20 °C Rethymno, GR
21/09/2020

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ανάδειξη του σπηλαίου Γερανίου και ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης

Για να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν από τον Δήμο Ρεθύμνου στην Διαχειριστική Αρχή οι δύο πρώτοι φάκελοι έργων που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Πρόκειται για το έργο ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης του Σπηλαίου Γερανίου, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Η εκκρεμότητα που υπήρχε σε σχέση με το συμφωνητικό παραχώρησης έκτασης που βρίσκεται στη θέση «Τσαγδάτορα»-«Μπουρμπάδα» της Τοπικής Κοινότητας Γερανίου διευθετήθηκε και πλέον δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη χρηματοδότησή του.

Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου που έχει λάβει το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εξέδρας στην είσοδο του σπηλαίου ύψους 4-5 μέτρων, από την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν στο σύνολό τους τα ευρήματα. Επίσης περιλαμβάνει φωτισμό του χώρου, αλλά και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περιβάλλοντα της εισόδου χώρου.

Η έκταση που καλύπτει το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και έχει χωριστεί σε έξι θαλάμους. Οι πέντε θάλαμοι είναι διαδοχικοί κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο έκτος θάλαμος είναι παράλληλος του πρώτου προς τα αριστερά. Σ’ αυτόν υπήρχε η φυσική είσοδος του σπηλαίου.

Το έργο με ήπιες πάντα παρεμβάσεις όταν υλοποιηθεί, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, καθώς το σπήλαιο αυτό που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της εθνικής οδού, στο ύψος του Ρεθύμνου, κρύβει σύμφωνα με τους επιστήμονες έναν πολιτιστικό θησαυρό.

Παράλληλα με το φάκελο του έργου του σπηλαίου Γερανίου θα κατατεθεί  και ο φάκελος για την ψηφιοποίηση και προβολή του αρχείου της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 110.000,00 ευρώ.

Έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης όλοι οι φάκελοι των έργων που έχει σχεδιάσει να χρηματοδοτήσει από το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) ο Δήμος Ρεθύμνου. Πρόκειται για έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπέρνα τα 10 εκ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να δώσουν προστιθέμενη αξία στις περιοχές που θα υλοποιηθούν αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους συμβάλλοντας σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη.

Στο στάδιο των αδειοδοτήσεων βρίσκονται τα έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της οδού που οδηγεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, συνολικού προϋπολογισμού 750.000,00 ευρώ. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό του Δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την αισθητική, αλλά κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της πόλης, προκειμένου με ασφάλεια πεζοί και οδηγοί να διέρχονται τον δρόμο και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά φοιτητές και καθηγητές, που καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο αυτό για να φτάσουν στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Η παρέμβαση χαρακτηρίζεται πρωταρχικής σημασίας για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού. Ο σχεδιασμός αφορά την ανακατασκευή του δρόμου και τη δημιουργία πεζόδρομου από το ύψος του στρατοπέδου μέχρι και τον οικισμό του Γάλλου.

Σημαντική παρέμβαση που θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από τις ΟΧΕ είναι  και το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλαση κεντρικών συνδετήριων οδών πόλης Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ. Η νέα ανάπλαση που σχεδιάζει ο Δήμος Ρεθύμνου αφορά σε επτά κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις οδούς Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πρεβελάκη, Καζαντζάκη, Καστρινάκη, Ασκούτση και Παρέν Σιγανού που συνδέονται με τις αναπλασμένες οδούς Μοάτσου και Λεωφόρου Κουντουριώτου -καθώς και την οδό Παρέν Σιγανού που συνδέει τις οδούς Πρεβελάκη και Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι ανάλογα με αυτά των υφισταμένων αναπλάσεων με κύριο υλικό τον κυβόλιθο. Η μελέτη του έργου βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων.