12 °C Rethymno, GR
06/03/2021

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε.Ρ

Έντονα καιρικά φαινόμενα στο Ρέθυμνο

Έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρούς θυελλώδεις ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αναμένονται στο Ρέθυμνο από σήμερα έως και την Τετάρτη σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου συνίσταται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών.

Ειδικότερα:

– Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ.) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις.

– Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή, που θα ακολουθήσουν.

– Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών.

– Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

 

Στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης – πλημμύρας:

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους, αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση – πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία.

– Να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.

– Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά, καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν δημιουργήσει λακκούβες και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κτλ. τα οποία να μην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς.

– Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αποκατάστασης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα στο οδικό δίκτυο είναι σε εξέλιξη. Συνεπώς, απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους οδηγούς, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, όπως σέβονται τα όρια κυκλοφορίας των οδών και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών.

Επίσης, να αποφεύγουν να πλησιάζουν σε περιοχές, όπου ήδη έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις, καθώς ενδέχεται να εκδηλωθεί περαιτέρω κατολίσθηση.

Αυστηρά απαγορεύεται η διάβαση από όλα τα ρέματα.

Οι πολίτες, που έχουν προγραμματισμένη επίσκεψη σε μονάδες υγείας (νοσοκομεία κτλ) ή κάνουν τακτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως μετακινηθούν εγκαίρως ώστε να αποφύγουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

 

Καλούνται όλοι οι πολίτες

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική Λιμενικό κλπ.

– Να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες με τα οχήματά τους, ιδιαίτερα όταν συμπέσουν με την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων – βροχοπτώσεων – χιονοπτώσεων.

– Να αποφεύγουν τη διέλευση από χείμαρρους πεζή ή με οχήματα, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση της βροχόπτωσης.

– Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν: την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199), το ΕΚΑΒ (166), το Λιμενικό Σώμα (τηλέφωνο Ρεθύμνου 2831022276) τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 (με δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος).

– Σε περίπτωση ανάγκης, να παραμένουν ήρεμοι και υπομονετικοί και να προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, ενδέχεται δε να δυσχεράνει την κατάστασή τους.