29 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ένα όμορφο ταξίδι η διαδικασία ένταξη ενηλίκων ΑμεΑ στο εργασιακό περιβάλλον

Ένα σημαντικό ζήτημα όταν αναφερόμαστε στην κοινωνική ένταξη των ενηλίκων ΑμεΑ, είναι η εκπαίδευση, η κατάρτισή τους, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Μέσω του προγράμματος «Εργασία για όλους» που υλοποιείται από το Σύλλογο γονέων κηδεμόνων ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου δόθηκε η δυνατότητα της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της πιστοποίησης γνώσεων σε ενήλικους ΑμεΑ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και αποφοίτησαν ως: Πιστοποιημένοι βοηθοί μάγειρα και Πιστοποιημένοι υπάλληλοι επισιτιστικού τομέα – Σερβιτόροι.

Ταυτόχρονα με την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους, υπήρξε διαρκής υποστήριξη μέσα από συναντήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού και προσωπικής ενδυνάμωσης που πραγματοποιήθηκαν από την συνεργάτιδά μας κοινωνική λειτουργό κ. Λωρίνα Γκαράνη και τον υπεύθυνο του έργου Παύλο Μελισσινό, ώστε τα άτομα να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις εργασιακές συνθήκες και τις απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης.

Βασικός στόχος των συναντήσεων ήταν η διερεύνηση της στάση τους απέναντι στην εργασία και στην προοπτική ένταξή τους σε αυτή, καθώς και η εμπλοκή τους με βιωματικές τεχνικές που ενθαρρύνουν την προσωπική ανάπτυξη και προσεγγίσεις που προωθούν την κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων τους. Είναι σημαντικό τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, το ιδιαίτερο δυναμικό τους και τις ξεχωριστές ικανότητές τους. Με την κατάλληλη εποπτική πλαισίωση, ώστε ο εργαζόμενος ΑμεΑ να έχει το χρόνο να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, να εκπαιδευτεί και να εξοικειωθεί στις απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης, η εργασιακή τους απασχόληση είναι κάτι εφικτό.

Στα πλαίσια αυτά και ορμώμενοι από τις δικές τους επιθυμίες αλλά και τις ικανότητές τους όπως αυτές παρατηρήθηκαν στην φάση της εκπαίδευσής τους, προσδιορίστηκε μέσα από συναντήσεις το επαγγελματικό προφίλ των αποφοίτων και εν συνεχεία σχεδιάστηκε το βιογραφικό τους σημείωμα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία σε μελλοντική συνεντευξιακή διαδικασία.

Οι παραπάνω διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν από πέρυσι τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκαν στις 26-4-21. Ωστόσο τις προηγούμενες 10 ημέρες και αφού δεν μπορέσαμε λόγω πανδημίας να πραγματοποιήσουμε την 2η δράση επικοινωνίας μας, είχαμε καθημερινές συναντήσεις στο Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ του συλλόγου μας, με τους ωφελούμενους του προγράμματος, συγγενείς και φίλους αυτών καθώς και πολιτών που ήθελαν να ενημερωθούν για το πρόγραμμά μας.

Πάντα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid19, έγιναν ατομικές συναντήσεις με τους κηδεμόνες των αποφοίτων, έγινε ανάλυση των δεξιοτήτων και παραδόθηκε από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Ειρήνη Κλάδου το βιογραφικό για τον κάθε απόφοιτο. Παράλληλα με την βοήθεια της υπεύθυνης των εθελοντών μας κ. Ελένης Στάμαργα, του βοηθού επιτηρητή στο πρόγραμμα κ. Χάρη Χαρωνίτη αλλά και των αποφοίτων σπουδαστών, λειτουργούσε εργαστήρι δημιουργίας εδεσμάτων και γινόταν κέρασμα στο τέλος κάθε ημέρας.

Το πρόγραμμα «Εργασία για όλους» ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30/04/2021 και κλείνοντας αυτό το όμορφο ταξίδι, υποσχόμενοι την συνέχειά του, διαπιστώσαμε ότι η ένταξη ενηλίκων ανθρώπων με αναπηρία στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να επιτευχθεί. Έχουν την ανάγκη να εργαστούν, να προσφέρουν, να βοηθούν, να συμβάλλουν με τις δεξιότητές τους στο τελικό αποτέλεσμα. Έχουν τα προσόντα αλλά κυρίως έχουν την όρεξη να εργαστούν. Στην προσπάθειά τους έχουν συνοδοιπόρους τις οικογένειές τους και το Σύλλογό μας που έχει θέσει την εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ ως ένα από τους βασικούς στόχους του.

«Εργασία για όλους», εργασία με ίσες ευκαιρίες

Το πρόγραμμα «Εργασία για όλους» είναι χρηματοδοτούμενο από τα EEA Grants μέσω του Προγράμματος Active Citizens Fund με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου και διαχειριστές επιχορήγησης στην Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

 

Σύλλογος γονέων κηδεμόνων ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου