28 °C Rethymno, GR
23/09/2020

Αγιασμός και θεμέλιος λίθος στο υπό ανέγερση σύγχρονο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης

Τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή ενός εμβληματικού, σημαντικού έργου για την Περιφέρεια, την κατασκευή του νέου Κτηριακού Συγκροτήματος της Περιφέρειας Κρήτης στην ιστορική συνοικία «Λάκκος» Ηρακλείου, στην «πλατεία του υγειονομικού», με προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ, τοποθέτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Στο πλαίσιο λιτής εκδήλωσης στη περιοχή, προηγήθηκε Αγιασμός που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, βουλευτών, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων, υπηρεσιακών στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, εργαζομένων αλλά και πολιτών.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό καθώς στο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο 3.000 τ.μ., με 2 στρέμματα ελεύθερου πράσινου χώρου για τους πολίτες, θα στεγαστούν υπηρεσίες της Περιφέρειας.
«Μία σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια μας σήμερα, μετά τις ευλογίες της Εκκλησίας μας, βάλαμε τον θεμέλιο λίθο για το ξεκίνημα νέων γραφείων 3.000 τετραγωνικών μέτρων με 2 στρέμματα πρασίνου, κοινόχρηστο χώρο, για όλους τους πολίτες. Ένα κτίριο εμβληματικό για την Περιφέρεια, που θεωρώ ότι ήταν αναγκαίο γιατί 200 εργαζόμενοι θα εργάζονται εδώ όπως επίσης και η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις. Θεωρούμε ότι εντός διετίας το νέο κτίριο θα είναι έτοιμο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης. Παράλληλα ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης θα κατασκευάσει ένα νέο κτιριακό συγκρότημα γραφείων στην περιοχή του Σκαλανίου στο Ηράκλειο, και η σχετική μελέτη θα δημοπρατηθεί το επόμενο δίμηνο.
Συνολικά την επόμενη τριετία θα παραδοθούν προς χρήση ιδιόκτητα βιοκλιματικά κτίρια της Περιφέρειας Κρήτης 6.000 τ.μ., με διασφαλισμένους πόρους, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις σύγχρονων γραφείων για τους εργαζόμενους, ενώ θα είναι αναβαθμισμένη και η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε σύντομο χαιρετισμό του μετά τον Αγιασμό, αναφερόμενος στα νέα κτιριακά συγκροτήματα της Περιφέρειας Κρήτης σε Χανιά και Ηράκλειο, ευχαρίστησε δημόσια τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών Π.Ε. Ηρακλείου Μανόλη Φακουκάκη, όπως επίσης τον υπεύθυνο για την αρχιτεκτονική του βιοκλιματικού κτιρίου Μανόλη Καργιαντουλάκη.


