28 °C Rethymno, GR
26/07/2021

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ, ΕΔΕΙΞΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Άμεσα το νέο ταρτάν – Στα σκαριά δημιουργία αθλητικού κέντρου στου Γάλλου

Την άμεση αντικατάσταση του κατεστραμμένου ταρτάν του Δ.Α.Κ. Γάλλου εξήγγειλε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, στην χθεσινή επίσκεψή του στο Ρέθυμνο, επεσήμανε πως στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η συνολική βελτίωση του σταδίου. Στο πλάνο η εκπόνηση μελέτης για την στατικότητα του κτηρίου και συγκεκριμένα των κερκίδων και του στεγάστρου. Επίσης, επί τάπητος τέθηκε το φιλόδοξο πλάνο της δημιουργίας ενός αθλητικού κέντρου στον περιβάλλοντα χώρο, με την Γ.Γ.Α. να αναλαμβάνει τις μελέτες. Ενός πολυχώρου που θα φιλοξενεί πολλά αθλήματα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των αθλητικών δομών του Νομού. Η αρχή θα γίνει από το Δ.Α.Κ. Γάλλου και έπεται και συνέχεια. Αφού αντίκρισε την τραγική εικόνα που βρίσκεται το ταρτάν, ανακοίνωσε την άμεση αντικατάστασή του, έτσι ώστε να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στους αθλούμενους και κατ’ επέκταση να είναι σε θέση να φιλοξενήσει κορυφαίες διοργανώσεις. Έργο με προϋπολογισμό 1.008.000 ευρώ. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, απαιτείται συνολικό λίφτινγκ στις δομές του γηπέδου. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία των σχετικών μελετών για τη στατικότητα του κτηρίου και συγκεκριμένα των κερκίδων και του στεγάστρου.

Φιλόδοξο πλάνο για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου

«Ο Υφυπουργός είναι αποφασισμένος να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή που να περιλαμβάνει και βοηθητικά γήπεδα και άλλες δράσεις, υποστηρικτικές του Δήμου μας και της περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργης Μαρινάκης. Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού χαρακτήρισε ιδανική την περιοχή για την δημιουργία ενός πολυχώρου που θα φιλοξενεί πολλά αθλήματα και θα αναβαθμίσει τον ρεθεμνιώτικο αθλητισμό γενικότερα. Δεσμεύθηκε πως οι μελέτες θα γίνουν από την Γ.Γ.Α. και στη συνέχεια θα τεθούν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες. Πρόκειται για ένα μάστερ πλαν που περιλαμβάνει και τη δημιουργία κολυμβητηρίου.

Το «παρών» στην χθεσινή επίσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη έδωσαν μεταξύ άλλων οι Γιώργης Μαρινάκης (Δήμαρχος Ρεθύμνου), Άγγελος Μαλάς (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Κυκλοφοριακών Θεμάτων), Στέλιος Σπανουδάκης (Αντιδήμαρχος Οικονομικών θεμάτων), Δημήτρης Λελεδάκης (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Περιβάλλοντος – Ανακύκλωσης – Πολ. Προστασίας), Μανώλης Φουρφουλάκης (Πρόεδρος ΝΟΔΕ), Δημήτρης Λαχνιδάκης (Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνου), Νίκος Προβιάς (Πρόεδρος ΟΚΑ Αρκάδι), Μιχάλης Νικολιδάκης (Πρόεδρος ΠΑΕ Επισκοπής) και υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων του Δήμου Ρεθύμνου.

