26 °C Rethymno, GR
24/09/2020

ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ 4688/2020

Άμεση στήριξη από τον δήμο Ρεθύμνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο των επιχειρήσεων εστίασης

Του Πέτρου Στεφανάκη

Ζούμε μέρες που όλοι μαζί προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογικότητα και με υπομονή, επιμονή, και σχετική ανοχή να καταφέρουμε να βγούμε από το βάθος άλλης μιας πολυεπίπεδης κρίσης, εξισορροπώντας με τα νέα δεδομένα.

Τα καταστήματα μαζικής εστίασης αποτελούν για την χώρα και τον δήμο μας μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η λειτουργία τους μέσα στην περίοδο αυτή της πλέον επώδυνης οικονομικής κρίσης, συνδέεται με την προώθηση της παραγωγικότητας, το οικονομικό γίγνεσθαι, την ενδυνάμωση της απασχόλησης, ενώ συμβάλει ιδιαιτέρως στην κοινωνική συμβίωση και την ποιότητα της ζωής μας.

Οι επιχειρήσεις αυτές (εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, σνακ μπαρ, καφετέριες, μπαρ κτλ), πληττόμενες εξαιτίας της πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους εδώ και περίπου 3 μήνες, επέδειξαν υπευθυνότητα και προστάτευσαν -με μεγάλη οικονομική δυσκολία- την εξάπλωση του κορωνοιού.Σήμερα, είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που εκκίνησαν ξανά με όρεξη και έμπνευση, έτοιμες να στηρίξουν και πάλι την οικονομία και τον τουρισμό της χώρας μας.

Είναι αυτονόητο, δίκαιο και εύλογο ότι ο δήμος Ρεθύμνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου θα αποφασίσουν άμεσα, και χωρίς καθυστερήσεις θα εφαρμόσουν τις νέες διατάξεις στήριξης του κλάδου της εστίασης που πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκαν, για μια επιστροφή και αυτού του σημαντικού κλάδου στην κανονικότητα χωρίς αδιέξοδα, με δυνατότητες επιτυχίας, είτε παραχωρώντας περισσότερα τετραγωνικά μέτρα σε εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα, όπου είναι εφικτό, είτε μειώνοντας τα τέλη, όπου δεν υπάρχουν επιπλέον χώροι.

Με τα αναφερόμενα στις διατάξεις του άρθρου 65 του Νόμου 4688/2020, τα καταστήματα εστίασης, τα οποία εκκίνησαν τη λειτουργία τους με σημαντικά μειωμένο χώρο ανάπτυξης στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, στηρίζονται με ουσιαστικό τρόπο από την Κυβέρνηση μέσω των δήμων της χώρας.

Έχουν την δυνατότητα με μια απλή αίτηση (ηλεκτρονικά ή μη) να τους χορηγηθεί έως τις 30-11-2020 ατελώς, επιπλέον δυνατότητα αύξησης των τραπεζοκαθισμάτων τους σε κοινόχρηστους χώρους (ή και σε πλατείες) έως το διπλάσιο του χώρου της αρχικής παραχώρησης, όπου αυτό είναι εφικτό βέβαια, τηρουμένων ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών, οχημάτων, ΑμεΑ, κ.α., και με ειδικούς και αυστηρούς κανόνες για κάθε σχετική παράβαση μετά τη νέα παραχώρηση, προσφέροντας έτσι ο Νόμος μια αποτελεσματική και αναγκαία λύση στην επιβαλλόμενη, εξαιτίας του κορωνοιού, μείωση της δυναμικότητάς τους στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Ίδια δυνατότητα παρέχεται από το Νόμο και για καταστήματα εστίασης, τα οποία δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα από τους δήμους άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου και κινδύνευαν να μην επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους, αφού αρκετά από αυτά δεν θα διέθεταν, πια, αρκετά τετραγωνικά μέτρα εσωτερικού χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Τα καταστήματα αυτά μπορούν σήμερα, κατ’ εξαίρεση και με διαδικασία εξπρές, να αιτηθούν στους δήμους και να λάβουν για πρώτη φορά (αλλά έως τις 30-11-2020) άδεια για ανάπτυξη αριθμού τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστο χώρο (ή και σε πλατείες), ίσο με την επιβαλλόμενη μείωση στον εσωτερικό ή αύλιο χώρο ή στο προκήπιο του καταστήματος.

Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις εστίασης για να μείνουν όρθιες οι ίδιες αλλά και οι θέσεις εργασίας, ενώ ο δήμος Ρεθύμνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, ως αρμόδιοι -εκ του Νόμου- για την εφαρμογή των ευνοϊκών και ευέλικτων αυτών μέτρων, μπορούν σε αυτήν την κατεύθυνση να εξετάσουν άμεσα την βέλτιστη λύση.

 

Πέτρος Ε. Στεφανάκης είναι Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου της Μείζονος Αντιπολίτευσης, της Δημοτικής Παράταξης «Ρέθυμνο Αξίζεις».