24 °C Rethymno, GR
13/07/2020

Αεί ην ό,τι ην και αεί έσται

 
465 π.Χρ Μέλισσος ο Σάμιος. Ελεατική σχολή. Ξενοφάνης, Παρμενίδης, Ζήνων, Μέλισσος οι διευθυντές της. Πάντοτε υπήρχε οτιδήποτε υπήρχε και πάντοτε θα υπάρχει. Αρχή της αφθαρσίας της ύλης. Θεωρία διατυπωμένη 2ο ήμισυ του 20ου αιώνα, ζυμωμένη στην αρχαία Ελλάδα. Πέρσες, Αιγύπτιοι, Ίνκας, Ευρωπαίοι, κλπ κλπ δεν είχαν ιδέα.
 Επιτέλους στα λημέριά μας σύντροφοι (με τα κατά του ΣΥΡΙΖΑ να δείτε, στο τέλος θα μου μείνει κάνα κουσούρι και θα με τρέχουνε για θεραπεία στου Ζουράρι του μέγα), Ελλάς και πάσης γης, στα ημέτερα κείμενα και πολυαγαπητά, πολυπράγμονα, πολύκαρπα, τα πολυγραφότατα και πολυύμνητα.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Γεννήθηκε 580 π. Χρ στη Σάμο, πατρίδα επίσης του αστρονόμου Αρίσταρχου, των φιλοσόφων Επίκουρου και Μέλισσου και σειράς επιφανών σε πάμπολλους επιστημονικούς τομείς. Πέθανε 80 ετών στην Κάτω Ιταλία. Καίτοι απίστευτο, υπήρξε Ολυμπιονίκης στην πυγμαχία. ΌΛΟΙ επηρεάστηκαν από τον Πυθαγόρα, όπως ο περίφημος «Τίμαιος» (περί Ατλαντίδας) του Πλάτωνα. Ίδρυσε τα πρώτα παγκοσμίως Πανεπιστήμια, δεκτές μαθήτριες, σε οποιοδήποτε σημείο της γης η ιδέα Πανεπιστημίου – μαθητριών θα οδηγούσε σε ομαδική αυτοκτονία ολόκληρου του πληθυσμού. Βέβαια την πρώτη πενταετία, όλοι οι μαθητευόμενοι ήσαν μόνο ακροατές. Απαγορεύονταν να μιλήσουν. Πού ‘σαι κατάληψη αναρχοαυτονοκομουαντιεξουσιαστών των ημερών μας, να χτίσουν τον Πυθαγόρα ζωντανό όπως τα καλοπαίδια μας.
Αυστηρό διαιτολόγιο. Περί μετεμψύχωσης – ο πρώτος – και «η μέρα της κρίσεως». Όρκος μυστικότητας για τις διδασκαλίες. Μαθηματικά, γεωμετρία, συμμετρία – ασυμμετρία, η αρμονία ως συνέπεια αυτών. Η τετρακτύς, ο συμβολισμός των αριθμών, 1,3,7,10 κλπ, τετραγωνισμός κύκλου, διπλασιασμός κύβου, τριχοτόμηση οξείας γωνίας, ΕΝΑΣ ο θεός (μονάδα), αθανασία ψυχής, η μουσική κλίμακα στο σύμπαν. Όπως και για τον Όμηρο, τα διαχρονικά φρικιά και στοιχειά της ανθρωπότητας, πάσχισαν οι βρωμιάρηδες να τον παρουσιάσουν τάχα ανύπαρκτο και το έργο του προϊόν πολλών. Ελλήνων ωστόσο εννοείται… Όμως για τον βίο του Πυθαγόρα έγραψαν ο Πορφύριος, ο Ιάμβλιχος, ο Διογένης Λαέρτιος, ο Ηρόδοτος, ο Ηράκλειτος. Γνωστό και το «θεώρημά» του. Πέρας – άπειρον, δηλαδή πού στο σύμπαν πέρας και πού επέκταση σε άπειρον. Η αντίθεση φως – σκότος στην επιστήμη και την φιλοσοφία. Αγαθόν – κακόν παρομοίως σε επιστήμη και φιλοσοφία. Το άπειρον διαστέλλεται συνεχώς και κυκλικώς, ανακάλυψη επίσης 2ον ήμισυ του 20ου αιώνα.
Πυθαγόρειοι παρευρίσκονται στη φυλακή του Σωκράτη… Ο μαθητής Αλκμαίων από τον Κρότωνα Κ. Ιταλίας, θεωρείται ο θεμελιωτής της χειρουργικής και ανατομίας. Ο Αρχύτας από τον Τάραντα, της μηχανικής. Ο Συρακούσιος Ικέτας, «η γη κινείται», το κείμενο διασώζει ο Κικέρων. Τον Ικέτα και τον μαθητή του Έκφαντον (προσέξτε την ετυμολογία του ονόματος) αναφέρει ο Κοπέρνικος.