Λ. Αυγενάκης: «Να δούμε ένα ωραίο αθλητικό συγκρότημα αντάξιο των πραγματικών αναγκών»

Ανοικτός στον διάλογο αλλά και σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν, εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού. Ξεκίνησε με την αντικατάσταση του ταρτάν, αλλά με την αυτοψία που έκανε στον υπόλοιπο χώρο στη συνέχεια, αλλά και με τις εισηγήσεις των παραγόντων ανάμεσα σ’ αυτές φυσικά και του δημάρχου  Ρεθύμνης, διαπίστωσε ότι το Δ.Α.Κ. Γάλλου αλλά και πολλές άλλες εγκαταστάσεις στο Ρέθυμνο, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεός τους…

«Ανταποκρινόμαστε στις προσκλήσεις της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, κ. Γιώργη Μαρινάκη, για να επαναφέρουμε μια αθλητική εγκατάσταση (σ.σ. Δ.Α.Κ. Γάλλου) που κάποτε φιλοξένησε μεγάλες αθλητικές προσωπικότητες και γεγονότα όπως τα «Βαρδινογιάννεια» που ήταν η κορύφωση των εκδηλώσεων αυτών.

Θέλουμε να το επαναφέρουμε στην κατάσταση που πρέπει. Το οφείλουμε αυτό ως πολιτεία. Πρέπει να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην αθλητική οικογένεια του Ρεθύμνου. Ξεκινάμε με την αντικατάσταση του προβληματικού ταρτάν ή μάλλον του ανύπαρκτου πλέον ταρτάν γιατί δεν υπάρχει όπως διαπιστώνω…

Άρα προχωράμε με προϋπολογισμό 1.008.000 ευρώ! Το τεχνικό δελτίο έχει κατατεθεί και πολύ μεθοδικά θα δούμε κι άλλες παράπλευρες εγκαταστάσεις με μελέτες, το σημειώνω, οι οποίες θα χρειαστούν άμεσης προσοχής, όπως τις κερκίδες ούτως ώστε να δούμε ένα ωραίο αθλητικό συγκρότημα αντάξιο των πραγματικών αναγκών που έχει η αγαπημένη μας πόλη η οποία έχει μείνει πίσω».

«Όραμά μας η Κρήτη να γίνει αθλητικός προορισμός»

Η Κρήτη διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να φιλοξενήσει κορυφαίες διοργανώσεις. Το έχει κάνει με τεράστια επιτυχία στο παρελθόν. Ο Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε πως όραμα του Υφυπουργείου, της Κυβέρνησης και φυσικά του ιδίου, είναι το νησί να γίνει αθλητικός προορισμός. Συνεπώς, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων, αποτελεί μονόδρομο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο Δ.Α.Κ. Γάλλου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού προχώρησε και σε επιμέρους τοποθετήσεις. Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο έχει μια σειρά από ανάγκες όπου η Γ.Γ.Α. θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Δήμο Ρεθύμνου: «Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τη δημοτική αρχή και με τον καλό συνάδελφο, τον Υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη που συμβάλλει από τη μεριά του με τις δυνάμεις που έχει ως μέλος κυβέρνησης ώστε να φέρουμε σε πέρας το καλύτερο για τον τόπο μας.

Όραμά μας, η Κρήτη εκτός από τουριστικός προορισμός να είναι και αθλητικός. Ήδη το ξεκίνημα το έχει κάνει ο δήμος Ρεθύμνου που το περασμένο καλοκαίρι άφησε άφωνους τους τοπικούς παράγοντες και την κοινωνία ενισχύοντάς την σημαντικά. Αυτό θεωρούμε ήταν ένα μικρό δείγμα που μπορούσε να δώσει ο αθλητισμός.

Γι’ αυτό δουλεύουμε συνετά με την ελπίδα να απολαύσουμε το νέο ταρτάν εδώ στο Δ.Α.Κ. Γάλλου, συν τις άλλες εγκαταστάσεις και τις διοργανώσεις που θα φέρουμε σε συνεργασία με τις νέες διοικήσεις των Ομοσπονδιών σε όλη την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα κατ’ επέκταση».

