29 °C Rethymno, GR
04/08/2021

Ένας χρόνος χωρίς τον Στέλιο Κιαγιαδάκη (3/4/2020 – 3/4/2021)

Του ΚΩΣΤΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ*

Ο χρόνος απού πέρασε!

Ήταν Φονιάς φαρμάκι.

Μας πίκρανε η απώλεια

Του Στέλιου Κιαγιαδάκη!

Ένας χρόνος πέρασε χωρίς ανάμεσά μας την έντονη και αεικίνητη φυσική παρουσία του αγαπημένου φίλου Στέλιου Κιαγιαδάκη.

Του χαρισματικού κι ανυπέρβλητου Κρητικού! Του θερμού και ασυμβίβαστου Πατριώτη! Του περήφανου αγωνιστή Στρατιώτη και Αξιωματικού! Του ακούραστου μπροστάρη της Παράδοσης και του Πολιτισμού.

Ένας χρόνος πέρασε χωρίς τους σχεδιασμούς του Στέλιου για την κατάκτηση του επόμενου υψηλού στόχου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ρεθύμνου.

Χωρίς τις αγωνίες του για το καθετί! Από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο μεγάλο! Μέχρι να επιτύχει απόλυτα η Αποστολή για τον αγαπημένο του Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

Ένας χρόνος χωρίς την μεθοδικότητά του και τις ατέλειωτες συζητήσεις και τις αγωνίες του μέχρι να ανοίξουν οι μεγάλες Πόρτες των Αθηνών, όπως συνήθιζε να λέει.

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το μεγάλο Αντίο!

Από την μεγάλη, σκληρή, πικρή και οδυνηρή απώλεια και για τον τόπο αλλά και από την οικογένειά του.

Όμως τι παράξενο! Λείπει μόνο η λεβέντικη φυσική παρουσία του!

Όμως δεν λείπουν τα καρδιοχτύπια που μας κληροδότησε για την επιτυχία των μεγάλων Οραμάτων του για το πολυαγαπημένο του Ρέθυμνο και για την Κρήτη μας που λάτρευε και υπηρετούσε μέχρι τα πέρατα του Κόσμου, λαμπρύνοντας με την παρουσία του και με το λεβέντικο παράστημά του, αλλά και με την απίστευτη οξύνοιά του και την απέραντη ευστροφία πνεύματος που τον διέκρινε, κάθε Αποστολή του αγαπημένου του Ομίλου, που σχεδόν επί τριάντα χρόνια άξιος Κυβερνήτης και εμπνευσμένος Πηδαλιούχος κατάφερε να τον οδηγήσει σε ταξίδια απέραντης ανυπέρβλητης και υπέροχης προβολής της Κρήτης και της Ελλάδος ολόκληρης με την βοήθεια των θαυμαστών χορευτικών συγκροτημάτων του Ομίλου, καταφέρνοντας να κάνει την Υδρόγειο ολόκληρη να παραμιλά με θαυμασμό για τον ίδιο τον Στέλιο αλλά και για τα παιδιά του!

Δηλαδή τους χορευτές του Ομίλου. Γιατί έτσι τα ένοιωθε.

Τα είχε καταφέρει, διότι διέθετε πλούσιο Οπλοστάσιο συναισθημάτων, Επιχειρημάτων και μεγαλείο ψυχής και μπορούσε με άνεση αλλά προπαντός με ανιδιοτέλεια να θέτει υψηλούς στόχους, τόσο για την Πατρίδα και τους Εθνικούς στόχους της, όσο και για τον Πολιτισμό, την Παράδοση, τον Αθλητισμό και την προβολή της Κρήτης και της Ελλάδος γενικότερα και να τους πετυχαίνει.

Επλάτυνε τους Ορίζοντες της Πολιτιστικής μας Παράδοσης και με την ευγενή άμιλλα που δημιούργησε, χιλιάδες νέα παιδιά εντάχθηκαν και υπηρετούν τους σκοπούς που υπηρέτησε κι ο ίδιος με πάθος, μεράκι και ανιδιοτέλεια και καμαρώνουν κι αυτά να υπηρετούν σήμερα την Αθάνατη Κρήτη μας.

Γιατί εδημιούργησε Σχολές Χορού που οι πρωτοχορευτές τους αποτελούσαν και αποτελούν και σήμερα κόσμημα ήθους και λεβεντιάς, αλλά παράλληλα είναι Πρεσβευτές των Ηθών, των Εθίμων, των Παραδόσεών μας, αλλά και της Κρητικής λεβεντιάς.

