24 °C Rethymno, GR
22/06/2021

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟ 2020, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Έργα 106 εκ. ευρώ υλοποιεί η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου εν μέσω πανδημίας

- Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ευχαρίστησε τους συνεργάτες της και τους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών που παρά τις αντιξοότητες και τα πρωτόγνωρα δεδομένα που δημιούργησε ο κορονοϊός το 2020 παρήγαγαν σημαντικό έργο

 

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού σε ολόκληρη την κοινωνία, την οικονομική ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, τα μειωμένα έσοδα και τους πόρους και τα αποδεκατισμένα τμήματα των υπηρεσιών, που λόγω και της υγειονομικής κρίσης περιορίστηκαν ακόμα περισσότερο (άδειες, κ.τ.λ.), ο απολογισμός της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται θετικός για το 2020.

Σε μια χρονιά με ιδιαίτερες δυσκολίες και πρωτοφανή δεδομένα από όλες τις απόψεις η αντιπεριφέρεια κατάφερε και διατήρησε τον προϋπολογισμό της ισοσκελισμένο στα 17 εκ. ευρώ. Χωρίς να έχει ίδιους πόρους με εξαίρεση τα παράβολα από τη διεύθυνση Μεταφορών που φέτος ήταν συρρικνωμένα λόγω covid το 2020, η διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Ρέθυμνου διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 106.800.000 ευρώ για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.

Από αυτά μόλις το 1 εκ. ευρώ προέρχεται από ΚΑΠ και τα υπόλοιπα από πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ. Οι ΚΑΠ στην πλειοψηφία τους αφορούν τη μισθοδοσία των υπάλληλων, τη μεταφορά των μαθητών και τη δακοκτονία, πρόγραμμα εξηλεκτρισμού στις αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ περίπου 400.000 ευρώ αφορούν προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους, προκειμένου να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια για υλοποίηση έργων που αφορούν σε λιμνοδεξαμενές, ομβριοδεξαμενές, συντήρηση γεφυριών και βελτίωση βατότητας οδικού δικτύου, ενώ προγραμματικές συμβάσεις γίνονται και με το πανεπιστήμιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου για τον απολογισμό του 2020 η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή παρά τις δυσκολίες της εποχής ο προγραμματισμός των έργων δεν σταμάτησε αντιθέτως συνεχίστηκε με πυρετώδεις ρυθμούς και ολόκληρος ο νομός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζει εργοτάξιο με τη βαρύτητα να δίδεται στα έργα οδοποιίας, στην κατασκευή γεφυριών και στους καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών.

«Το ποσό που διαχειριζόμαστε για την υλοποίηση έργων είναι πολύ μεγάλο για τις εποχές και για τις αντοχές της υπηρεσίας και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια γιατί είναι μια υπηρεσία με ελάχιστους μηχανικούς, σε σχέση με τα έργα που επιτελούν, όμως ακόμα και εν μέσω πανδημίας το πρόγραμμά μας δεν σταμάτησε να υλοποιείται παρότι είχαμε και ασθένειες λόγω κορονοϊού. Ο προγραμματισμός που είχαμε βάλει από πρόπερσι για πέρυσι και συνεχίζει για φέτος το 2021, οι οριοθετήσεις ποταμών και τα αντιπλημμυρικά έργα πηγαίνει παρά πολύ καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Λιονή.

Στο ποσό των 106 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται νέα έργα οδοποιίας, έργα αποκατάστασης ζημιών σε οδούς, έργα που αφορούν σε επεμβάσεις στο κεντρικό μέγαρο της ΠΕΡ καθώς και σε όλα τα κτίρια της ΠΕΡ, καθαρισμοί ποταμών και ρεμάτων, μελέτες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και το αντικείμενο που αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα είναι οι μελέτες οριοθέτησης – έργων διευθέτησης ποταμών συνολικού προϋπολογισμού 10.100.000€

Από τις οριοθετήσεις θα προκύψουν 11 ώριμα προς δημοπράτηση έργα διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας, συγκεκριμένα στους ποταμούς Πλατανιά, Πλατύ, Πηγιανού, Αρκαδιώτη, Αρσάνιου, Γεροποτάμου, Πρέβελη, Γενιανού, Κόρακα. Έχουν συνταχθεί για όλους τα τεύχη δημοπράτησης και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου μελετητή.

