20 °C Rethymno, GR
27/05/2020

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Αλλαγή σκυτάλης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου

Το 2018 σημειώθηκαν 294 πυρκαγιές που έκαψαν 138 στρέμματα γης

Ως τη θετικότερη αντιπυρική περίοδο της τελευταίας εικοσαετίας χαρακτήρισε τη διετία 2017-2018 ο απερχόμενος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Νίκος Λαγουδάκης χθες κάνοντας απολογισμό της διετούς θητείας του στο Ρέθυμνο, με αφορμή την παράδοση των καθηκόντων του στον αναπληρωτή διοικητή, επιπυραγό Θεοδόσιο Χασάπη.
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη, παρά το γεγονός ότι η πυροσβεστική υπηρεσία το 2017 αντιμετώπισε 214 δασικές πυρκαγιές, η καταστροφή περιορίστηκε σε 84 στρέμματα ενώ το 2018 αντιμετώπισε 294 πυρκαγιές και οι καταστροφές περιορίστηκαν 138 στρέμματα. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, το 2018 το ανακριτικό γραφείο της υπηρεσίας σχημάτισε 74 δικογραφίες, έκανε τέσσερις αυτόφωρες συλλήψεις και 46 βεβαιώσεις πταισματικών παραβάσεων ελεγχόμενης καύσης εντός της αντιπυρικής περιόδου. «Είναι ένα αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας, των δήμων των εθελοντών της αποκεντρωμένης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας» τόνισε ο κ. Λαγουδάκης.
Στη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Λαγουδάκης  αναφέρθηκε στον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό που τέθηκε σε ισχύ, στον ζήλο του πυροσβεστικού προσωπικού αλλά και των εθελοντών και, κυρίως, στη συμβολή των δήμων και της περιφέρειας.
Χαρακτηριστικά είπε: «Καταρχήν για την αποκατάσταση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων σε σύνολο 32 πυροσβεστικών οχημάτων όταν παρέλαβα τα 11 ήταν εκτός λειτουργίας με μηχανικά προβλήματα και τα υπόλοιπα ήθελαν αντικατάσταση ελαστικών. Χρειαζόμασταν ένα πολύ σημαντικό ποσό για την αποκατάσταση. Με το ενδιαφέρον που έδειξε η κυρία αντιπεριφερειάρχης και την ανταπόκριση του περιφερειάρχη στο αίτημα μας για οικονομική βοήθεια ικανοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με σημαντικό χρηματικό ποσό και με αυτά τα χρήματα επαναφέραμε τα 11 πυροσβεστικά οχήματα σε λειτουργία. «Τροποποιήσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο, αλλάξαμε τη διασπορά των πυροσβεστικών περιπολικών της υπηρεσίας επιλέγοντας κατάλληλα επιχειρησιακά σημεία, τα οποία τα περιπολικά οχήματα εκτός από το να μειώνεται ο χρόνος ανταπόκρισης σε περίπτωσης συμβάντος να λειτουργούν και ως πυροφύλακες από τα σημεία που στάθμευαν. Και οφείλω ως διοικητής τους ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο πυροσβεστικό προσωπικό γιατί κάτω από αντίξοες συνθήκες σε ζέστη, άνεμο 8-9-10-11 Μποφώρ εκτελούσαν υπηρεσία.
Αλλάξαμε τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών με την κινητοποίηση πολλών δυνάμεων, ανεξαρτήτως της έκτασης του συμβάντος που δοκιμάστηκε στην πράξη και πέτυχε.
Και το πιο σημαντικό εντάξαμε όλες της εθελοντικές ομάδες του νομού στο επιχειρησιακό σχέδιο της υπηρεσίας μας, ιδιαίτερα τους εθελοντές του δήμου Αγίου Βασιλείου που τους είχαμε πρώτη ανταπόκριση στα συμβάντα.
Αξιοποιήσαμε το νέο δορυφορικό πρόγραμμα του σώματος, το engage, όπου σε real time χρόνο παρακολουθείς και βοηθάς της πυροσβεστικές επιχειρήσεις ».
Ο απερχόμενος διοικητής ευχαρίστησε όλους τους θεσμικούς και τοπικούς φορείς του νομού μεταξύ των οποίων την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, το δασαρχείο, το λιμεναρχείο, τον ελληνικό στρατό, την Περιφέρεια Κρήτης και αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τους πέντε δημάρχους του νομού, την εκκλησία καθώς και τα ΜΜΕ για τη συνεργασία τους στο έργο της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών: «Θέλω να ευχαριστήσω τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, ταξίαρχο Αντώνη Ρουτζάκη, ο οποίος ήταν συμπαραστάτης στον αγώνα της υπηρεσίας όλες της αντιπυρικές περιόδους βοηθώντας την υπηρεσία μας στην πρόληψη και στο προανακριτικό έργο και την καταστολή. Τη δασάρχη Ρεθύμνου κυρία Χαρά Καργιολάκη για την άψογη συνεργασία των υπηρεσιών μας, το Λιμεναρχείο και ιδιαίτερα τον λιμενάρχη πλωτάρχη Κωνσταντίνο Καστρινάκη για την άψογη συνεργασία μας και τη βοήθεια του στις ενημερώσεις, τον ελληνικό στρατό και ιδιαίτερα τον διοικητή του 547 αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Βιδιαδάκη για τη  βοήθεια στην πρόληψη» ανέφερε.
Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ απηύθυνε επίσης στους εθελοντές που συνέδραμαν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας λέγοντας ότι «θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στους εθελοντές μας, στους ανθρώπους αυτούς που συνδράμουν στο έργο του πυροσβεστικής υπηρεσίας με γνώμονα την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Το κάλεσμα που απευθύναμε προς όλους τους πολίτες για συνεργασία, να συμβάλλουμε όλοι μας στην προστασία του δασικού μας πλούτου, φαίνεται ότι «έπιασε τόπο».
Ο απερχόμενος διοικητής της Π.Υ. ευχαρίστησε επίσης τη GREGOTEL, τον πρόεδρο της κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη και τον γενικό διευθυντή κ. Βασίλειο Μηναδάκη για τη φιλοξενία τους που πάντα συμπαραστέκονται στην πυροσβεστική υπηρεσία
Βράβευση πυροσβεστών
Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης ο απερχόμενος διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας βράβευσε πυροσβέστες που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπερέβαλαν εαυτόν για την αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών. Ειδικότερα βραβεύτηκαν οι παρακάτω:
– Για τη φωτιά των Αρμένων ο Ιωσήφ Βανταράκης και ο Μανώλης Μπαγουράκης
– Για τη δεύτερη φωτιά των Μελάμπων οι Επαμεινώνδας Φραγκιαδάκης, Αναστάσιος Παπαγιαννάκης και οι Ματθαίος Στραπάτσας και Ιωσήφ Βανταράκης
– Για τη φωτιά στου Καλογέρου ο Κωνσταντίνος Σηφακάκης και ο Ναπολέων Κουμεντάκης
– Βραβεύτηκε επίσης η πολιτική προστασία του δήμου Αγίου Βασιλείου που με τη συνεργασία της και με τις δράσεις της ξεχώρισε στον νομό. Το βραβείο παρέλαβε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Βαγγέλης Καπετανάκης,
ΦΩΤΟ ΔΗΜΗΤΡHΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