9 °C Rethymno, GR
02/03/2021

ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγροτικό Δισκοπωλείο στα Σίσαρχα

Η οικογένεια του Ανδρέα Αεράκη (Νιναντρέα) έχτισε το 1962 στο γραφικό χωριό Σίσαρχα δίπλα στα Ανώγεια ένα μικρό πέτρινο καφενείο, στο οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του Ελένη Κουβίδη υποδέχονταν με χαμόγελο και την παραδοσιακή φιλοξενία της ρίζας του Ψηλορείτη τους κατοίκους του χωριού τους, των Ανωγείων και άλλων κοντινών χωριών.

Ο μεγάλος γιος της οικογένειας ο Στέλιος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον και ακούγοντας τις ηρωικές ιστορίες των προγόνων του αλλά και τις γλυκές δοξαριές των τοπικών μουσικών, δεν ξέφυγε από την ενασχόλησή του με το λαγούτο, στο οποίο είχε ταλέντο αν κρίνουμε από την μετέπειτα συνεργασία του με σπουδαίους Ανωγειανούς λυράρηδες όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς και άλλοι. Παράλληλα βλέποντας πέρα από την πορεία του σαν μουσικός, άνοιξε το 1974 στο Ηράκλειο ένα δισκοπωλείο που έμελλε να αποτελέσει τον πυρήνα της δισκογραφίας στην Κρήτη, ενώ ταυτόχρονα έγινε και ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας COLUMBIA στο νησί.

Ο Στέλιος Αεράκης σε συνεργασία με τον αδερφό του Μιχάλη συνέχισαν με πολύ μεράκι και αγάπη για την δισκογραφία και την κρητική μουσική, να συνεργάζονται με τους κορυφαίους καλλιτέχνες και να γράφουν χρυσές σελίδες, αφού οι παραγωγές τους ξεχώριζαν με την ποιότητα και την ποικιλία τους. Το δισκοπωλείο μετονομάστηκε σε «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι» και πλέον στεκόταν ισάξια δίπλα στις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες της χώρας, ενώ στη συνέχεια το 2001 ο Μιχάλης Αεράκης προχώρησε στη δημιουργία της των Μουσικών εκδόσεων «Σείστρο», οι οποίες συμπεριλάμβαναν και βιβλία κυρίως με θέματα τις μαντινάδες αλλά και άλλα με θέματα γενικότερα της παράδοσης. Αποδείχτηκε ένα πολύ πετυχημένο επιχειρηματικό άνοιγμα λόγω του ότι το κεντρικό σημείο πώλησης, η μεγάλη ποικιλία, η φιλική εξυπηρέτηση και το όνομα που είχε αποκτήσει συνετέλεσαν στην επιτυχία.

Ο γιος του Μιχάλη, ο Ανδρέας Αεράκης πήρε την σκυτάλη της οικογενειακής επιχείρησης το 2011 με την ζωντάνια της δημιουργίας και έχοντας ήδη από μικρός εντρυφήσει στα μυστικά που απαιτεί η παραγωγή της δισκογραφίας και το εμπόριο.

Η πορεία ήταν ανοδική μέχρι που άρχισε η κάθοδος λόγο του αθέμιτου ανταγωνισμού με το διαδίκτυο. Παρόλο τον ανταγωνισμό ο Ανδρέας δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια αλλά έστησε ένα σπουδαίο διαδικτυακό κατάστημα aerakis.net στο οποίο όποιος μπει μπορεί να αγοράσει δίσκους, βιβλία και ότι άλλο υπάρχει στο κατάστημα μέσω του ιντερνέτ.

Η επόμενη κίνηση του Ανδρέα Αεράκη ήταν το 2019 να αναστυλώσει το παλιό καφενείο του παππού του Ανδρέα στα Σίσαρχα και να δημιουργήσει ένα υπέροχο παραδοσιακό χώρο που μας γυρίζει σε εκείνες τις δύσκολες αλλά όμορφες εποχές που οι άνθρωποι ήταν πολύ δεμένοι και γλέντηζαν ομάδι χωρίς τις υπερβολές της εποχής της πλαστής ευμάρειας που βιώσαμε. Αυτόν τον χώρο τον ονόμασε «Αγροτικό δισκοπωλείο» και εκθέτει παλιές και νέες δισκογραφίες, βιβλία και άλλα αντικείμενα της παράδοσης, παράλληλα όμως λειτουργεί σαν χώρος εστίασης και παραδοσιακής ψυχαγωγίας αφού φιλοξενεί συχνά μουσικούς που παίζουν χωρίς μικροφωνική, με φυσικό ήχο ταξιδεύοντας μας στο παρελθόν Είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο έλειπε και αξίζει τον κόπο να τον επισκεφτούμε κάνοντας μια μικρή εκδρομή στα Σίσαρχα που είναι πολύ κοντά στα Ανώγεια, ξεφεύγοντας από το περιβάλλον των πόλεων όσοι ζούμε σε πόλεις, αλλά και από την μοναξιά του χωριού όσοι ζούμε σε χωριά.

Το ωράριο λειτουργίας του Αγροτικού Δισκοπωλείου είναι Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή μετά τις 18.00 το απόγευμα, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι όλη την ημέρα ανοικτό. Μπορείτε επίσης μέσω της σελίδας του στο facebook να ενημερώνεστε για τις μουσικές εκδηλώσεις και να κλείνετε τραπέζι.

Κλείνω με μια μαντινάδα ευχαριστώντας τον Στέλιο, τον Μιχάλη και τον Ανδρέα Αεράκη για όσα πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στην μουσική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ότι κι αν ξεκινήσατε έγινε από μεράκι

και ξακουστό ‘ναι στο ντουνιά, τ’ όνομα Αεράκη.

 

Γ. Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)

Στιχουργός – Ραδιοφωνικός παραγωγός