέων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα των αναμορφώσεων και της άρσης αδικιών που έχουν προκύψει. Ο κ. Αρναουτάκης το χαρακτήρισε εθνικό έργο και που η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και κτηματολογίου θα δώσουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Ικανοποίηση δημάρχου Αγ. Βασιλείου

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην συνάντησή του με τους θεσμικούς φορείς.

«Έγινε ένα μεγάλο βήμα από την πλευρά της Πολιτείας και προσωπικά από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα για την εξεύρεση λύσης που ικανοποιεί όλες τις πλευρές και κυρίως αποκαθιστά τις αδικίες. Όπως υπενθύμισα και στον Υπουργό κατά την τοποθέτησή μου, είχα αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο ένα μήνα πριν την ανάρτηση στις 28 Ιανουαρίου και ανέφερα ένα – ένα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη δημοσίευση των χαρτών και κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις.

Και ήταν αυτά ακριβώς τα σημεία που δημιούργησαν τα προβλήματα και έφεραν κοινωνική αναστάτωση. Χαίρομαι όμως, γιατί έστω και αυτήν την ώρα, δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις και λύσεις.

Με καλοπροαίρετη διάθεση αναμένουμε το επόμενο διάστημα όλα αυτά να επιλυθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις. Θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε εποικοδομητικά όποτε χρειαστεί.

Στην επίλυση του προβλήματος και στην άρση του αδιεξόδου ήταν θετική και ουσιαστική η συμβολή του υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, που αντιλήφθηκε το πρόβλημα και προχώρησε στις απαιτούμενες παρεμβάσεις για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο, του βουλευτή Ρεθύμνης ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος με την ήπια στάση του και τις παρεμβάσεις του δεν δυναμίτισε το κλίμα, του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη και των αντιπεριφερειαρχών που αντέδρασαν από το πρώτο λεπτό στο μείζον θέμα που προέκυψε, στην Ελληνική Αστυνομία και τον αστυνομικό διευθυντή, Βαγγέλη Αλεβυζάκη, για την ψύχραιμη διαχείριση της κατάστασης αυτό το διάστημα.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου μου, την υπερκομματική Επιτροπή Αγώνα Δήμου Αγίου Βασιλείου για τους Δασικούς Χάρτες, η οποία με στοχευμένο και εμπεριστατωμένο λόγο, ενήργησε με σύνεση και ανιδιοτέλεια προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας και βέβαια όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες γης που συμμετείχαν σε αυτό τον δίκαιο και ακομμάτιστο αγώνα, αντιμετώπισαν το κοινό πρόβλημα με υπευθυνότητα, μακριά από ακρότητες και κατάφεραν να πείσουν την Ελληνική Πολιτεία για τα αιτήματά τους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Σε όλους αυτούς αξίζει ένα μεγάλο μπράβο».

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος το Σάββατο είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, αποτελούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, τον Θεοφ. Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και τον Εντιμολ. κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, Νομικό Σύμβουλο Αυτής. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Η αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κατέθεσε στον κ. Υπουργό επιστολές της Εκκλησίας Κρήτης, στις οποίες αποτυπώνονται οι θέσεις και οι προβληματισμοί της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικά προς τους δασικούς χάρτες και τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο για την Εκκλησιαστική Περιουσία, των Ιερών Μονών και των Ενοριών, αλλά και για τις ιδιοκτησίες πλήθους ανθρώπων στη Μεγαλόνησο Κρήτη.