26 °C Rethymno, GR
25/09/2020

ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΙΚΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Έντονη ανησυχία από τις εικόνες συνωστισμού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

- Συνεργασία ελεγκτικών οργάνων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας

 

Έντονη είναι η ανησυχία στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου από τη λειτουργία συγκεκριμένων καταστημάτων αναψυχής, στα οποία τις νυχτερινές ώρες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, καταγράφονται εικόνες συνωστισμού. Ο βασικότερος κανόνας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που αφορά στη διατήρηση των αποστάσεων, δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο. Η νεολαία συνωστίζεται σε καφέ-μπαρ στα οποία επικρατεί το αδιαχώρητο, διασκεδάζοντας, αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, ενώ το βράδυ οι επιχειρηματίες δείχνουν να αγνοούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ως εικόνες που θύμιζαν ημέρες καρναβαλιού χαρακτήρισαν πολλοί αυτό που διαδραματίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο σε συγκεκριμένα καταστήματα, προκαλώντας εύλογη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση παρουσίασης κάποιου κρούσματος κορονοϊού στην πόλη. Η κινητοποίηση της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή ήταν άμεση και χθες συγκάλεσε σύσκεψη στο κτίριο της αντιπεριφέρειας με μοναδικό θέμα συζήτησης τους ελέγχους και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, του λιμεναρχείου, του δήμου, του λιμενικού ταμείου αλλά και του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου.

Βασικότερο αίτημα όλων είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως θα ζητήσει από τους ελάχιστους επόπτες υγείας που υπάρχουν να πλαισιώσουν την ΕΛ.ΑΣ, ώστε μεικτά κλιμάκια να πραγματοποιούν ελέγχους και περιπολίες στα καταστήματα τις νυχτερινές ώρες, να επιβληθούν πρόστιμα στους παραβάτες και να εφαρμοστεί ο νόμος. Ταυτόχρονα προτάθηκε με τη βοήθεια του δήμου και των επαγγελματιών εστίασης να τοποθετηθεί πινακίδα έξω από κάθε κατάστημα στην οποία θα αναγράφεται η επιτρεπόμενη χωρητικότητα ατόμων σε κάθε κατάστημα.

 

«Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα του συνωστισμού θα γεμίσουμε κορονοϊό»

Τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τη δημόσια υγεία από τις εικόνες συνωστισμού υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιανή λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στις ελεγκτικές αρχές πως «αν δεν λύσουμε το πρόβλημα συνωστισμού θα γεμίσουμε κορονοϊό».

Η κ. Λιονή εξέφρασε την ανησυχία της σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς στην πόλη μας έχει παρατηρηθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάποιες μέρες τις εβδομάδας, από κάποια λίγα καταστήματα, ότι δεν τηρούνται τα μέτρα αυτά. Καταλαβαίνετε τι μεγάλη ανησυχία υπάρχει από όλον τον κόσμο και από εμάς και από τον υπόλοιπο κόσμο. Ακούμε τους επιστήμονες κάθε μέρα και φωνάζουν και ανησυχούν ότι η καλύτερη προφύλαξη για όλους μας είναι να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στον καθένα ότι μπροστά σε θέματα δημόσιας υγείας και ζωής των συνανθρώπων μας δεν θα πρέπει να μπαίνει, για εμένα προσωπικά και για κανέναν άλλον  φαντάζομαι, κανένα άλλο ζήτημα. Προηγείται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων μας, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Η κ. Λιονή αναφέρθηκε και στην ατομική ευθύνη καλώντας τη νεολαία αλλά και τους επιχειρηματίες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του υγειονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Στην αρχή είχαν γίνει συστάσεις, εάν χρειαστεί θα ξανακάνουμε κι άλλες και στο κοινό θέλω να παρακαλέσω τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι συχνάζουν σε κέντρα διασκέδασης και βέβαια λόγω της ηλικίας τους θέλουν να διασκεδάσουν και να κάνουν το κάτι παραπάνω σε σχέση με εμάς και τις ηλικίες μας, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προφυλάξουν τον εαυτό τους, κυρίως όμως τους αγαπημένους τους ανθρώπους, τους ηλικιωμένους γονείς τους, τους ακόμα πιο ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες που είναι πολύ πιο αγαπημένα πρόσωπα. Καμία φορά η ζωή εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά, παράκληση θερμή στους ανθρώπους αυτούς ότι θα ήθελα να προσέχουν, να διασκεδάζουμε, αλλά να διασκεδάζουμε προσεκτικά. Να έρθει ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κανονικά τις ζωές μας. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, δεν είναι όμως καθόλου ακατόρθωτο. Θα πρέπει να προσέχουμε τους εαυτούς μας, τους εργαζόμενους μας, τους πελάτες μας, τους νέους ανθρώπους, τους ηλικιωμένους που έρχονται στα καταστήματά μας».

