25 °C Rethymno, GR
22/06/2021

«Αγάπα τον άνθρωπο… γιατί είσαι εσύ»

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ*

Όποια μορφή και αν έχει η βία μέσα στην κοινωνία μας, μόνο μελανά σημάδια, πικρία και απογοήτευση επιφέρει στους λογικά σκεπτόμενους συνανθρώπους μας. Προδίδει παθογένεια και σκορπά αβεβαιότητα νοσηρή. Ξεκινώντας από το πρώτο κύτταρο κοινωνικής μορφής, την οικογένεια και περνώντας στο σχολείο, εργασιακό χώρο, κοινωνία πολλές φορές εμφανίζεται με χιλιάδες πρόσωπα. Πιο πρόσφατα συμβάντα τα προχθεσινά περιστατικά σε πλατεία της Πρωτεύουσας αλλά και σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Συμπρωτεύουσας, μην υπολογίζοντας την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Κάθε μορφή της απλή ή σύνθετη, από ή προς τα όργανα έλεγχου, από ή προς τους πολίτες, πριν ή μετά την κάθε χρονική στιγμή, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, είναι καταδικαστέα, αφού νομικό καθεστώς και κανόνες δικαίου είναι ικανοί και θεσπισμένοι στο να αντιμετωπίζουν κάθε παραβατική συμπεριφορά και νοοτροπία και να θωρακίσουν το ίδιο το είναι μας στο κοινωνικό σύνολο. Ποσοτική εκτίμηση του ανθρώπινου πόνου πάνω σε σώματα ανθρώπινα κακοποιημένα από το σφοδρό πρόσωπο της βίας από όπου και αν προέρχεται, δεν υπάρχει.

Φαινόμενα αυταρχικότητας της ίδιας της αστυνομίας ή των πολιτών της ευνομούμενης κοινωνίας μας δεν έχουν χώρο και δεν πρέπει να έχουν, ούτε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εμφάνισής τους από καμιά ομάδα του κοινωνικού συνόλου με ή χωρίς εξουσία. Φαινόμενα διατάραξης της ασφάλειας πολιτών, ιδιωτικών περιουσιών και καταστημάτων μα και δημόσιας περιουσίας δίνουν στην ταλαιπωρημένη κοινωνία μας διεξόδους σύγχυσης και αδιεξόδου, σύμβουλο κακό της διάθεσης όλων μας αυτό τον καιρό.

Μέριμνα πλέον των κομμάτων, πολιτών, εξουσίας, της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, αλλά και της ίδιας της οικογένειας, του σχολείου πρέπει ξεκάθαρα να αποτελεί η απόσπαση της καταστροφικής ιδέας της βίας από μέσα μας, για να γίνουν όλα τα απ’ έξω του κόσμου μας καλύτερα, πιο υγιή με αξιοπρέπεια, συνταγματικότητα, σεβασμό στα μεγάλα ανθρώπινα ιδεώδη. Τότε η κοινωνία μας θα μπορεί να υπερηφανεύεται για λογική και σύνεση μεταξύ ανθρωπίνων σχέσεων. Ας μπει ένα τέλος στον κύκλο της βίας, σε κάθε δράση με ακραία επακόλουθο την αντίδραση συνειδητά. Πολιτικές εντάσεις δεν ευνοούν. Οι νέοι μας ας υιοθετήσουν έργα και σκέψεις ειρήνης και όχι καταστροφής. Συμπεριφορές βίας γίνονται… βόας και απειλή για κάθε κράτος που ενώ διέπεται από κανόνες δεν τους εφαρμόζει και επιδίδεται σε καταστροφικές τεχνικές της προκειμένου να αντιμετωπίσει τα …κακώς κείμενα.

Εν κατακλείδι την ύστατη ώρα ας πορευτούμε όλοι μας στο δύσκολο σήμερα στέλνοντας στην ανθρωπότητα μήνυμα πάταξης και καταδίκης κάθε μορφής εξευτελισμού ανθρώπινης υπόστασης, κάθε μορφής αρρωστημένης εκδήλωσής βίας προτρεπόμενοι από τα λόγια του δικού μας Ν. Καζαντζάκη: «Αγάπα τον άνθρωπο… γιατί είσαι εσύ».

 

* Η Ειρήνη Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη είναι πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος ΧΕΝ Ρεθύμνης