Χαρακτηριστικά του έργου
Το έργο, πρόκειται να κατασκευαστεί στο Ο.Τ. 317 στην συνοικία «Λάκκος» του Ηρακλείου, στην «πλατεία του υγειονομικού» του Ηρακλείου, μεταξύ του «Πανανείου Νοσοσκομείου» και του μνημειακού κτηριακού συνόλου του Ιερού Ναού Αγίου Ματθαίου και στη θέση όπου προϋπήρχε το κτήριο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης.
Αφορά, στην ανέγερση Κτηρίου Γραφείων, Αναψυκτηρίου , Υποσταθμού Δ.Ε.Η.- Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, μικρή πεζογέφυρα και πλήρης αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος- ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου της Περιφέρειας Κρήτης. Το συνολικό εμβαδόν κάλυψης του συγκροτήματος είναι 1220,4τμ. και δόμησης 3347,20 τ.μ.
Το Κτήριο Γραφείων, διατάσσεται σε τέσσερις υπέργειους ορόφους (Ισόγειο, Α’, Β’ και Γ’ όροφος) και δύο υπόγειους (Α’ και Β’ υπόγειο). Στους υπέργειους ορόφους, συνολικού εμβαδού 3321,70τμ. στεγάζονται οι χώροι κύριας χρήσης του κτηρίου και στα δύο υπόγεια συνολικού εμβαδού 1939,12 τμ., Χώροι Στάθμευσης, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων, Αρχεία, Αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι.
Στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου, εκτός των Γραφείων και των λοιπών βοηθητικών χώρων, χωροθετείται Αίθουσα Σεμιναρίων- Διαλέξεων, προβολών, ενώ τμήμα των εσωτερικών χώρων κίνησης και αναμονής (φουαγιέ) του ισογείου (φουαγιέ αίθουσας) και του Α’ ορόφου λειτουργούν ως χώροι έκθεσης της τοπικής ιστορίας (έκθεση ιστορικών ιατρικών εργαλείων κλπ). Στον Α’ , Β’ και Γ’ όροφο, του κτηρίου χωροθετούνται Χώροι Γραφείων και οι απαραίτητοι βοηθητικοί τους χώροι. Η πρόσβαση των πεζών από τον υπαίθριο χώρο γίνεται μέσω τεσσάρων εισόδων στο επίπεδο του Ισογείου και μέσω δύο εισόδων στη στάθμη του Α’ ορόφου.
Το κτηριακό συγκρότημα συμπληρώνουν ο ανεξάρτητος Υπόγειος Υποσταθμός της Δ.Ε.Η.- Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, για την υπογείωση τμήματος του όμορου δικτύου της και υπόγειες δεξαμενές νερού. Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του συνόλου του υπαιθρίου χώρου του γηπέδου συνολικού εμβαδού 1703,74 τμ.
Η θέση του γηπέδου στην ιστορική γειτονιά του Λάκκου, η απόδοση του υπαίθριου χώρου στην πόλη ως χώρο ελεύθερης χρήσης από όλους- πλατείας και «κέντρο» της γειτονιάς, οι μικρές κλίμακες της περιοχής και είναι καταλυτικοί παράγοντες, που υπαγορεύουν τις βασικές επιλογές της αρχιτεκτονικής οργάνωσης και σχεδιασμού του συγκροτήματος.
Καθοριστικός παράγοντας στον σχεδιασμό και την επιλογή της οργάνωσης και των κατασκευαστικών λύσεων του κελύφους είναι ο προσανατολισμός, ο βιοκλιματικός και ενεργειακός σχεδιασμός με στόχο την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το κτήριο γραφείων οργανώνεται γύρω από ένα κεντρικό τριώροφο αίθριο, που αποτελεί τον εσωτερικό ενδιάμεσο “δημόσιο” χώρο, συντελεί στη βελτίωση του μικροκλίματος και επιτρέπει δυνατότητες εναλλακτικών λειτουργιών.
Με την αξιοποίηση των προσανατολισμών επιτρέπει τον άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό του συνόλου των εσωτερικών χώρων κύριας χρήσης και συμβάλλει στην ενεργειακή απόδοση (μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό, θέρμανση και δροσισμό). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με κινητικές ιδιαιτερότητες και εμποδιζόμενων ατόμων σε όλους τους χώρους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε όροφο και για χώρους υγιεινής με προδιαγραφές για ΑμεΑ.
Ο περιβάλλοντας ακάλυπτος χώρος. διαμορφώνεται με σκοπό να αποτελέσει περιβάλλον ελκυστικό , οργανικά συνδεδεμένο και για την εκτόνωση του αστικού περίγυρου με λειτουργίες περιπάτου διέλευσης, στάσης, και αναψυχής, όχι μόνο των κτηρίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής «Λάκκου». Αντιμετωπίζεται ως δημόσιος χώρος- πλατεία στην πόλη, ένα ανοιχτό «δωμάτιο» σε δημόσια χρήση.
Επιδιώκεται η δημιουργία ενός συλλογικού χώρου σε τοπική κλίμακα, και με τις νέες φυτεύσεις, από ενδημικά φυτά (δένδρα και θάμνους) της Κρήτης, που αντέχουν στις ατμοσφαιρικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, ενός θύλακα πρασίνου και αστικού “κήπου” που να φέρνει στη μνήμη τις αυλές και τα περιβόλια που υπήρχαν στην περιοχή.