Στόχος είναι το 2021 να έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που αφορά τις παραπάνω μελέτες. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτές τις μελέτες που πρέπει να είχαν γίνει εδώ και χρόνια όμως ποτέ δεν είναι αργά. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτές τις εικόνες με τα πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικημένες περιοχές. Αυτή την ώρα έχει προχωρήσει η οικονομική επιτροπή σε δεσμεύσεις του ποσού των 10 εκ. ευρώ, έχουμε δημοπρατήσει τους τρεις ποταμούς -Πλατανιανό Ποταμό, Πηγιανό και τον Πλατύ Ποταμό. Ο στόχος του 2020 και του 2021 είναι μελέτες οροθέτησης και αντιπλημμυρικά για το Ρέθυμνο. Για εμάς αυτό είναι ύψιστη προτεραιότητα. Μάλιστα μας επέτρεψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να προχωράμε τις μελέτες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επειδή ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θεωρούμε ότι γρήγορα θα γίνουν τα απαραίτητα έργα», υπογράμμισε η κ. Λιονή εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των πολιτών για τα ποτάμια τονίζοντας πως: «Χάρη στον μεγάλο καθαρισμό που κάναμε σε ποτάμια, στην τελευταία πλημμύρα τον Νοεμβρίου δεν δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο της ΠΕΡ (το επαρχιακό). Θέλω όμως να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας, όταν καθαρίζουμε τα ποτάμια πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για τον σκοπό αυτό. Είναι πολύ λυπηρό μέσα σε ποταμούς που καθαρίζουμε να βλέπουμε κατά τη  διάρκεια του ελέγχου πάλι είτε ψόφια ζώα, είτε απορρίμματα, είτε μπάζα, είτε ακόμα και κτίσματα. Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό γυρνάει μπούμερανγκ, οι ίδιοι θα πνιγούμε. Παράκληση θερμή. Πρέπει να σεβόμαστε τη φύση για να μας σέβεται και αυτή».

Ιδιαίτερη αναφορά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε και στις μελέτες του ΝΟΑΚ (Νότιος Οδικός Άξονας Κρήτης) όπου έχουν ολοκληρωθεί τα τρία τμήματα και συγκεκριμένα:

1) Παλέ – Σπήλι

2) Σπήλι – Ακούμια

3) Ακούμια – Άγιος Δημήτριος.

Και οι τρεις αυτές μελέτες βρίσκονται στο στάδιο της κτηματολόγησης, ενώ ώριμες προς χρηματοδοτήσεις είναι και οι μελέτες για το υποστηρικτικό δίκτυο του ΝΟΑΚ. Στόχος είναι το 2021 να γίνει η δημοπράτηση τμημάτων του ΝΟΑΚ.

Το συνολικό μήκος του νέου άξονα Παλέ – Αγ. Δημήτριος είναι 25,7 χλμ.

Με την προβλεπόμενη ταχύτητα μελέτης 80 km/h ο χρόνος κάλυψης αυτής της απόστασης είναι 19,2 λεπτά.

Έργα σε εξέλιξη

Παράλληλα, μερικά από τα σχεδιαζόμενα έργα που είναι σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα είναι τα παρακάτω:

 • «Αναβάθμιση επαρχιακής οδού Ρέθυμνο-Αγία Γαλήνη τμήμα Αρμένοι-Παλέ», προϋπολογισμού 14.800.000 €, του οποίου εκτελέστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό κατά το έτος 2020,
 • «Οδικός Άξονας Ρέθυμνο – Απόστολοι – Μάνδρες, Τμήμα Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών, συνολικού προϋπολογισμού 14.039.000 €, (επικαιροποιήθηκε η μελέτη και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ εντός του έτους 2020)
 • «Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Π.Ε.Ρ.» προϋπολογισμού 1.253.235,43 € (με Φ.Π.Α.), το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε, υπογράφηκε η σύμβαση και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες.
 • «Έργα αποκαταστάσεων και συντηρήσεων οδών τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια εκτέλεσης, συνολικού προϋπολογισμού 19.300.000€
 • «Έργα καθαρισμών ποταμών και ρεμάτων σε μήκος 206 χιλιομέτρων συνολικού προϋπολογισμού 7.500.000€.

