22 °C Rethymno, GR
26/09/2020

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Έργα υποδομής δρομολογούνται στην περιοχή του Πλακιά

Σημαντικά έργα υποδομής που θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στην τουριστική περιοχή του Πλακιά δρομολογεί ο Δήμος Αγίου Βασιλείου. Ήδη τον επόμενο μήνα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης του έργου που αφορά στην κατασκευή του περιφερειακού δρόμου, συνολικού προϋπολογισμού 1.8 εκ. ευρώ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να μην υπάρξει όχληση στην τουριστική ζώνη.

Με την ολοκλήρωση του έργου οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται από και προς τη δυτική πλευρά του οικισμού και την Σούδα, χωρίς να απαιτείται να εισέρχονται μέσα από τον Πλακιά. «Το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα, αλλά θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση και θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αναβαθμίζοντας αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά τον Πλακιά, αφού η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται εξωτερικά των κύριων κεντρικών δρόμων παρέχοντας μεγάλη ασφάλεια για οδηγούς και πεζούς αλλά και ταχύτητα στις μετακινήσεις» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.

Τεχνικά Στοιχεία Περιφερειακού Πλακιά:

 • Συνολικό Μήκος 2.200 μ.
 • Διάνοιξη 500μ. και διαπλάτυνση υφιστάμενου δικτύου 1.700 μ. με κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης.
 • Κατασκευή μια νέας γέφυρας και διαπλάτυνση υφιστάμενης.
 • Μέσο Πλάτος οδοστρώματος: 8 μέτρα (οδοστρωσία και ασφαλτοτάπητας).
 • Πεζοδρόμιο πλάτους 1,30μ. σε όλο το μήκος και επενδεδυμένη τάφρο.
 • Κατασκευή δικτύου ύδρευσης: 1.600 μέτρα.
 • Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης: 800 μέτρα.
 • Φωτισμός: Σε όλο το μήκος με φωτιστικά με φωτοβολταϊκά συστήματα (έξυπνος φωτισμός).

Τεχνικά Στοιχεία έργου διαπλάτυνσης δρόμου Πλακιά – Σούδα:

 • Συνολικό Μήκος 2.600 μ.
 • Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης 200μ.
 • Μέσο Πλάτος οδοστρώματος: 8 μέτρα ασφαλτοτάπητας.
 • Πεζοδρόμιο πλάτους 1,40μ. και μήκους 2.100μ. και επενδεδυμένη τάφρο.
 • Φωτισμός: Σε όλο το μήκος με φωτιστικά με φωτοβολταϊκά συστήματα (έξυπνος φωτισμός).
 • Τοποθέτηση προστατευτικού κιγκλιδώματος μήκους 500 μέτρων.

Προς δημοπράτηση τα δίκτυα ύδρευσης του Πλακιά

Εν τω μεταξύ χθες δημοσιεύτηκε η διακήρυξη που αφορά το πολύ σημαντικό έργο ύδρευσης της περιοχής του Πλακιά συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ). Το έργο αφορά κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης για τον οικισμό Πλακιά αλλά και κατασκευή δεξαμενής 400 κμ. στο Ροδάκινο αντιμετωπίζοντας οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης, ενώ δημιουργούνται οι υποδομές για να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες των οικισμών.

Παράλληλα, στις ΟΧΕ έχει ενταχθεί και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Πλακιά, έργου του οποίου οι εγκρίσεις αναμένεται να δοθούν το επόμενο δίμηνο για να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησής του.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Πλακιά (προϋπολογισμός 1.780.000 ευρώ συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ) που έχει στόχο: την ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση, την σύνδεσή του με την παραλία με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των δημοτών αλλά και των επισκεπτών και γενικότερα την υποστήριξη ενός πολεοδομικού-κοινωνικού-οικονομικού μετασχηματισμού της περιοχής.

