15 °C Rethymno, GR
02/04/2020

ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΥΟ ΕΤΩΝ

Ένδεκα εταιρίες κατέθεσαν φακέλους για το έργο της επέκτασης της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης

• Αναδείχτηκε ο προσωρινός ανάδοχος, ενώ η πρόταση της επιτροπής αξιολόγησης θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Ένδεκα είναι συνολικά οι κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι οποίες κατέθεσαν μέχρι και την 12η Δεκεμβρίου, που έληγε η σχετική προθεσμία, τις προσφορές τους για να συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό που βγήκε στον «αέρα» για την κατασκευή του νέου κτιρίου της επέκτασης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Οι προσφορές, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Προμηθειών του Πανεπιστημίου Κρήτης που χειρίζεται τα θέματα των διαγωνισμών που προκηρύσσονται για το Ίδρυμα, κατατέθηκαν ηλεκτρονικά, ενώ λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 του μήνα συνήλθε η ειδική επιτροπή ελέγχου, η οποία προχώρησε στην αποσφράγισή τους προκειμένου να τις αξιολογήσει.

Από τη διαδικασία της αξιολόγησης προέκυψε ο προσωρινός ανάδοχος του έργου, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα είναι η εν λόγω επιτροπή να καταθέσει την πρότασή της στην Σύγκλητο του Ιδρύματος, η οποία και θα κληθεί να την επικυρώσει σε επόμενη συνεδρίασή της. Σημειώνεται ότι η επόμενη τακτική συνεδρίαση της Συγκλήτου είναι στις 23 Ιανουαρίου, ενώ το θέμα δεν αποκλείεται να τεθεί και σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου εάν συγκληθεί νωρίτερα.

Έτσι μόλις η επιτροπή αξιολόγησης εξασφαλίσει την συναίνεση της Συγκλήτου, τότε θα κληθεί ο προσωρινός ανάδοχος να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιτάσσει ο νόμος, προκειμένου το νέο πρακτικό της επιτροπής που θα προκύψει να αξιολογηθεί εκ νέου. Αμέσως μετά και αν δεν κατατεθούν ενστάσεις που θα «κολλήσουν» τη διαδικασία, θα προκύψει ο οριστικός ανάδοχος του έργου, ο οποίος θα κληθεί να υπογράψει την σχετική σύμβαση με τις πρυτανικές αρχές, ώστε να γίνει η εγκατάστασή του και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Το έργο της επέκτασης της Βιβλιοθήκης -που χαρακτηρίζεται ως ένα έργο υψίστης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος- είναι συνολικού προϋπολογισμού 7,2 εκατομμυρίων ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί στις πρυτανικές αρχές μέσα σε διάστημα 730 ημερών, δηλαδή, δύο χρόνια από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει τις εργασίες του ο ανάδοχος του έργου.

 

Λύσεις ανάγκης για την εξοικονόμηση χώρου

Εν τω μεταξύ, μέχρι το 2022 που -εκτός απροόπτου- εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης δίδοντας «ανάσα» στην λειτουργία της, η Διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στην προσπάθειά της να παραμείνει όλο το πλούσιο και σπάνιο υλικό που διαθέτει αξιοποιήσιμο από τους χρήστες, έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση όλων των σταθερών ραφιών σε κυλιόμενα.

Αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χώρου που αντιμετωπίζει, ώστε -παρά τις δυσκολίες- όλα τα βιβλία να παραμένουν διαθέσιμα στους φοιτητές του Ιδρύματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο, όπως επανέλαβε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Μανόλης Κουκουράκης.

«Πρόκειται δηλαδή, για μία ουσιαστική λύση στην οποία θα μπορούσε να καταφύγει ούτως ή άλλως το Ίδρυμα για την εξοικονόμηση χώρου, όμως στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί μια προσωρινή λύση ανάγκης. Και αυτό διότι στα σχέδια του Ιδρύματος είναι η επέκταση του κτιρίου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου που στεγάζει τον πολύτιμο «θησαυρό» της Βιβλιοθήκης», ανέφερε ο κ. Κουκουράκης.

Και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «πολλές πανεπιστημιακές προχωρούν σε αυτή την μέθοδο, διότι έτσι καταφέρνουν και εξοικονομούν ένα μεγάλο ποσοστό του χώρου τους. Δεδομένου ότι τα κυλιόμενα ράφια δεν απαιτούν την ίδιες διαστάσεις διαδρόμων που αναγκαστικά πρέπει να υπάρχουν όταν τα ράφια είναι σταθερά. Ωστόσο για μας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, αποτελεί μια προσωρινή λύση, καθώς στοχεύουμε στην κατασκευή του νέου κτιρίου της επέκτασης. Παρόλα αυτά όμως, βούλησή μας είναι όλα τα βιβλία και τα συγγράμματα που διαθέτει η βιβλιοθήκη μας -είτε είναι σπάνια είτε όχι- να μην είναι κλεισμένα στα υπόγεια και τις αποθήκες, αλλά να είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου χρήστη».

Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο κ. Κουκουράκης, το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο των υφισταμένων εγκαταστάσεων στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Επίσης πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος που έχει τεθεί είναι ο νέος σχεδιασμός να μην διαταράξει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου, την λειτουργικότητά του, τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, τον φυσικό φωτισμό του, αλλά και τη μοναδική οπτική φυγή προς την πόλη του Ρεθύμνου.

Επιπλέον με βάση πάντα την σχετική προκήρυξη του έργου, η επέκταση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης θα αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, ενώ στο έργο συμπεριλαμβάνονται και όλες οι απαραίτητες οικοδομικές εργασίες, αλλά και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανάγκη επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλου είναι πλέον επιτακτικά, ώστε να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που φιλοξενεί. Επίσης, ένας ακόμα βασικός λόγος που κρίνει το έργο ως αναγκαίο, είναι για να εξυπηρετηθούν με σύγχρονα μέσα οι χρήστες της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, δεδομένου ότι απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές σε όλον τον κόσμο.

 

Πολύτιμος ο «θησαυρός» της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης

Ο «πλούτος» τεράστιας σημασίας και αξίας που διαθέτει σήμερα η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο τόμους βιβλίων και περιοδικών. Ακόμα, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους -αναλογικά με το μέγεθος του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος- και τους καλύτερα οργανωμένους ηλεκτρονικούς καταλόγους στην Ελλάδα, ενώ έχει ψηφιοποιήσει και διαθέτει επίσης ελεύθερα στο διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των κλειστών συλλόγων της, που στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πάνω από 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ψηφιοποιημένες σελίδες.

Το υλικό αυτό, σύμφωνα με τον Μανόλη Κουκουράκη, είναι ελεύθερο για χρήση όχι μόνο για τα μέλη της ερευνητικής κοινότητας, αλλά για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο χρήστη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον, ο κατάλογος της βιβλιοθήκης είναι πλήρως μηχανογραφημένος και είναι διαθέσιμα όλα τα βιβλία που μπορεί να εντοπίσει κάποιος από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται. «Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μας είναι μια ενιαία κεντρική υπηρεσία και μάλιστα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που εισήγαγε την οργάνωση της βιβλιοθήκης του ως ενιαίο οργανισμό για όλο το πανεπιστήμιο, δηλαδή και για το Ρέθυμνο και για το Ηράκλειο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.