Παράλληλα η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο έργο που εκτελείται στον αγιοβασιλιώτικο δρόμο στο τμήμα Αρμένοι – Παλέ, στην έγκριση χρηματοδότησης τμήματος του Αμαριώτικου δρόμου αλλά και στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής να επικαιροποιήσει τις μελέτες στον δρόμο της παράκαμψης της Αξού και να προχωρήσει νέα χάραξη στον δρόμο Γαράζο – Πάνορμο.

 

Καταλήγοντας ανέφερε πως με την υλοποίηση των παραπάνω έργων οδοποιίας θα λυθεί ένα μεγάλο ζήτημα της οδικής ασφάλειας: «Μαζί μετά το έργο οδικής ασφάλειας στα επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού δικτύου που έχει ξεκινήσει, θεωρώ ότι θα αλλάξει το προφίλ του δρόμου σε ότι αφορά το οδικό δίκτυ του νομού μας. Επίσης θέλουμε να εντάξουμε σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο τα υπόλοιπα τμήματα του αγιοβασιλιώτικου δρόμου, ένα ακόμα τμήμα του αμαριώτικου δρόμου και τη μελέτη Γαράζο – Αξός – Ανώγεια. Ήδη θα επικαιροποιήσουμε τη μελέτη της παράκαμψης της Αξού, προκειμένου το έργο αυτό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχουμε έτοιμα τεχνικά δελτία για χρηματοδότηση για νέα χάραξη Γαράζο – Πάνορμο. Έτσι τελειώνουν οι δυο κάθετοι -αμαριώτικος και αγιοβασιλιώτικος- και θα είναι με το κλειδί στο χέρι οι μελέτες για νέες εντάξεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα ξεκινάμε τη μελέτη για τη νέα χάραξη του δρόμου που θα διασχίζει όλο τον Μυλοπόταμο. Με τους τρεις μεγάλους αυτούς επαρχιακούς δρόμους θα λύσουμε ένα μεγάλο ζήτημα της οδικής ασφάλειας στον νομό μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Λιονή στο τμήμα πολιτικής προστασίας της ΠΕΡ και στον προϊστάμενό του Νίκο Βότσογλου, τονίζοντας ότι έχει ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου όσο και το καλοκαίρι εκτός από τα μηχανήματα της περιφέρειας έχουν συναφθεί και συμβάσεις με ιδιώτες προκειμένου να συνδράμουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται με τα ιδιωτικά μηχανήματα.

Επίσης αναφορά έγινε στο σύνολο των διευθύνσεων της περιφερειακής ενότητας, που παρά την υποστελέχωση οι υπάλληλοι υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στην υπηρεσία τους, τόσο στη  διεύθυνση μεταφορών, στη διεύθυνση αγροτικής οικονομίας, στο τμήμα περιβάλλοντος, το τμήμα τουρισμού κ.τ.λ.

 

Οι παρεμβάσεις της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της ΠΕΡ

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου μίλησε για τον ξεχωριστό ρόλο της διεύθυνσης δημόσιας υγείας σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της υγειονομικής κρίσης, μια υπηρεσία που, όπως είπε, επιτελεί σημαντικό έργο με βασικό στόχο να μην αισθανθεί κανένας μόνος του εν μέσω της πανδημίας.

Όπως ανέφερε η συνεργασία με το ΕΟΔΥ είναι άτυπη, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει στη διαχείριση της πανδημίας να μένουν εκτός οι δήμοι και οι περιφέρειες: «Αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό από την πλευρά του κεντρικού κράτους, διότι διαφορετικά είναι να ξέρεις μια υπηρεσία, όπως η διεύθυνση δημόσιας υγείας που ζει, εργάζεται, κινείται, γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα, νοοτροπίες και θα μπορούσε σημαντικά να συμβάλλει ώστε να μην πηγαίνουμε πίσω από τον ιό όπως γίνεται τώρα. Δυστυχώς η διαχείριση έγινε κεντρικά μόνο και στο επίπεδο των ιχνηλατήσεων και εμείς μαθαίναμε τα πράγματα από τον τύπο. Αυτό δεν ήταν σωστό γιατί θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που νοσούσαν και δεν είχαν περίγυρο για να τους βοηθήσει. Η αγωνία μας ήταν να μην αισθανθεί κανένας άνθρωπος ότι είναι μόνος του σε αυτή την περιπέτεια. Η υπηρεσία μας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, επισκέπτεται τα σχολεία, τις κοινότητες, έχει συνεργασίες με τους δήμους από την απολύμανση μέχρι τη στήριξη ανθρώπων που νοσούν ή και του περιβάλλοντός τους ακόμα και σε βοήθεια στο επίπεδο των ιχνηλατήσεων, ώστε να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε τον ιό».

