25 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ

Έδωσαν αίμα και χάρισαν ζωή

Αυξημένη ήταν η προσέλευση χθες στη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της μαρίνας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε αίμα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η συγκεκριμένη δράση, αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η δράση της εθελοντικής αιμοδοσίας στο Ρέθυμνο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, με την Αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου και σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου «Δότες Ζωής».

Η αυξημένη ανάγκη για αίμα, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σ’ αυτόν τον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, εντάχθηκε ως προτεραιότητα στη θεματολογία της διαδικτυακής καμπάνιας «Ζήσε Αθλητικά» του υφυπουργείου Αθλητισμού.

Προτεραιότητα όλων είναι η εντατικοποίηση δράσεων αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς της αθλητικής οικογένειας της χώρας, που αναδεικνύουν τις βασικές αξίες, οι οποίες διέπουν τον αθλητισμό ως κοινωνική έκφραση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Μονάδα μαζί με τις τρεις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Οργανισμού αποτελούν βασικό εργαλείο στην υλοποίηση της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής για παιδιά σε όλη την Ελλάδα που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η συγκεκριμένη Δράση έχει ξεκινήσει από το 2002 και από το 2018 πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη του ΟΠΑΠ.

Ο κ. Νίκος Τριανταφύλλου, υπεύθυνος του Χαμόγελου του Παιδιού στα Χανιά σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση. Η δράση «ζήσε αθλητικά» γίνεται με πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας του υπουργείου Αθλητισμού. Το Χαμόγελο του παιδιού βρίσκεται σήμερα στο Ρέθυμνο με τις δύο κινητές του μονάδες, τον Οδυσσέα και την κινητή ιατρική μονάδα για να βοηθήσει στις αυξημένες, αυτή την περίοδο, ανάγκες για αίμα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, που μας παραχώρησε το χώρο και φυσικά το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο με τους γιατρούς του στελέχωσε αυτή την αιμοδοσία».

Από την πλευρά του ο Νίκος Κιουλεντάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρεθύμνου «Δότες Ζωής», σε δηλώσεις του είπε:

«Αποδεχτήκαμε την πρόσκληση από το Χαμόγελο του παιδιού να συμμετέχουμε στην αιμοδοσία που συνδιοργανώνει το υπουργείο Υγείας, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ρεθύμνης και η 7η ΥΠΕ. Είμαστε δίπλα σε κάθε εθελοντική δράση και αιμοδοσία. Οι Δότες Ζωής δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια διαδικασία. Συγχαρητήρια σε αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία, στο Χαμόγελο του παιδιού, καθώς και πολλά μπράβο στους εθελοντές αιμοδότες που ήρθαν και έρχονται ακόμα και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το τμήμα αιμοδοσίας που είναι πάντα δίπλα μας».

Στη χθεσινή δράση εθελοντικής αιμοδοσίας παραβρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, η αντιδήμαρχος παιδείας και κοινωνικής πολιτικής Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα και ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, τόνισε:

«Πρόκειται για μια υπέροχη εθελοντική δράση, μία από τις πολλές του Χαμόγελου του Παιδιού που υποδεχτήκαμε στο Ρέθυμνο, που αφορά στην εθελοντική αιμοδοσία. Με το Χαμόγελο του Παιδιού οι δεσμοί μας είναι πάρα πολύ παλιοί και στενοί. Συνεργαζόμαστε σε πάρα πολλά θέματα, γιατί οι δράσεις και οι δραστηριότητές του είναι πολύτιμες για την κοινωνία, οπότε είναι και χρέος της αυτοδιοίκησης είτε είναι περιφέρεια είτε είναι δήμος να σταθεί δίπλα στον οργανισμό αυτόν. Για τη συγκεκριμένη δράση η Περιφέρεια Κρήτης είναι συνδιοργανώτρια σε όλους του δήμους της Κρήτης, όπου έχει οργανωθεί να φτάσει το πρόγραμμα αυτό, της εθελοντικής αιμοδοσίας από το Χαμόγελο του Παιδιού. Θέλω να καλέσω τους συμπολίτες μου, τους συμπατριώτες μου να πλαισιώνουν τέτοιες δράσεις. Όσοι μπορούνε και είναι εθελοντές αιμοδότες να αφιερώνουνε 5 λεπτά από το χρόνο τους και λίγο αίμα από το δικό τους, γιατί πραγματικά σώζουνε ζωές».

«Εμείς σαν Δήμος αγκαλιάσαμε αυτή τη δράση, όπως θα κάναμε σε οποιαδήποτε δράση προαγωγής υγείας και εθελοντισμού. Με ενημέρωσε η κυρία Στέφανη, μικροβιολόγος του Νοσοκομείου, ότι έχουμε μεγάλη συμμετοχή σε σημείο που κάποιους αναγκαστήκαμε να τους διώξουμε, γιατί δεν ήρθαν στην ώρα τους και ήρθαν οι επόμενοι. Είναι αρκετά αισιόδοξο, μας βάζει σε σκέψεις να το επαναλάβουμε και εμείς. Ήδη συνεννοηθήκαμε με τους «Δότες Ζωής» γιατί και αυτοί φιλοξενούνται από τον Δήμο στο Κέντρο Νέων και μέχρι τώρα φιλοξενούνταν η αιμοδοσία του Νοσοκομείου μας στο Κέντρο Νέων. Σκεφτόμαστε μέσα στο καλοκαίρι να οργανώσουμε μία για τους εργαζόμενους του Δήμου μας, οι οποίοι είναι αρκετοί. Επίσης αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι το Χαμόγελο του Παιδιού αποκτά στέγη στο Ρέθυμνο, ήταν πολύ σημαντικό, αίτημα πάγιο. Από εδώ και πέρα θεωρώ ότι θα έχουμε αρκετά στενή συνεργασία, θα κάνουμε πολλές δράσεις προαγωγής υγείας με το Χαμόγελο του Παιδιού, γιατί έχουνε εξαιρετικό εξοπλισμό, οργάνωση και με ένα αγκάλιασμα από τον Δήμο, μπορούμε να κάνουμε πράγματα και για τα παιδιά που είναι ο κύριος στόχος και ευρύτερα προαγωγής υγείας. Ευελπιστώ ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει επόμενες εθελοντικές δράσεις αιμοδοσίας. Είναι ένα σπουδαίο δώρο ζωής που κάνει κανείς με έναν πολύ απλό τρόπο μέσα σε 10 λεπτά» ανέφερε η κα Ελευθεριάδου Γκίκα.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, Λευτέρης Μαρκάκης, ανέφερε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που συνέπραξαν για να μπορέσει να καταστεί εφικτή αυτή ή διοργάνωση. Η αιμοδοσία είναι πάρα πολύ σημαντική και για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και για όλα τα νοσοκομεία. Αποτελεί πράξη ύψιστης ανιδιοτέλειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αιμοδοσία στηρίζεται εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό και η δράση αυτή μας το υπενθυμίζει. Ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται πάρα πολύ με τη σημασία της αιμοδοσίας και αυτό φαίνεται και από την προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, οπότε βρισκόμαστε σε καλά επίπεδα».