14 °C Rethymno, GR
05/03/2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Αίτημα του Δήμου Ρεθύμνου για έκτακτη επιχορήγηση ύψους 580.000 ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ.

Αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση  ύψους 580.000 ευρώ απέστειλε χθες ο Δήμος Ρεθύμνου στο υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας.

Επί της ουσίας ο δήμος ζητά από το ΥΠΕΣ προκαταβολικά το παραπάνω ποσό από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έναντι δικαιούμενων επιχορηγήσεων, « λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας κάλυψης λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα (υπηρεσίας καθαριότητας)» όπως προβλέπει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτό αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες η Οικονομική Επιτροπή, καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για να αξιολογήσει αιτήματα Δήμων περί έκτακτης επιχορήγησης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, το έλλειμμα αυτό στην υπηρεσία Καθαριότητας που ανέρχεται περίπου σε 580.000 ευρώ είναι αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών που δημιούργησε η πανδημία και προκύπτει τόσο από τις απαλλαγές δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που εξαιτίας της πανδημίας παρέμειναν κλειστές, όσο και από τις διαγραφές δημοτικών τελών που προέκυψαν για ιδιοκτήτες ακινήτων που διόρθωσαν τα αδήλωτα τετραγωνικά τους όσο και εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας συμπολιτών να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Δήμο.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Σπανουδάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει έλλειμμα εσόδων στην υπηρεσία Καθαριότητας. Μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μαρτίου, ανέφερε ότι οι δήμοι, όταν έχουν έλλειμμα στην υπηρεσία της καθαριότητας, μπορούν από άλλα ανειδίκευτα έσοδα να την ενισχύσουν. Αν όμως δεν υπάρχουν άλλα ανειδίκευτα έσοδα για να διαθέσουν οι δήμοι, τότε μπορούν να αιτηθούν στο Υπουργείο να πάρουν προκαταβολή της μελλοντικής ΚΑΠ που μπαίνει κάθε μήνα και να επιστραφεί αυτή σε 18 μηνιαίες δόσεις. Οπότε εμείς διαπιστώνουμε ένα έλλειμμα στην καθαριότητα περίπου 580.000 ευρώ. Τιμολογημένα έξοδα-έσοδα. Δεν έχουμε χρήματα για να δώσουμε από τα ανειδίκευτά μας, διότι υπάρχει ήδη μείωση των εσόδων, οπότε αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο υπουργείο. Ουσιαστικά πρόκειται για δάνειο έναντι μελλοντικών εσόδων. Θα πάρουμε τα χρήματα προκαταβολικά και θα τα αποπληρώνουμε σε 18 μηνιαίες δόσεις. Το έλλειμμα αυτό προέρχεται και από τις απαλλαγές που είχαμε κάνει στις επιχειρήσεις, που δεν πλήρωσαν δηλαδή δημοτικά τέλη, αλλά και από τους ελέγχους των εισπράξεων που είχαμε χρεώσει τα προηγούμενα χρόνια, που διαγράφηκαν -δηλαδή τα τ.μ. ακινήτων που διορθώθηκαν και οι ιδιοκτήτες τους μέσω της ρύθμισης επωφελήθηκαν με διαγραφές τελών και επίσης είναι και η αδυναμία του κόσμου να πληρώσει».

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ρεθύμνου επιχορηγήθηκε με το ποσό των 694.964 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Η επιχορήγηση αυτή χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική «ανάσα» για το δημοτικό ταμείο, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση στον Δήμο Ρεθύμνης είναι τεράστιες. Η αποδοχή της παραπάνω πίστωσης θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στο δημοτικό ταμείο σε τρεις μήνες περίπου.

Όπως είχαν πρόσφατα αναφέρει σε δημοσίευμά τους τα «Ρ.Ν.», σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ οι απώλειες από ιδίους πόρους.

Αναλυτικά, για το εννεάμηνο του έτους οι απώλειες δημοτικών εσόδων από ιδίους πόρους ανέρχονται στο 39% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019, ενώ κατά 22% έχουν περιοριστεί και τα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Οι απώλειες αυτές επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου, οι οποίες έχουν περιοριστεί κατά 3,2 εκ. ευρώ, ενώ δεδομένες είναι και οι επιπτώσεις στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, καθώς έχουν «παγώσει» έργα που είχαν προβλεφθεί να γίνουν, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε επιχορηγήσει τους δήμους μια ακόμα φορά τον περασμένο Μάρτιο, στην έναρξη της πανδημίας, με τον μητροπολιτικό δήμο να λαμβάνει μόλις 400.000 ευρώ.

Ωστόσο στη δεύτερη κατανομή, όπως φαίνεται ελήφθησαν υπόψη οι παρεμβάσεις προς το υπουργείο Εσωτερικών από πλευράς δήμαρχου σε σχέση με τα κριτήρια κατανομής, τα οποία κατά την πρώτη κατατομή, ήταν ίδια για όλους τους δήμους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σοβαρές απώλειες που δημιουργούνται στα ταμεία των τουριστικών δήμων από πόρους που σχετίζονται με τουριστικές δραστηριότητες.

Κατά πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει μια ακόμα επιχορήγηση από το ΥΠ.ΕΣ. για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

 

Εν αναμονή και της έγκρισης δανειοδότησης της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.

Η αρμόδια επιτροπή του ΥΠ.ΕΣ. που συνεδριάζει σήμερα θα κληθεί να εγκρίνει και το αίτημα του Δήμου Ρεθύμνου αναφορικά με την δανειοδότηση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Πρόκειται για ίδιου τύπου δάνειο, με αποπληρωμή σε 18 δόσεις.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να ενισχύσουν τις Δ.Ε.Υ.Α. και λόγω του ότι παρατηρήθηκε μία διαφορά στα τιμολογηθέντα έσοδα ύψους 335.000 ευρώ.

Η διαφορά των εσόδων για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο και Ιούνιο σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες στη Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου ανέρχεται στις 335.000 ευρώ -χρήματα τα οποία αφορούν σε τιμολόγια- ενώ η διαφορά των εισπράξεων έως και το τέλος Αυγούστου ανέρχεται σε 730.000 ευρώ.

Τα ξενοδοχεία που παρέμειναν κλειστά τη φετινή σεζόν λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης και τα οποία αποτελούσαν «καλούς πελάτες» της δημοτικής επιχείρησης, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών από τα τιμολόγια νερού από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει στο «κόκκινο» τη λειτουργία της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προς τρίτους είναι 3 εκ. ευρώ, οι καταναλωτές οφείλουν στην επιχείρηση 7,5 εκ. ευρώ και οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω διακανονισμών είναι 2,5 εκ. ευρώ.