Όμως μέσα από την ευγενή άμιλλα που ο Στέλιος πυροδότησε, δημιουργήθηκαν και άλλοι πολλοί Παραδοσιακοί Σύλλογοι με ίδιους στόχους.

Έργο λοιπόν των χειρών του Στέλιου δεν είναι μόνο ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, αλλά είναι και ο ηθικός αυτουργός (όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος) και της ίδρυσης και δεκάδων ακόμη αδελφών Σωματείων σ’ ολόκληρη την Κρήτη.

Ο Στέλιος Κιαγιαδάκης επλάτυνε τους Ορίζοντες και τα μεγέθη της Κρητικής Παράδοσης κι ομόρφυνε την Κρήτη μας.

Αυτό συνέβη!

Επλάτυνε τους Ορίζοντες της Πολιτιστικής μας Παράδοσης με απίστευτο πάθος, μεράκι και ανιδιοτέλεια, αλλά και με μεγάλο προσωπικό και οικονομικό κόστος για τον ίδιο, αλλά και για ολόκληρη την οικογένειά του, που τον στήριζε με γενναιότητα, αυταπάρνηση και με την ίδια μεγαλοψυχία.

Όλη η Οικογένειά του ήταν διαρκώς σε μια ιδιότυπη Επιστράτευση προσφοράς αγάπης και αλληλεγγύης.

Το Ρέθυμνο, η Κρήτη κι η Ελλάδα ακτινοβολούσαν μέσα από την δική του καθαρή και ξάστερη ματιά και την ξεχωριστή κάθε φορά λάμψη επιτυχίας που έπαιρνε το πρόσωπό του όταν απολάμβανε το αίσιο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα κάθε ευγενούς προσπάθειάς του!

Αλλά δεν διέπρεψε μόνο στα Πολιτιστικά δρώμενα του Τόπου. Υπήρξε και άριστος Οικογενειάρχης, αλλά και θαυμαστός φίλος.

Υπήρξε και ένθερμος Πατριώτης και Φλογερός Έλλην Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, που φορώντας την τιμημένη και ένδοξη Στολή του Εφέδρου Αξιωματικού προσέφερε τα μέγιστα και στο Εφεδρικό Κίνημα και υπό την Προεδρία του στον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνης ο Σύνδεσμός μεγαλούργησε, ενώ η Πατρίδα αναγνωρίζοντας την Εθνική του δράση και την εν γένει προσφορά του τον προήγαγε επάξια σε Έφεδρο Ταξίαρχο, τον πρώτο στην Ελλάδα!

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών έχει ήδη ομόφωνα αποφασίσει την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Πρόεδρό του και μέγα Ευεργέτη του και θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση για να του απονείμει διά της Οικογένειάς του την ανώτατη τιμητική διάκριση.

Δηλαδή το «Ανδρών Κρηταγενών Αριστείον» για το τεράστιο έργο του και τη μεγάλη Εθνική Κοινωνική Πολιτιστική και Πατριωτική προσφορά του τόσο στο Κίνημα των Εφέδρων Αξιωματικών, όσο και στον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

Υπήρξε το υπόδειγμα σε ήθος και Αξία. Και στην Πατρίδα χρήσιμος και στην Ορθοδοξία.

Η απώλειά του θα παραμένει και θα δημιουργεί πάντοτε ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό.

Όπως και το παράπονο όλων μας θα είναι πάντοτε μεγάλο και προπαντός της οικογένειάς του, για το πρόωρο και αναπάντεχο χαμό του.

Όμως δε θα ‘ρθουνε καλοκαίρια χωρίς την έντονη θύμηση του Στέλιου και χωρίς την αύρα και το άρωμα της δικής του δημιουργίας στο χώρο του Πολιτισμού και της Παράδοσης για την προβολή της αθάνατης Κρήτης μας.

Γιατί όπου θα είναι ο Όμιλος θα ‘ναι κι αυτός εκεί. Θα είναι πάντα κι ο Στέλιος παρών! Θα καθοδηγούμαστε από τα δικά του ανεξίτηλα χνάρια. Τα δικά του περήφανα βήματα.

Δεν θα χαθούν οι κόποι του. Η Φορτέτζα θα ξαναγεμίσει γιατί θα είναι κι ο Στέλιος Κιαγιαδάκης εκεί, «παρών». Δεν θα σβήσουν τα οράματά του που τόσο πιστά υπηρέτησε.

Υπήρξε ένας σπουδαίος και μεγάλος Κρητικός! Και θα παραμείνει στις καρδιές μας ως μοναδικός κι ανυπέρβλητος φίλος.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.