Στο στάδιο της δημοπράτησης ο περιφερειακός δρόμος Αγίας Γαλήνης

Ένα ακόμα μεγάλο έργο που αφορά στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, ειναι ο περιφερειακός δρόμος της Αγίας Γαλήνης, το οποίο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιάννη Ταταράκη, έχουν δοθεί όλες οι εγκρίσεις, οι απαλλοτριώσεις είναι στο τελικό στάδιο με τη συμφωνία των ιδιοκτητών.

Πρόκειται για ένα δρόμο 1,5 χιλιομέτρων, που θα κατασκευαστεί βορειοδυτικά του οικισμού εξυπηρετώντας την πρόσβαση και από το Ρέθυμνο και από το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου το πλάτος του δρόμου θα είναι στα 9 μέτρα, θα υπάρχουν πεζοδρόμια και φωτισμός.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός κόμβου, μια γέφυρα και μια υπενδεδυμένη τάφρο, τοιχία αντιστήριξης και φυσικά ασφαλτόστρωση.

Παράλληλα στην Αγία Γαλήνη ανακαινίζεται ο Λιμενικός Σταθμός και το κοινοτικό γραφείο με προϋπολογισμό 120.000 ευρω από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Εν τω μεταξύ, την μετατροπή του δρόμου της Αγίας Γαλήνης στα νότια του Ρεθύμνου -που οδηγεί στην περιοχή του κάμπινγκ κοντά στην θάλασσα- σε πεζόδρομο που θα συνδυάζει και έναν σύγχρονο ποδηλατοδρόμο, δρομολόγησε ήδη η δημοτική αρχή Αγίου Βασιλείου. Η περιοχή μέσα στους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι θα αλλάξει όψη, καθώς το έργο πέρα από την Αγία Γαλήνη εκτιμάται ότι θα επεκταθεί μέχρι και την περιοχή του Κόκκινου Πύργου.

Συγκεκριμένα πέρα από τον πεζόδρομο, θα κατασκευαστεί και ποδηλατόδρομος, που μάλιστα θα είναι ο πρώτος που θα γίνει στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, ενώ γενικότερα στην περιοχή εκτέλεσης του έργου θα γίνουν οι απαραίτητες πλακοστρώσεις, θα τοποθετηθεί ηλεκτροφωτισμός (με φωτοβολταϊκά), αλλά και παγκάκια.

Το έργο -σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη- εντάχθηκε ήδη στο πρόγραμμα «LEADER» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 207 χιλιάδων ευρώ. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα τεθεί προς συζήτηση η έγκριση δημοπράτησής του.

Παράλληλα με χρήματα από το πρόγραμμα Φιλόδημος είναι σε εξέλιξη το έργο που αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης Δήμου Αγίου Βασιλείου προϋπολογισμού: 3.339.495,7.

Επίσης, τον επόμενο μήνα παραδίδεται το έργο που αφορά στην ασφαλτόστρωση του δρόμου από Γέφυρα του Πρέβελη στο Αμμούδι και τη Δρύμισκο συνολικού προϋπολογισμού 886,000 ευρώ. Σε εξέλιξη είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου από τον Κόρακα στο Ροδάκινο μέχρι και τη Σούδα, προϋπολογισμού 700.00 ευρώ.

Σε εξέλιξη είναι το έργο ασφαλτόστρωσης στον Πλακιά με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ στο νέο αυτοδιοίκητο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα υποβληθεί προς ένταξη το έργο του βιολογικού καθαρισμού σε Μυξόρουμα, Λαμπινή και στην Κοξαρέ, καθώς και τα δίκτυα με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.

«Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου καταβάλλουμε με μία τιτάνια προσπάθεια, με μία τεχνική υπηρεσία, που διαθέτει ένα μηχανικό και δύο ειδικούς συνεργάτες που έχουμε προσλάβει γίνονται οι μελέτες και εκτελούνται όλα αυτά τα έργα. Παρά το ελάχιστο προσωπικό στις οικονομικές και στις τεχνικές υπηρεσίες γίνεται σημαντικό έργο που αναβαθμίζει την καθημερινότητα των κατοίκων μας και των επισκεπτών μας αξιοποιώντας τόσο ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα αλλά και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και με πόρους του Δήμου» υποστήριξε ο κ. Ταταράκης.