17 °C Rethymno, GR
03/04/2020

ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Έκλεισαν από χθες και για μία εβδομάδα τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου

• Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων και την ερχόμενη εβδομάδα


«Ρολά» κατέβασαν από χθες το πρωί και για όλη την διάρκεια της εβδομάδας τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εξαιτίας της συμμετοχής των γιατρών στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Νομού, διαμαρτυρόμενη για την υποστελέχωση που παρουσιάζει τελευταία το Ίδρυμα.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ηλίας Σαμιώτης, οι γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που καταγράφονται σε ειδικευμένους γιατρούς, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι καθυστερεί σημαντικά η προκήρυξη για την κάλυψη των 15 μόνιμων θέσεων των γιατρών που έχει ζητήσει η Διοίκηση του Ιδρύματος και οι οποίοι θα έδιναν σημαντική ανάσα στο Νοσοκομείο.
Επιπλέον ο κ. Σαμιώτης ανέφερε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, οι ασθενείς που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού με τους γιατρούς στα εξωτερικά ιατρεία για επείγοντα όμως περιστατικά, θα εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν κανονίσει ραντεβού και αφορούν σε χρόνια περιστατικά.
«Αυτό το κάνουμε για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη η ταλαιπωρία των ασθενών. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που κάποιος θα έχει ραντεβού για να κόψει ράμματα για παράδειγμα ή για να βγάλει τον γύψο από το πόδι του, αυτά θα εξυπηρετηθούν. Όμως, αν κάποιος έχει ραντεβού με τον γιατρό για κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και το οποίο δεν είναι άμεσο, αυτός δεν θα εξυπηρετηθεί στην διάρκεια της εβδομάδας», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Σαμιώτης.
Παράλληλα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες μεταξύ της γραμματείας των εξωτερικών ιατρείων και των γιατρών, ώστε όλα τα προγραμματισμένα -για αυτή την εβδομάδα- ραντεβού να μετατεθούν για την ερχόμενη μες σκοπό να μην χρειαστεί να κλείσουν εκ νέου ραντεβού οι ασθενείς, προκειμένου να επισκεφθούν τους γιατρούς τους.
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Σαμιώτης στην επόμενη γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών που θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας (ή την ερχόμενη Πέμπτη ή την ερχόμενη Παρασκευή) αναμένεται να συζητηθούν οι όποιες εξελίξεις έχουν υπάρξει μέχρι τότε από πλευράς 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου δεν αποκλείεται να τεθεί και το ενδεχόμενο της συνέχισης των κινητοποιήσεων και για την ερχόμενη εβδομάδα.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Ρεθύμνου, υπογράμμισε στην εφημερίδα μας τα παρακάτω: «Εμείς από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης την επισκεφθήκαμε και τις εκθέσαμε τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουμε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και εκείνη με την σειρά της, μας υποσχέθηκε να τα εξετάσει. Μάλιστα μας είπε χαρακτηριστικά ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να βρεθεί στο υπουργείο Υγείας, όπου μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον υπουργό και τα πάγια αιτήματα του Νοσοκομείου μας. Εμείς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει δεδομένου ότι δεν εισπράξαμε την αδιαφορία των αρμοδίων, αλλά το ενδιαφέρον και την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί. Παρόλα αυτά όμως, εξακολουθούμε να διεκδικούμε έστω και προσωρινές λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης γιατρών, μέχρις ότου να βγει στον «αέρα» η προκήρυξη για την κάλυψη των 15 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών για το Νοσοκομείο μας.
Κατά συνέπεια καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, που οι κινητοποιήσεις μας θα είναι σε εξέλιξη, θα περιμένουμε τις όποιες εξελίξεις ή τις όποιες απαντήσεις υπάρξουν από πλευράς αρμοδίων και αναλόγως θα τοποθετηθούμε στην επόμενη γενική συνέλευση που θα κάνουμε στα τέλη της εβδομάδας».
Σημειώνεται ότι πέρα από την προκήρυξη για την κάλυψη των 15 κενών θέσεων των μόνιμων γιατρών και την άμεση εφαρμογή μέτρων στήριξης του Νοσοκομείου με προσωρινό προσωπικό, η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Νομού, ζητά και την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.
Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις γιατρών που εκκρεμούν να γίνουν αφορούν στις παρακάτω ειδικότητες: 1 πνευμονολόγος, 2 αναισθησιολόγοι, 2 ορθοπεδικοί, 1 μαιευτήρας – γυναικολόγος, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 χειρουργός, 1 νευρολόγος, 1 μικροβιολόγος και 1 διευθυντής οδοντιατρικής. Επίσης, το Νοσοκομείο έχει αιτηθεί την πρόσληψη 1 παθολόγου, καθώς και την κάλυψη 2 θέσεων γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.