Πάει πίσω το κολυμβητήριο

Επίσης, ρωτήθηκε και για την απουσία ενός κολυμβητηρίου στον νομό. Ο Υφυπουργός έδειξε να γνωρίζει το θέμα όμως σ’ αυτή την περίπτωση υπεραμύνθηκε της στάσης για το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει το παραμικρό.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι είμαι 18 μήνες υφυπουργός αθλητισμού και όχι 18 χρόνια… Όπως αντιλαμβάνεστε, από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από αυτό το μεγαλόπνοο έργο. Δε σημαίνει ότι υποτιμούμε ή βάζουμε σε δεύτερη μοίρα αυτό για το οποίο αναφέρετε. Δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη. Μακάρι να έχουμε την υγειά μας και τη δύναμη μέχρι, το τέλος της θητείας μας, να τα κάνουμε πράξη. Όπως και η νόμιμη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του μπάσκετ, όπως και το κλειστό γυμναστήριο της γυμναστικής που βρίσκεται προ των πυλών.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι όλα αυτά συνδέονται με τον αθλητικό τουρισμό. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Η Κρήτη είναι ξεχασμένη σε επίπεδο αθλητικών υποδομών εδώ και πολλά χρόνια. Με τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού θα καλύψουμε πολλές από τις ανάγκες. Γι’ αυτό και είπαμε ότι θα πρέπει να συντονιστούμε για να φτιάξουμε ώριμες μελέτες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στο μάστερ πλαν που αφορά  την ευρύτερη περιοχή, περιλαμβάνεται και το κολυμβητήριο. Ξέρετε, ο μεγάλος εχθρός της ιστορίας δεν είναι η δημιουργία μίας υποδομής, είναι η συντήρηση και η βιωσιμότητά της. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα είναι το ενεργειακό της αποτύπωμα, που δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντολογικό, αλλά και οικονομικό. Μπαίνουμε συνέχεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ανακαλύπτουμε νέες μορφές εξοικονόμησης, οπότε και τα κολυμβητήρια που είναι φοβερά ενεργοβόρα και κοστοβόρα είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθούν. Δείτε την περίπτωση των Χανίων που έχουν ένα κολυμβητήριο και δεν το θέλει κανείς να το συντηρήσει.

Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα μη βιώσιμα, γι’ αυτό θα πάμε με μία μελέτη, στην οποία θα απαντήσουμε και ενεργειακά και σε επίπεδο κόστους λειτουργίας για να κάνουμε κάτι που να μπορούμε να το διεκδικήσουμε και να είναι πρόταση του μέλλοντος και όχι της ανάγκης. Ίσως το Ρέθυμνο να είναι η μοναδική πρωτεύουσα Νομού της Ελλάδας χωρίς Εθνικό κολυμβητήριο».

Η δέσμευση, η μη υπόσχεση και η επιστροφή

Στην ερώτηση που του τέθηκε για το ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα εφόσον οι μελέτες διαρκέσουν στην καλύτερη 6 μήνες… τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε να μηδενίσουμε τον χρόνο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όπως καταλαβαίνετε, όμως εδώ είμαστε για να προσπαθούμε… Υπάρχει μεγάλη ανάγκη και πραγματική επιθυμία. Δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα. Ο δήμος θα παραγγείλει τις μελέτες για να είμαστε έτοιμοι να γίνουν αυτές και να βγει η χρηματοδότηση του αθλητικού κέντρου. Όχι υποσχέσεις… Μετρημένα πράγματα γιατί εδώ θα ξανάρθω…»

Για την επόμενη Παρασκευή τα νέα για το άνοιγμα των υπόλοιπων αθλημάτων

Τέλος ο κ. Αυγενάκης ερωτήθηκε και για το τί θα συμβεί με τα υπόλοιπα αθλήματα αλλά και τις ακαδημίες και πότε όλα αυτά μπορεί να ανοίξουν…

«Ήδη χθες  συνεδρίασε η επιτροπή λοιμωξιολόγων όπου λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των κρουσμάτων μεταφέρθηκε η συζήτηση των θεμάτων για την επόμενη Παρασκευή. Επομένως, χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να υπάρχει. Ευχόμαστε το συντομότερο δυνατόν να ανοίξουν κι άλλες δραστηριότητες κι άλλες εγκαταστάσεις. Εμείς είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και κάθε πρόταση που καταθέτουμε στην επιτροπή λοιμωξιολόγων είναι εξαιρετικά δουλεμένη και τεκμηριωμένη με βάση όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα από την υγειονομική επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο αθλητισμού.