Και κατέληξε λέγοντας πως ο νόμος θα εφαρμοστεί: «Είμαι ανήσυχη γιατί σκέφτομαι ότι εάν δημιουργηθεί μια τοπική εστία δεν θα διστάσουνε, και καλά θα κάνουνε, τοπικό lockdown. Καταλαβαίνετε τι θα σημαίνει αυτό για το Ρέθυμνο οικονομικά; Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον καθένα μας και εδώ μπαίνει και η ατομική και κοινωνική ευθύνη. Η περιφέρεια σαν μηχανισμός είναι μόνο εμπλεκόμενος, υπεύθυνη είναι η διεύθυνση Υγείας με τους τρεις επόπτες υγείας που έχουμε σε ότι αφορά την τήρηση κανόνων υγιεινής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου τη νύχτα της τήρησης των αποστάσεων. Όμως έχω παρακαλέσει τους συνεργάτες μου, τους επόπτες υγείας πέραν των καθηκόντων τους να πηγαίνουν τη νύχτα Παρασκευές και Σάββατα να συμμετέχουν σε ελέγχους. Δεν τίθεται θέμα τιμωρίας. Εάν οι συστάσεις δεν εισακουστούν και ο καθένας νομίζει σε αυτή την πόλη και σε αυτή τη χώρα μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, λυπάμαι πάρα πολύ αλλά θα εφαρμοστεί ο νόμος».

Η κ. Λιονή δεσμεύτηκε ότι θα έχει συνάντηση με τους επαγγελματίες στων οποίων τα καταστήματα καταγράφονται οι εικόνες συνωστισμού, παρουσία του αντιδημάρχου Θ. Κρεβετζάκη και της προέδρου του Λ.Τ. Ρένας Κουτσαλεδάκη.

dav

«Δεν είναι καιρός για δημόσιες σχέσεις»

Εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνου ο αντιδήμαρχος πόλης-καθημερινότητας Θωμάς Κρεβετζάκης τόνισε ότι ο δήμος θα συνδράμει με το προσωπικό του τα κλιμάκια ελέγχου τονίζοντας με έμφαση ότι προτεραιότητα όλων είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Η περίοδος που διανύουμε δεν ενδείκνυται για δημόσιες σχέσεις, είτε μιλάμε για πρόσωπα είτε για υπηρεσίες. Ο κάθε φορέας ας αναλάβει τις ευθύνες του σε ότι αφορά τη διασφάλιση και την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε περιοχές που τα τελευταία χρόνια μάς έχουν απασχολήσει έντονα, τόσο στο κομμάτι της παλιάς πόλης όσο και της παραλιακής ζώνης, όπου έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη παθογένεια είναι οι ίδιες περιοχές που δεν προσαρμόστηκαν στις υγειονομικές οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τη δημόσια υγεία επειδή κάποιοι επαγγελματίες αρνούνται να συμμορφωθούν. Από την επόμενη εβδομάδα με τη συγκρότηση μεικτού κλιμακίου θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές. Ο δήμος εξ αρχής έδειξε ότι ήθελε να συμπαρασταθεί στις επιχειρήσεις, όμως δεν θα επιτρέψει να διακινδυνεύσει τη δημόσια υγεία. Πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς οι ελεγκτικές αρχές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όλο αυτό που κεφαλαιοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί για ένα μηδαμινό όφελος ελάχιστων κακών επαγγελματιών».

Η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη ανέφερε πως υπάρχουν προβλήματα σε παραλία και παλιά πόλη. «Στην παραλία δεν είναι όλοι που παρανομούν. Είναι συγκεκριμένοι και έχουν ονοματεπώνυμα. Πρέπει να εφαρμόσουμε τους κανόνες όλοι μας. Πρέπει να ζητήσουμε από αστυνομία και λιμενικό βοήθεια στην αστυνόμευση», είπε.

