25 °C Rethymno, GR
03/07/2020

Έκκληση των επιστημόνων για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής

Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα βασικής προστασίας και υγιεινής, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του απευθύνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του», τονίζουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι.

Η εκ νέου έκκληση κρίθηκε απαραίτητη μετά τα δυο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας και πλέον ανέρχονται συνολικά σε εννέα. Εξ αυτών ο ένας ασθενής νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα. Πρόκειται για έναν 67χρονο ο οποίος βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού την Κυριακή.

Ο φόβος για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας πλέον είναι περισσότερο ορατός από τις προηγούμενες ημέρες με δεδομένο ότι ο ασθενής που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας ήρθε σε επαφή με πάρα πολλά άτομα και μάλιστα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες το βράδυ έκτακτα μέτρα που αφορούν την Ηλεία, τη Ζάκυνθο την και την Αχαΐα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ανάλογα και με την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού τις προσεχείς ημέρες να ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα αφορούν και άλλες περιοχές της χώρας.

Εν τω μεταξύ το δείγμα γυναίκας από τα Χανιά η οποία παρουσίασε κάποια συμπτώματα κορονοϊού μετά την εξέταση του από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου ήταν αρνητικό. Έτσι στην Κρήτη μέχρι στιγμής όλα τα ύποπτα περιστατικά με βάση τις εργαστηριακές εξετάσεις είναι αρνητικά. Η 7η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης παραμένει σε επιφυλακή και ετοιμότητα με τα δυο νοσοκομεία αναφοράς του νησιού -Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος των Χανίων- για να έχουν εξοπλιστεί καταλλήλως για να μπορέσουν αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊού.

Επιπλέον, προχωράει και η προετοιμασία του ΕΣΥ για την επόμενη φάση της επιδημίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στην επόμενη φάση η νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών θα γίνεται σε θαλάμους ή σε ειδικούς χώρους όπου θα απομονώνονται πολλαπλά περιστατικά της νόσου -και όχι σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, όπως συμβαίνει σήμερα- ενώ οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σπίτι τους.

Αναλυτικά:

Σε επιφυλακή παραμένει η 7η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορωνοϊού, με δεδομένη την εξάπλωση του και στη χώρα μας.

Ήδη χθες δυο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ένα σε Θεσσαλονίκη και ένα σε Πάτρα, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Έτσι ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη χώρα μας που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 ανέρχονται σε 9.

Το τελευταίο (9ο) κρούσμα στη χώρα είναι ένας 67χρονος, ο οποίος βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας απ’ όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παραμένει για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί από τον κορονοϊό.

Αργά χθες το βράδυ έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή του κλείνουν για 5-6 Μαρτίου σχολεία, αθλητικά κέντρα, μουσεία, κινηματογράφοι, θέατρα στους τρεις αυτούς νομούς.

Νωρίτερα συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και με βάση τις συστάσεις της τα συναρμόδια υπουργεία θα λάβουν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή, σε αυστηρή κατ’ οίκον απομόνωση τέθηκε από χθες η οικογένεια του 7ου κρούσματος του κορονοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για τον άνδρα που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα, καθώς είχε ανιχνευτεί θετικός στον κορονοϊό, αλλά εμφάνισε σύμπτωμα ίωσης σήμερα.

Τα παιδιά του έχουν να πάνε σχολείο από την περασμένη Πέμπτη, πριν εμφανίσει συμπτώματα ο πατέρας τους, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το όγδοο κρούσμα είναι Έλληνας, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σε ότι αφορά το ένατο κρούσμα, πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας και πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσιόδρα έχει ως εξής:

«Μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τα μετρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του».

7η Υ.ΠΕ Κρήτης: Θα ανακοινώνονται μόνο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σχετικά με την ενημέρωση που θα γίνεται στο εξής για τα κρούσματα κορονοϊού, αναφέρει ότι θα ανακοινώνονται μόνο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά και όχι τα ύποπτα. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Για την έγκαιρη και κυρίως έγκυρη ενημέρωση, σχετικά με την ύπαρξη ύποπτων δειγμάτων περιστατικών κορονοϊού Covid-19 στην Κρήτη, η διοίκηση της 7η Υ.ΠΕ Κρήτης θα αποστέλλει δελτίο τύπου σε όλα τα ΜΜΕ μόνον στις περιπτώσεις που το αρμόδιο εργαστήριο επιβεβαιώνει θετικό αποτέλεσμα και εφόσον πρώτα ενημερωθεί ο ασθενής και το συγγενικό του περιβάλλον, όπως δεοντολογικά ορίζεται».