Όλοι θέλουμε τα γήπεδά μας να είναι έτοιμα με κόσμο έτσι όπως είχαμε μάθει. Κάνουμε υπομονή. Ζητώ από τον κόσμο να σφίξει τη γροθιά του  κυρίως από τους γονείς όπου ακούμε τα περισσότερα παράπονα. Άλλωστε κι εγώ γονιός είμαι- και ελπίζω πολύ-πολύ σύντομα να είναι όλο αυτό παρελθόν αφήνοντάς το πίσω.

Ούτε για μένα είναι ευχάριστο να κλείνω ή να «φρενάρω» διοργανώσεις, αλλά είναι απολύτως αναγκαία η προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών. Ακούμε τους λοιμωξιολόγους, τους σεβόμαστε έστω και με τα δικά τους λάθη όμως σεβόμαστε -ξαναλέω- και συνεργαζόμαστε μαζί τους έτσι όπως λειτουργεί μια δυνατή ομάδα».

Γιώργης Μαρινάκης:  «Ο Υφυπουργός είναι αποφασισμένος να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή»

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, αφού αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με τον Λευτέρη Αυγενάκη, επεσήμανε πως το Δ.Α.Κ. Γάλλου πρέπει να θωρακιστεί απ’ όλες τις πλευρές και στατικά και να γίνει ένα πολύ δυνατό λίφτινγκ, μιας και είναι οικοδόμημα μερικών δεκαετιών. Ακόμα αποκάλυψε πως ο Υφυπουργός είναι αποφασισμένος να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή.

«Με πολύ χαρά υποδεχθήκαμε στο Ρέθυμνο τον φίλο και Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Η σημερινή επίσκεψη είναι η συνεπής τήρηση για το χρονοδιάγραμμα που είχαμε σχεδιάσει στο γραφείο του το καλοκαίρι, σε επίσκεψη που έκανα μαζί με αθλητικούς παράγοντες του Δήμου μας. Είχαμε πει ότι η Πολιτεία πρέπει να δείξει τη στοργή που οφείλει σε αυτό το γήπεδο, με το ταρτάν να είναι κατεστραμμένο. Υπάρχει πλήρης αδυναμία όλου του στιβικού αθλητισμού να εξυπηρετηθεί. Μπορώ να πω ότι ο Υφυπουργός μας πίεσε πραγματικά πάρα πολύ για να είμαστε επαρκείς στο τεχνικό δελτίο, να μπορέσουμε να το συντάξουμε και να το εντάξει στο πρόγραμμα Δημοσίων Έργων. Το κάναμε με τη βοήθεια και εθελοντών μηχανικών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους μηχανικούς του Δήμου και έτσι καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και πραγματικά τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τήρηση της υπόσχεσης του και την επίσκεψη του.

Και γιατί έχουμε βάλει και άλλα πράγματα στον σχεδιασμό. Αυτός ο χώρος είναι εξαιρετικός. Το γήπεδο πρέπει να θωρακιστεί και από όλες τις πλευρές και στατικά και να γίνει ένα πολύ δυνατό λίφτινγκ, μιας και είναι οικοδόμημα μερικών δεκαετιών. Συγχρόνως, ο Υφυπουργός είναι αποφασισμένος να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή που να περιλαμβάνει και βοηθητικά γήπεδα και άλλες δράσεις, υποστηρικτικές του Δήμου μας και της περιοχής.

Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα όσα αποφάσισε να κάνει ο Υφυπουργός και θεωρώ υποχρέωση μου να τον ευχαριστήσω ξανά, διότι δεν μείναμε στα λόγια αλλά ήρθε η ώρα των πράξεων».