Αν αφαιρέσουμε το Ελληνικό πνεύμα από Ασία – Αμερική – Ευρώπη – Αφρική, καταρρέει το επιστημονικό, θεωρητικό, πνευματικό, ηθικό, καλλιτεχνικό σύμπαν της οικουμένης. Ελάχιστα και φτωχά φθάνουν σήμερα από Βαβυλώνιους, Κινέζους, Αιγύπτιους, Εβραίους (έγραψαν σε πλήρη γλώσσα επίσης), Ασσύριους, Σουμέριους, Μάγιας. Οι Αλεξάνδρειες μια ιλιγγιώδης διασπορά πολιτισμού, πόλεων, διοικήσεων, εγκαταστάσεων πληθυσμών που τότε ζουν κυρίως (μονίμως συνηθέστερα) νομαδικά και μετακινούμενοι. Γι’ αυτό έως τότε γνωστές πόλεις έχουμε ελάχιστες κι ακόμα λιγότερες σε σταθερές κατασκευές, πέτρινες και λοιπά, ενώ η θεωρούμενη μεγάλη έκτασή τους λίγες φορές ήταν αληθινή, των πολιτισμών της Ν. Αμερικής, μερικές στην Κίνα, 6-7 στην Αίγυπτο – οι περισσότερες Ελληνικής προέλευσης και ονομασίας, Θήβαι, Ναύκρατις, Ηλιούπολις, Τάνις, Μέμφις κ.α-, Μεσοποταμία. Τα Ελληνικά τεκμήρια – αποδεικτικά κυριαρχούν ποικιλοτρόπως σε Μάγιας – Ίνκας – Αζτέκους στην Αμερική. Ελληνική η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο (Πτολεμαίοι), η Αντιόχεια της Συρίας (Σελευκίδαι), Ελλήνων οι χιλιάδες πόλεις προγενέστερα χιλιετίες του Αλέξανδρου σε Μ. Ασία, Ιταλία και ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Μέσα του 3ου π. Χρ. αιώνα οι Ιατροί (επιστήμονες βέβαια με θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και εξάσκηση, όχι κομπογιαννίτες ή μάγοι όπως στη Βαβυλώνα, την Νινευί ή την Αίγυπτο) Ηρόφιλος και Ερασίστρατος περιγράφουν – κατ’ ουσίαν ανακάλυψαν – το νευρικό σύστημα. Ο φιλόσοφος και πανεπιστήμων Επίκουρος, ίδιους χρόνους, περί όρασης, ακοής, όσφρησης. 37 βιβλία περί φύσεως δεν σώθηκαν. 1200 χρόνια αργότερα, στην Ευρώπη πωλούσαν γραπτή άφεση αμαρτιών και με κάτι παραπάνω, άφεση των… αγέννητων απογόνων σου! Όταν σαν καλός μέλλοντας παππούς, εξασφαλίζεις τα εγγόνιά σου!
Φρόνηση, δικαιοσύνη, εγκράτεια, λιτότητα, θάρρος, οι βασικές παραδοσιακές ηθικές αρετές της Ελληνικής φιλοσοφίας που προέρχονται και απολήγουν από εξασκημένο και πειθαρχικό σώμα, ψυχισμό, νου και με μακρά – διαρκή «θητεία» σε παιδεία, καλλιέργεια. Καταπατούνται εν τοις πράγμασι διαρκώς από άτομα και Ελληνικά κράτη, μετατρέπονται σε υπολογισμό, συμφέρον, πλεονεξία, καιροσκοπισμό ενίοτε, ωστόσο η φιλοσοφία ισχύει, πασχίζει και επικρατεί παγίως και ολοκληρωτικά.
Ο Αλέξανδρος συνοδεύεται πάντα και παντού από τους φιλόσοφους Ανάξαρχο από τα Άβδηρα και Πύρρωνα από Ήλιδα (Ηλεία). Οι Έλληνες φιλόσοφοι απέναντι στους Ινδούς γυμνοσοφιστές και μάγους με το γιόγκα και την επί δεκαετίες… αλαλία και ακινησία(!) κάτω από κάποιο δένδρο. Ουδεμία η πανανθρώπινη χρησιμότητά τους, σχολή, γραπτά, μαθητές, σαν ζωντανοί νεκροί. Οι μόνοι… «φιλόσοφοι» που συνάντησαν από τον Πόντο ως τις… Ινδίες.
311 πραγματείες ο Στωϊκός Χρύσιππος, αναυρέθησαν 80 γραμμές εν συνόλω. 83 έργα ο Αισχύλος, σώθηκαν 7. 7 και του Σοφοκλή, από 120. Το 6%. Έγραφε έως 90 ετών. 90 ο Ευριπίδης, σώθηκαν 19. Το 21%.
* O κ. Νικόλαος Ξυπολυτάς είναι χειρουργός, πρώην διοικητής ΓΝΡ, υπεύθυνος τομέα υγείας Ν.Δ-ΝΟΔΕ Ρεθύμνου