29 °C Rethymno, GR
08/08/2020

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

«Αλλαγή σχεδίου» για τις εργασίες αντικατάστασης των σωληνώσεων στο Νοσοκομείο

Έξι μήνες είναι ο συμβατικός χρόνος που έχει δοθεί στον εργολάβο

Πυρετωδώς εργάζονται καθημερινά τα συνεργεία του εργολάβου στα υπόγεια του Νοσοκομείου προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν, μέσα στον συμβατό χρόνο -δηλαδή μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους- το έργο της αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων σωληνώσεων ύδρευσης του Ιδρύματος.
Τις τελευταίες ημέρες όμως, παρατηρήθηκε «αλλαγή σχεδίου» από πλευράς του εργολάβου, διότι ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι μόλις ολοκληρώνονται οι εργασίες σε κάθε όροφο του Ιδρύματος, να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και εν συνεχεία να αποσυνδέονται οι παλιές σωληνώσεις, τελικά αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της αντικατάστασης και αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος (για τυχόν διαρροές ή βλάβες) να αποσυνδεθούν οι παλιές σωληνώσεις. Το «σχέδιο» αυτό θα «εκτελεστεί» προκειμένου να διαταραχθεί όσο γίνεται λιγότερο η ομαλά λειτουργία του ρεθεμνιώτικου Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες μιλώντας στην εφημερίδα μας ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, Μιχάλης Αποστολάκης, στην παρούσα χρονική περίοδο, έχουν εγκατασταθεί όλες οι νέες σωληνώσεις των κύριων δικτύων (οριζοντίως) στα υπόγεια του Ιδρύματος, ενώ τα συνεργεία του εργολάβου έχουν ήδη ξεκινήσει να εγκαθιστούν και τις κατακόρυφες σωληνώσεις των δικτύων ύδρευσης.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει μάλιστα ότι θα προηγηθούν οι εργασίες για την τοποθέτηση των νέων σωληνώσεων ύδρευσης κυρίως στα χειρουργεία, στις κλινικές και στα εργαστήρια του Νοσοκομείου, που θα πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και ειδικότερα στα χειρουργεία. Δηλαδή, σε ημέρες και ώρες που δεν είναι προγραμματισμένες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.
«Η περίπτωση των χειρουργείων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, όπως επίσης μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξει ο εργολάβος και κατά την διάρκεια των εργασιών στις κλινικές, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η ησυχία των ασθενών. Μάλιστα όταν οι εργασίες φτάσουν στο σημείο να εκτελούνται είτε στον πρώτο όροφο, είτε στον δεύτερο, που υπάρχουν οι κλινικές, τότε, ίσως να επικρατήσει κάπως αναστάτωση, δεδομένου κάποια από αυτά τα έργα θα γίνονται στους διαδρόμους των κλινικών, δηλαδή, έξω από τους θαλάμους. Εκτίμησή μου είναι ότι στο τέλος, δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή, όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ούτε με τα χειρουργεία, αλλά ούτε και με τους ασθενείς», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Σε ό,τι αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου -που είναι συνολικού προϋπολογισμού 111 χιλιάδων ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υγείας- περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κύριων σωληνώσεων (μήκους 4 χιλιάδων μέτρων) του δικτύου κρύου και ζεστού νερού στο Νοσοκομείο από χαλυβδοσωλήνες.
Οι νέοι αγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι κατασκευασμένοι από πολυπροπυλένιο PPR πολυστρωματικό, το οποίο παρουσιάζει καλύτερη συμπεριφορά και αντοχή στο χρόνο. Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι ότι στη διάρκεια των εργασιών δεν θα πρέπει να διακοπή η παροχή των ιατρικών υπηρεσιών.
Με βάση πάντως τα όσα επεσήμανε ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, το έργο θα εκτελεστεί στο λεγόμενο «παλιό» νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε στην δεκαετία του ’50 και σήμερα στεγάζει τα εξωτερικά ιατρεία του ιδρύματος.
Επίσης, όπως είπε, εργασίες θα γίνουν και στο κεντρικό κτίριο που ξεκίνησε να χτίζεται στην δεκαετία του ’70 και παραδόθηκε την δεκαετία του ’80 και σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία διοίκησης και τις κλινικές. Δηλαδή, το έργο δεν αφορά στο κτίριο της επέκτασης του νοσηλευτικού ιδρύματος, που πήρε «σάρκα και οστά» τα τελευταία χρόνια.
Κάνοντας ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης του ιδρύματος, είχε υπογραμμίσει ότι «οι υπάρχουσες σωληνώσεις, είναι μεταλλικές και λόγω παλαιότητας -δεδομένου ότι είναι πάνω από 35 χρόνων- έχουν υποστεί διάβρωση. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι σωληνώσεις αυτές εγκαταστάθηκαν περίπου το 1985, όμως κάποια στιγμή έπρεπε να αντικατασταθούν. Και αυτό διότι εύκολα στις διαβρωμένες σωληνώσεις, μπορεί να δημιουργηθεί λάσπη, κάτι που επιτείνει το φαινόμενο της λεγεωνέλλας».
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Τώρα όμως, με τις καινούριες σωληνώσεις θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τυφλά σημεία, δηλαδή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση και παρά το ότι θα είναι καινούργιες οι σωληνώσεις, να κυκλοφορεί το νερό στα δίκτυα. Δηλαδή, να ανοίγουν οι βρύσες και να γίνονται και κάποια θερμικά σοκ κατά περιόδους τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να μη μένει, να καταπολεμάται το μικρόβιο, η ανάπτυξή του και η παρουσία του.
Βέβαια και τώρα γίνονται αυτά που λέμε, αλλά ήδη έχουν υποστεί οι σωληνώσεις κάποια διάβρωση, γι’ αυτό και τις αλλάζουμε. Αλλά ξαναλέω και με τις νέες σωληνώσεις, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε. Θα πρέπει να ανοίγουν τα δίκτυα, να τρέχει το νερό και να γίνονται και θερμικά σοκ, διότι τα τυφλά δίκτυα είναι το σημείο που αναπτύσσεται το μικρόβιο και σε μια θερμοκρασία από 25 μέχρι τους 45 βαθμούς, αυτή είναι η θερμοκρασία που επωάζεται».
Εξάλλου την ικανοποίησή του για την δρομολόγηση του έργου, εξέφρασε και ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, λέγοντας ότι η υλοποίησή του θα αναβαθμίσει την εξυπηρέτηση των ασθενών, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια του νερού.