12 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΚΑΛΙ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» Η ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Εθελοντισμός, το πιο έντιμο «βάρος»

Για το άθλημα που λατρεύει και στο οποίο όταν εκπροσωπεί τον σύλλογο του ΟΚΑ Αρκαδίου στον οποίο ανήκει φροντίζει να δίνει πάντα τον καλύτερό της εαυτό, μια χαρακτηριστική έκφραση μας έρχεται πάντοτε στο μυαλό «κάτσε κάτω από την μπάρα». Για την Άρτεμη Νικηφόρου όμως τα βάρη στο «άθλημα των δυνατών» είναι πολύ μικρά, μπροστά σε αυτά που σηκώνει χρόνια τώρα και με πολλές αφορμές που μεταφράζονται ως «αξία κοινωνικής προσφοράς». Γιατί η 25χρονη αθλήτρια του Ρεθεμνιώτικου συλλόγου είναι ακόμη ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του «ο αθλητής είναι πάνω από όλα άνθρωπος».

Από το Ηράκλειο μέχρι την Θεσσαλονίκη…

Την ανθρώπινη αυτή πλευρά καθώς και την «δύναμη ψυχής» που κρύβει πίσω από το χαμόγελο που προσφέρει, όχι μόνο στους φίλους αλλά και σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη, η Άρτεμις την μεταφράζει και στην εθελοντική προσφορά, είτε αυτή «φοράει» την γνωστή σε όλους κόκκινη στολή των «Σαμαρειτών», των εκπροσώπων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο σώμα του οποίου ανήκει, είτε με την περιβολή της νοσηλεύτριας καθώς είναι μέλος του υγειονομικού δυναμικού του ΓΝ Ρεθύμνου. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η νεαρή αθλήτρια του ΟΚΑ Αρκαδίου βρέθηκε από την πλημμυροπαθή Χερσόνησο του Ηρακλείου στην Θεσσαλονίκη όπου μαζί με τις επίσης εθελόντριες Βασιλική Γιαννούση. Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη και Ολυμπία Τζιάνα, πρόσφεραν για 15 ημέρες πολύτιμες υπηρεσίες στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της συμπρωτεύουσας. Και όλα αυτά υπό συνθήκες που προκαλούν φόβο και πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα ήθελαν να αποφύγουν.

«Με την μεγάλη προβολή χάνεται το νόημα»…
Όχι όμως και εκείνη που σε κάθε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης ξεπερνάει τον φόβο, όταν γνωρίζει ότι μπορεί η προσφορά της να επαναφέρει την ελπίδα και τα χαμόγελα. Επιστρέφοντας από την Θεσσαλονίκη, η Άρτεμη Νικηφόρου απέφυγε όσο μπορούσε τις κάμερες, τον φωτογραφικό φακό και τις δηλώσεις. Άλλωστε δεν συνηθίζει να αυτοπροβάλλεται και μάλιστα όταν η προσφορά της σχετίζεται με τον εθελοντισμό αλλά και το επάγγελμα της νοσηλεύτριας το οποίο ασκεί. Εξάλλου και όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την διάρκεια της διαμονής της στης Θεσσαλονίκη ήταν για εκείνη πολλά. Όταν μετά την επιστροφή της στο Ρέθυμνο επικοινωνήσαμε μαζί της απέφυγε με την ευγένεια που την διακρίνει να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατούσε στην συμπρωτεύουσα και αρκέστηκε σε μια απάντηση που όμως έχει μεγάλη αξία «Πραγματικά δεν θέλω να κάνω άλλες δηλώσεις, διότι έτσι χάνεται το νόημα του εθελοντισμού. Ήδη έχω προβληθεί αρκετά», ήταν τα μόνα της λόγια, έχοντας πάντως στο μυαλό της να γυρίζουν ξανά και ξανά όλες εκείνες οι στιγμές που έζησε τιμώντας τον γνωστό σημαντικό ιατρικό όρκο που είχε δώσει λίγα χρόνια πριν.

Ακολουθεί η επιβράβευση…

Πλέον όταν οι συνθήκες που βιώνουμε το επιτρέψουν θα ακολουθήσει για την νεαρή αθλήτρια του ΟΚΑ Αρκαδίου από την ΕΟΑΒ (Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών), η βράβευση που έχει ήδη προαναγγείλει η διοργανώτρια αρχή του «αθλήματος των δυνατών» για την εθελοντική προσφορά της στην Θεσσαλονίκη. Μια ακόμη επιβράβευση για τις πολύτιμες υπηρεσίες της στους δοκιμαζόμενους από την πανδημία του κορονοϊού Μακεδόνες. Όμως για εκείνη η σημαντικότερη επιβράβευση έχει άλλη μορφή. Αυτή του χαμόγελου με το οποίο τής λένε το «ευχαριστώ», όλοι οι συνάνθρωποί μας που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε ανάγκη. Όλοι αυτοί για τους οποίους υπάρχουν -ευτυχώς αρκετοί- αλτρουιστές όπως η Άρτεμις Νικηφόρου να τους απλώσουν το χέρι ελπίδας…