17 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

Έτοιμα τα σχολεία του Ρεθύμνου να υποδεχτούν τους μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα

Στα θρανία επιστρέφουν μετά από δυο περίπου μήνες, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των σχολείων-δημοτικών, νηπιαγωγείων και σχολείων ειδικής αγωγής -έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Λάμπρο Καρβούνη, όλα είναι έτοιμα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και τη διεξαγωγή των διά ζώσης μαθημάτων.

Χθες συνεδρίασαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών των σχολείων και προσάρμοσαν τα ωράρια προσέλευσης των μαθητών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός ή στα κτίρια που υπάρχουν περισσότερες της μιας εισόδου έγινε ο σχετικός προγραμματισμός για το ποια είσοδο θα χρησιμοποιεί κάθε τάξη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος με rapid test στους εκπαιδευτικούς όπου η συμμετοχή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου για να υποβληθούν σε τεστ είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ μεγάλη. «Συνεδρίασαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών των σχολείων προκειμένου να καθορίσουν την ώρα προσέλευσης των μαθητών, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας ή σε όσα σχολεία υπάρχει δυνατότητα να γίνει η προσέλευση από διαφορετικές εισόδους. Την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών έχει δηλώσει συμμετοχή στην πλατφόρμα για έλεγχο με rapid test ώστε να επιστρέψουμε όλοι ασφαλείς στα σχολεία. Ξεκινάμε κανονικά, έχουμε συνεννοηθεί με το ΚΤΕΛ για τις μεταφορές, κάναμε και διορισμούς με τους αναπληρωτές που διορίστηκαν κυρίως σε παράλληλη στήριξη και προχωράμε για την ομαλή επιστροφή στις τάξεις», ανέφερε.

Επίσης από πλευράς δήμου, όπως τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος παιδείας Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή της δεύτερης παρτίδας προστατευτικών μασκών που παρέλαβε ο δήμος από το υπουργείο και μοιράζονται στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τα δώσουν στους μαθητές. Ταυτόχρονα τόνισε ότι οι καθαρίστριες έχουν μεριμνήσει για βαθύ καθαρισμό των σχολικών συγκροτημάτων: «Παραλάβαμε μάσκες, τη δεύτερη παρτίδα. Πρόκειται για δυο μάσκες σε κάθε μαθητή και έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες η διανομή τους από το τμήμα προμηθειών στους διευθυντές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τις μοιράσουν στους μαθητές των 91 σχολείων. Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς στα σχολεία κάνοντας διάφορες εργασίες όπου ήταν απαραίτητο με αποτέλεσμα να έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά σχολεία μεταξύ των οποίων το πειραματικό λύκειο και το γυμνάσιο Επισκοπής. Επίσης οι καθαρίστριες έχουν κάνει βαθύ καθαρισμό στα σχολεία και είμαστε πανέτοιμοι για την επιστροφή των παιδιών σε αυτά», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα λειτουργούν δια ζώσης τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας περνά από μια επιπρόσθετη δέσμη μέτρων προστασίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

 • Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του γυμνασίου και του λυκείου, στοχευμένα και σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
 • Κλιμακωτή -ως προς το ωράριο λειτουργίας- προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή οι συναθροίσεις γονέων.
 • Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.
 • Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από τη Δευτέρα 11/1.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

O κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν.

 

Παπαευαγγέλου: Φοβόμαστε να δώσουμε ακόμη το πράσινο φως για γυμνάσια, λύκεια

Για το άνοιγμα των σχολείων η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μας» και τα σχολεία άνοιξαν «πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για μαθησιακούς λόγους». «Αν και δικαίως αναφερόμαστε συνεχώς στους ήρωες της πανδημίας, δηλαδή τους γιατρούς μας, εξαιρετική δουλειά έχουν κάνει και οι εκπαιδευτικοί μας», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως η επιτροπή εισηγήθηκε το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα, δηλαδή και στις κόκκινες περιοχές.

Στόχος των ειδικών είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η καθηγήτρια τόνισε πως το πράσινο φως δεν δόθηκε για γυμνάσια και λύκεια  καθώς «οι ειδικοί φοβούνται και περιμένουν το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι γιορτές στην πανδημία». «Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση», ξεκαθάρισε η ειδικός.

 

Εννέα συστάσεις για τη λειτουργία των δημοτικών και νηπιαγωγείων από τη Δευτέρα

Εγκύκλιο με εννέα συστάσεις για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων με έμφαση στον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων τους κατά τη χειμερινή περίοδο με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS CoV-2, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο  με σκοπό την αποφυγή διασποράς του ιού SARS-CoV-2 θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συχνό και συστηματικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, ως ακολούθως:

 1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.
 2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.
 3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.
 4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.
 5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, π.χ. κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.
 6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.
 7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.
 8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.
 9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για τον λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.

Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλισης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Επίσης συνιστάται  η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

 

Μειώνεται η εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων

Μείωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της γ’ τάξης ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της δ’ τάξης των λυκείων των ενιαίων ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων-λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021 αποφάσισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.