Κορονοϊός: Κανένα ύποπτο σύμπτωμα στο κρουαζιερόπλοιο MSC Opera

Δεν υπάρχουν επιβάτες ή μέλη του πληρώματος που να έχουν αναφέρει τυχόν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, αλλά ούτε χρειάστηκε να ληφθούν κάποια πρόσθετα υγειονομικά μέτρα. Το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera κινείται επί του παρόντος όπως προβλέπεται και συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του από τον Πειραιά για την Κέρκυρα.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η MSC αναφορικά με έναν επιβάτη αυστριακής υπηκοότητας, ο οποίος είχε ταξιδέψει με το ίδιο κρουαζιερόπλοιο στην Ανατολική Μεσόγειο από 17 έως 28 Φεβρουαρίου και εξετάστηκε θετικά χθες, 3 Μαρτίου, για το COVID-19.

Για το θέμα ενημέρωσαν την εταιρεία οι υγειονομικές αρχές στην Αυστρία, αναφέροντας ότι ο επιβάτης επέστρεψε απευθείας στην Αυστρία μέσω της βόρειας Ιταλίας στις 28 Φεβρουαρίου αμέσως μετά την αποβίβαση από την κρουαζιέρα του στη Γένοβα της Ιταλίας.

To MSC Opera έφθασε νωρίτερα σήμερα στον Πειραιά και ενημέρωσε για το θέμα τις ελληνικές υγειονομικές αρχές, ενώ ζητήθηκε από τους επιβάτες να παραμείνουν προληπτικά στο πλοίο εν αναμονή της καθοδήγησης των τοπικών αρχών. Να σημειωθεί ότι το πλοίο είχε «πιάσει» το λιμάνι του Ηρακλείου την περασμένη Δευτέρα 2 Μαρτίου.

Eurogroup: Στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου οι όποιες αποφάσεις για τη λήψη μέτρων για τον κορονοϊό

Στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου παραπέμπονται οι όποιες αποφάσεις για τη λήψη μέτρων ανάλογα με την έκταση και την ένταση των προβλημάτων από τον κορονοϊό. Στο σημερινό Eurogroup, που συνεδρίασε σε τηλεδιάσκεψη υπό διευρυμένη σύνθεση, υπήρξε μια αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους υπουργούς 7- 8 χωρών (από τις βόρειες χώρες μίλησε μόνον ο Γερμανός υπουργός).

ΣΕΤΕ: Πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων λόγω κορωνοϊού

Οι επιπτώσεις που έχει στον διεθνή τουριστικό τομέα η εξάπλωση του κορονοϊού έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Με δεδομένη την πτώση στην ταξιδιωτική διάθεση διεθνώς, είναι αναγκαίες συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να διευκολυνθεί η απόφαση του κοινού. Αυτό, σε συνδυασμό με αντίστοιχες πολιτικές από τους υπόλοιπους κλάδους του τουρισμού, μπορεί σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ να συμβάλει στη διατήρηση αλλά και την ενθάρρυνση των κρατήσεων. Ως πρώτο βήμα, προτείνεται μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Συγκεκριμένα, για κρατήσεις που αφορούν διαμονές έως 31 Μαΐου 2020, προτείνεται η τροποποίηση της πολιτικής ακυρώσεων τόσο των μεμονωμένων, όσο και των ομαδικών κρατήσεων, ως εξής:

Εποχικά τουριστικά καταλύματα/resort: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 7 ημέρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.

Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε αστικά κέντρα: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 24 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.

Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 48 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.

Η εν λόγω πολιτική ακυρώσεων προτείνεται να εφαρμοστεί και σε κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και για τις οποίες εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης.

Στην όλη προσπάθεια, όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, σημαντικό ρόλο έχουν και τα τουριστικά γραφεία, που ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν την όποια αλλαγή υιοθετηθεί στην πολιτική ακυρώσεων των τουριστικών καταλυμάτων. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη προσπάθεια συνάντησης με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων Ευρωπαίων Τ.Ο, προκειμένου να ζητηθεί και η δική τους συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή.