16 °C Rethymno, GR
05/04/2020

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αγορά οικοπέδου για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και πάρκινγκ στον Αδελιανό Κάμπο

Θα δώσουμε προστιθέμενη αξία στην περιοχή δημιουργώντας ένα πάρκο στο κεντρικότερο σημείο

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ…

Στην αγορά οικοπέδου σε κεντρικό σημείο της παραλιακής περιοχής του Αδελιανού Κάμπου θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος Ρεθύμνου με στόχο να δημιουργήσει εκεί ένα πάρκο που θα εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση στην θάλασσα και ταυτόχρονα ένα χώρο στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της κατ’ εξοχήν τουριστικής περιοχής, που κάθε καλοκαίρι υποδέχεται εκατοντάδες τουρίστες.

Ήδη ο Δήμος Ρεθύμνου έχει προϋπολογίσει στο τεχνικό του πρόγραμμα για το 2020, το οποίο και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το δημοτικό συμβούλιο, το πόσο των 850.000 ευρώ για την αγορά του οικοπέδου, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, Άγγελο Μαλά, έχει έκταση 5.5 στρεμμάτων και βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού Αδελιανού Κάμπου.

Ο Άγγελος Μαλάς ανέφερε πως η αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου αναμένεται να δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αφού θα εξασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, αλλά και θέσεις στάθμευσης εξυπηρετώντας κατοίκους και επισκέπτες. Το οικόπεδο, όπως ανέφερε, είναι μεγάλο και θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως ελεύθερος χώρος ψυχαγωγίας.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», τόνισε: «Η έκταση του οικοπέδου είναι 5,5 στρέμματα και βρίσκεται σε επαφή με την παλιά εθνική οδό και τη θάλασσα και είναι κατάφυτο. Σχεδιάζουμε να κατεδαφίσουμε το κτίριο που υπάρχει εκεί και να διαθέσουμε το χώρο αυτό για αναψυχή. Η λογική λέει ότι επειδή ο Αδελιανός Κάμπος είναι ουσιαστικά ένας γραμμικός οικισμός με ένα δρόμο και δεν μπορεί να «εκτονωθεί» η κίνηση με ευκολία προς τη θάλασσα, παρέχουμε την δυνατότητα στους Δημότες του οικισμού αλλά και γενικότερα της πόλης, να έχουμε εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Ο χώρος μπορεί να διαμορφωθεί σαν υπαίθριο πάρκο, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που θέλουμε για φορτοεκφορτώσεις, καθώς και για προσωρινή στάθμευση και να δώσει διέξοδο προς τη θάλασσα. Το οικόπεδο, έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει πρόσβαση στους ενοίκους των τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής, κάτι το οποίο σήμερα είναι δύσκολο, γιατί η περιοχή που δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες ασφυκτιά, καθώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πρόσβαση προς τη θάλασσα. Όλη η περιοχή του Αδελιανού Κάμπου αν και προνομιακή, έχει μόλις δυο ή τρεις εξόδους προς τη θάλασσα. Επομένως επισκέπτες από εκατοντάδες διαμερίσματα που βρίσκονται νοτιότερα της παλαιάς εθνικής, θα μπορούν πολύ εύκολα και απρόσκοπτα να πάνε προς τη θάλασσα. Επιπλέον θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις εκεί και να οδεύσουμε τα όμβρια προς τη θάλασσα και όλα αυτά θα «κουμπώσουν» με ένα έργο που έχει να κάνει με την ασφαλτόστρωση της περιοχής».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων η αγορά του οικοπέδου σε συνδυασμό με το έργο που αφορά την επισκευή, συντήρηση και ασφαλτόστρωση της παλιάς Εθνικής οδού εντός των ορίων του Δήμου Ρεθύμνης Πλατανιά έως Σταυρωμένου με προϋπολογισμός 1 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης θα βάλουν την περιοχή του Αδελιανού κάμπου σε νέα αναπτυξιακή τροχιά αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων της όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εκεί, καθώς και των εκατοντάδων τουριστών που την επιλέγουν για την διαμονή τους, τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα, είπε: «Το έργο της κατασκευής του οδικού δικτύου, για το οποίο υπάρχει εργολάβος, περιλαμβάνει συν τοις άλλοις δίκτυα υποδομής για τον φωτισμό και την επισκευή πεζοδρομίων με καινούργια βιομηχανικά δάπεδα. Όταν, λοιπόν, φτιάχνεις πεζοδρομία, αναβαθμίζεις την περιοχή, δίνεις πρόσβαση στη θάλασσα και δημιουργείς μια κεντρική πλατεία σε ένα οικισμό, αυτόματα δημιουργείς νέα δεδομένα. Η αγορά του οικοπέδου αυτού αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον Δήμο, το συγκεκριμένο ακίνητο, καθώς η παλιά εθνική οδός με τη θάλασσα έχει ένα μήκος, 200 μέτρα, άρα για να συνδέσεις αυτά τα δύο είναι δύσκολο να βρεις μια ιδιοκτησία που να εκτίνεται από τη μια μεριά στην άλλη και να έχει το απαραίτητο πλάτος. Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να βρεθεί θα ήταν υπό μορφή δρόμου. Είναι διαφορετικό όμως να δίνεις ένα δρόμο χωρίς να μπορείς να εξυπηρετήσεις τη στάθμευση και άλλο να δίνεις μια πλατεία στο κεντρικότερο σημείο της περιοχής. Ήταν μια απαίτηση της περιοχής, βρέθηκε η λύση, οι κάτοικοι «αγκαλιάζουν» με ενθουσιασμό τον σχεδιασμό αυτό, καθώς θεωρούν ότι είναι μοναδική ευκαιρία για την μελλοντική ανάπτυξη. Βάζουμε λοιπόν ως προϋπόθεση να κατεδαφιστεί το κτίριο, το οποίο έχει στατικά θέματα και μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα χώρο για στάθμευση οχημάτων και ο υπόλοιπος χώρος να είναι ελεύθερος για αναψυχή. Με την παρέμβαση αυτή αυξάνουμε και δίνουμε προστιθέμενη αξία στην περιοχή δημιουργώντας ένα πάρκο στο κεντρικότερο σημείο της».