Οι δράσεις

Αναλυτικά, οι δράσεις της διεύθυνσης δημόσιας υγείας έχουν ως εξής:

 • Επικοινωνία με άτομα που εισέρχονται από πύλες εισόδου της χώρας σε συνεργασία με την πολιτική προστασία, για την παροχή πληροφοριών, υποστήριξης και συνδρομής σε περιπτώσεις που παραστεί ανάγκη.
 • Ορισμός υπεύθυνου συντονιστή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για συνδρομή σε θέματα covid-19 με σκοπό την διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης (ενημέρωση επαφών, συνδρομή σε ιχνηλάτηση, συνεχή επαφή με ΕΟΔΥ και πολιτική προστασία κ.τ.λ.)
 • Ορισμός συντονιστή για τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ρεθύμνης για συνδρομή σε περιπτώσεις κρουσμάτων covid-19
 • Επικοινωνία με τον ιατρό εργασίας προκειμένου να συνταχθεί πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών εντός των υπηρεσιών της Π.Ε. Ρεθύμνης, καθώς και να γίνει εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου σε κάθε υπηρεσία της Π.Ε. Ρεθύμνης
 • Εκτύπωση και διανομή έντυπου υλικού σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά του covid-19 (φυλλαδίων, αφισών) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις σχολικές μονάδες, σε δημόσιες υπηρεσίες καθώς και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
 • Παραγγελία και διαχείριση μασκών και ασπίδων προστασίας για διανομή στις υπηρεσίες της Π.Ε. Ρεθύμνης
 • Έκδοση κατά τακτά χρονικά διαστήματα δελτίων τύπου, για την ενημέρωση του πληθυσμού πάνω στους τρόπους πρόληψης μετάδοσης του covid-19 καθώς και για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας.
 • Συναντήσεις με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • παρέμβαση στο καταυλισμό Ρομά στην περιοχή Τσεσμέ Ρεθύμνου όπου έγινε επίσκεψη, απολύμανση και ενημέρωση.
 • Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες και εργαζομένους των ΚΥΕ καθώς και ομιλίες στις ολομέλειες των Συλλόγων Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης και Νότιας Ακτής Π.Ε Ρεθύμνης (Πλακιά).
 • Διανεμήθηκαν δωροεπιταγές αξίας 6.006 € σε 81 οικογένειες (266 άτομα) που έχουν πληγεί από την πανδημία του covid 19 μέσω της δημιουργίας κοινωνικού δικτύου. Οι χορηγοί ήταν ο πρόεδρος της ΕΛΠΕΝ κ. Τρύφων Θεόδωρος (5.00€) και τα σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ (1006€)
 • Πρόγραμμα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων σε χώρους βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, δημοσίων και ιδιωτικών και ευάλωτων ομάδων.
 • Επίσκεψη, έλεγχος και προφορική ενημέρωση από την επισκέπτρια υγείας, την επόπτρια υγείας και μία κοινωνική σύμβουλο σε παιδικούς σταθμούς της πόλης και της περιφέρειας και διανομή αντίστοιχου έντυπου με οδηγίες.

Τέσσερις μόνιμες προσλήψεις στην ΠΕΡ το 2021-02-23

Εν τω μεταξύ το πρόβλημα της υποστελέχωσης εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την αντιπεριφέρεια του Ρεθύμνου, που προσπαθεί με συμβασιούχους να καλύψει σχετικές ανάγκες.

Σύμφωνα με την κ. Λιονή, το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από το περιφερειακό συμβούλιο να αναφέρει τον κενό αριθμό θέσεων για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης θα γίνουν προσλήψεις -όχι βέβαια όσες ζητήθηκαν (60)- αλλά 12 θέσεις μόνιμου προσωπικού προβλέπονται στην περιφέρεια Κρήτης, στο Ρέθυμνο εγκρίθηκαν τέσσερις θέσεις και συγκεκριμένα ενός πολιτικού μηχανικού, ενός διοικητικού προσωπικού – οικονομικού και δυο κοινωνικής εργασίας.