36 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

Αγωνία για τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης

• Τα επιδημιολογικά δεδομένα καθυστερούν την επανεκκίνηση του κλάδου

Αβέβαιος θεωρείται ο χρόνος επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης, με δεδομένη την επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας και την έξαρση της πανδημίας, με τους επαγγελματίες του κλάδου να αγωνιούν, καθώς το παρατεταμένο lokcdown έχει δημιουργήσει αλυσιδωτά οικονομικά προβλήματα με χρέη και υποχρεώσεις να συσσωρεύονται και τις μέχρι σήμερα επιχορηγήσεις του κράτους (επιστρεπτέες προκαταβολές) να μην επαρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών και ιδίως για την επανεκκίνηση του κλάδου.

Η επιδότηση των επιχειρηματιών μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ σε άξονα που θα αφορά αποκλειστικά την εστίαση αποτελεί βασικό αίτημα του κλάδου, το οποίο όπως όλα δείχνουν έχει δρομολογηθεί για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να ξεκινήσουν την λειτουργία των επιχειρήσεών τους το επόμενο δίμηνο.

Κατά πληροφορίες με την επανεκκίνηση, και προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το διάστημα που παρέμειναν κλειστές, αλλά και για την προμήθεια ακόμη και πρώτων υλών, η κυβέρνηση ανακοινώνει τις προσεχείς ημέρες το αναλυτικό σχέδιο ενίσχυσης με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία. Το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών, με σκοπό να βοηθήσει τον κλάδο, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για να επανεκκινήσει όταν αρθούν οι περιορισμοί.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής, Ανδρέας Κλαψινός, ανέφερε:

«Εμείς αυτό που περιμένουμε είναι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσουμε τη λειτουργία μας. Επίσης ζητάμε και περιμένουμε αύξηση των επιστρεπτέων προκαταβολών και χορήγησή τους σε περισσότερους συνάδελφους, ενώ θεωρούμε ζήτημα μεγάλης σημασίας για την επιβίωση του κλάδου την μείωση του ΦΠΑ».

Σε ό,τι αφορά το χρόνο της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων αυτός παραμένει άγνωστος: «Κάποιοι λοιμοξιολόγοι λένε εάν ανοίξουμε στις 19 Απριλίου μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με το 50% της δυναμικότητας του κάθε καταστήματος. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι όταν μας ανακοινώσουν την επαναλειτουργία μας να μην μας ξανακλείσουμε. Δεν μπορούμε δηλαδή να μας πουν ότι θα ανοίξουμε τον Απρίλιο, να κάνουμε αγορές και προμήθειες και σε δέκα μέρες να μας ξανακλείσουν. Προτιμούμε να καθυστερήσει το άνοιγμα αλλά όταν θα επαναλειτουργήσουμε να μην ξανακλείσουμε. Καλύτερα να είμαστε ασφαλείς παρά να λειτουργήσουμε σε λογική ακορντεόν. Δεν θα αντέξει για 3-4 φορά η οικονομία. Θέλουμε να ανοίξουμε και να παραμείνουμε ανοιχτοί» δήλωσε ο κ. Κλαψινός.

Βέβαια, όπως ανέφερε, αρκετοί είναι οι επαγγελματίες του Ρεθύμνου στον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι έβαλαν ήδη λουκέτο στην επιχείρησή τους αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα πάγια και λειτουργικά έξοδα τους. Περισσότεροι από είκοσι επαγγελματίες της παραλίας μέχρι και το ύψος του Αδελιανού κάμπου αποφάσισαν να πουλήσουν ή να υπενοικιάσουν την επιχείρησή τους, αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας για αυτούς ήταν καταστροφικές.

«Πολλές εποχικές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καν. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πουλήσει ή έχουν επινοικιάσει τα καταστήματά τους. Μπορεί η εικόνα στο Ρέθυμνο να είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, όμως και στην πόλη μας πολλοί συνάδελφοι, περισσότεροι από 20, μετά από ενάμιση χρόνο που δεν έχουν δουλέψει δεν μπορούν να επιβιώσουν. Δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκια και δεν έχουν τη δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν»  είπε ο κ. Κλαψινός.

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για όσους μήνες τα καταστήματα είναι κλειστά υπάρχει απαλλαγή μετά και από σχετική απόφαση του κράτους, ενώ ο δήμος και προκειμένου να διευκολύνει τους επιχειρηματίες έδωσε τη δυνατότητα πληρωμής των τελών για τους υπόλοιπους μήνες σε πέντε δόσεις αντί τρεις που ίσχυε μέχρι πρότινος. «Για όσο διάστημα είμαστε κλειστά έχουμε απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και προκειμένου να μας διευκολύνει ο δήμος Ρεθύμνου προχώρησε σε αύξηση των δόσεων από τρεις που ήταν σε πέντε» ανέφερε ο κ. Κλαψινός.