 

«Πρέπει όλοι να προσέξουμε»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός τόνισε πως από πλευράς του σωματείου έχουν γίνει συστάσεις και συζητήσεις με όλους τους συναδέλφους τους, επισημαίνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία, θέτοντας ταυτόχρονα και όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Όπως είπε στη συντριπτική πλειοψηφία οι επαγγελματίες τηρούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα με εξαίρεση 2-3 επαγγελματίες. Ο κ. Κλαψινός επεσήμανε τη δυσκολία της φετινής σεζόν επισημαίνοντας πως ένα 23% των καταστημάτων θα είναι του χρόνου αντιμέτωπο με τον κίνδυνο του λουκέτου. «Πρέπει όλοι να προσέξουμε. Η εστίαση ζει από τον τουρισμό. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα καταστραφήκαμε. Το 65% των καταστημάτων εστίασης είναι εποχικής λειτουργίας και ετοιμάζονται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. Αν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα οι συνάδελφοι αυτοί θα ξαναδουλέψουν το επόμενο Πάσχα.

Σαν σύλλογος έχουμε κάνει άπειρες προειδοποιήσεις, έχουμε στείλει mail, μηνύματα σε όλων τον κόσμο και σε όλους αυτούς που ξέρουμε ότι παρανομούν. Πλέον τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά, θα ενημερώσουμε τα μέλη ακριβώς τι θα γίνει, υπάρχει διαδικασία του αυτόφωρου και του σφραγίσματος του καταστήματος, τη στιγμή που δεν θα τηρεί τα μέτρα. Ο COVID 19 είναι εδώ, θα πρέπει να προσέξουμε, να τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα, ώστε να μην έρθουμε στη δύσκολη θέση να κλείσει το Ρέθυμνο με ένα τοπικό lockdown, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία και για τον νομό Ρεθύμνης γενικότερα. Εμείς σαν σωματείο Ρεθύμνης θα κάνουμε τα πάντα για να τηρήσουν όλοι οι συνάδελφοι τα μέτρα, όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα που θα πρέπει να γίνουν. Από εκεί και πέρα όμως δεν είμαστε ελεγκτικός μηχανισμός».

 

Συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια ελέγχου

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να συγκροτηθούν μεικτά κλιμάκια ελέγχου από την ΕΛ.ΑΣ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και τον δήμο προκειμένου να πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους τις νυχτερινές ώρες.

Εκ μέρους της αστυνομίας, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Γιάννης Λιουδάκης ανέφερε: «Όσον αφορά στο θέμα του συνωστισμού κάναμε μια ενημέρωση στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών έχει συμμορφωθεί. Ειδικά στην εστίαση. Κάποιοι δεν τηρούν τα μέτρα. Το πρόβλημα εντοπίζεται νυχτερινές ώρες όπου στο ίδιο κατάστημα που εμείς έχουμε ελέγξει το απόγευμα και τηρούνται οι κανόνες το βράδυ η εικόνα ανατρέπεται. Προτείνω να συγκροτηθούν μεικτά κλιμάκια, στοχευμένα και να πάμε να κάνουμε ελέγχους στα καταστήματα».

Ο λιμενάρχης Ρεθύμνου Κώστας Καστρινάκης διευκρίνισε πως η τήρηση των υγειονομικών κανόνων σε ότι αφορά τις εικόνες συνωστισμού και την τήρηση των αποστάσεων δεν αφορά τις αρμοδιότητες του λιμεναρχείου. «Στη χερσαία ζώνη εμείς ελέγχουμε τις καταλήψεις κοινόχρηστου χώρου. Πριν το lockdown είχαμε κάνει δέκα δικογραφίες επί της Ελ. Βενιζέλου. Τώρα κάνουμε ελέγχους σε χώρους που δεν έχουν παραχωρηθεί και προκαλείται συνωστισμός. Κάλεσα τους επαγγελματίες, τους επεσήμανα ότι τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και χθες (Τετάρτη) που κάναμε έλεγχο επί της Ελ. Βενιζέλου στον εσωτερικό διάδρομο δεν υπήρχε κανένα τραπεζοκάθισμα. Αυτό το έχω κάνει σαφές και πιστεύω ότι θα σταματήσει».

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μαρία Καββάλου, επεσήμανε πως οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση και τα μεικτά κλιμάκια να λειτουργούν επικουρικά τις ημέρες και τις ώρες αιχμής, προκειμένου η παρουσία των ελεγκτικών οργάνων να είναι συστηματική και να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.