29 °C Rethymno, GR
08/08/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ανάσα σε εστίαση και αγορά αναμένεται από την διεξαγωγή του παγκόσμιου κυπέλου μίνι ποδοσφαίρου

Εκτιμάται ότι θα είναι μικρή, αλλά σημαντική στην λήξη της τουριστικής περιόδου

Μια μικρή αλλά σημαντική ανάσα σε μία δύσκολη περίοδο που συνδυάζεται με την λήξη της τουριστικής περιόδου, είναι αυτή που εκτιμάται ότι θα δώσει στον κλάδο της εστίασης, αλλά και γενικότερα στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου, η διεξαγωγή του παγκόσμιου κυπέλου μίνι ποδοσφαίρου (mini soccer) που αρχίζει σήμερα στην πόλη μας, με την συμμετοχή περίπου σαράντα ομάδων.
Την επισήμανση αυτή έκαναν μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Πολιουδάκης, οι οποίοι -όπως τόνισαν- διατηρούν ελπίδες για την αναθέρμανση της τοπικής αγοράς γενικότερα από την σπουδαία αυτή -για το Ρέθυμνο- διοργάνωση.
Σύμφωνα με τον κ. Κλαψινό ήδη τις τελευταίες ημέρες πολλά καταστήματα εστίασης κυρίως της πόλης, έχουν αυξήσει έστω και σε μικρό ποσοστό τους τζίρους τους, λόγω των αποστολών των ομάδων και των συνοδών τους, που έχουν φθάσει στο Ρέθυμνο για να πάρουν μέρος στους αγώνες.
«Η διοργάνωση αυτή -παρατήρησε χαρακτηριστικά- είναι σημαντική για την πόλη μας, διότι εκτός από την προβολή που θα κάνει στο Ρέθυμνο, θα δώσει μια οικονομική ανάσα και σε μας -μικρή μεν, αλλά σημαντική- έπειτα από τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις που είχαμε στον τουρισμό. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο Οκτώβριος είναι ένας υποτονικός μήνας και πολλοί συνάδελφοι κυρίως περιφερειακά, μετά από το «λουκέτο» στο «Thomas Cook», αναγκάστηκαν και έκλεισαν πριν την ώρα τους. Ωστόσο, τα καταστήματα εστίασης της πόλης και κυρίως της παλιάς πόλης, έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται περισσότερο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό Οκτώβριο και αυτό οφείλεται στην εν λόγω αθλητική διοργάνωση, η οποία συνολικά θα διαρκέσει το πολύ δέκα με δώδεκα ημέρες».
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του Ανδρέα Κλαψινού οι απώλειες που κατέγραψαν φέτος τα καταστήματα εστίασης του Ρεθύμνου φτάνουν ακόμα και στο 20% σε κάποιες περιπτώσεις, σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο για αυτό το δεκαήμερο -που θα είναι σε εξέλιξη το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός- η αύξηση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στα καταστήματα εστίασης, θα είναι κυμαίνεται μεταξύ του 10% με 15%.
«Πάντως, πέρα από την όποια οικονομική ανάσα πάρουμε τώρα, εκείνο που είμαι σε θέση να σας αναφέρω με βεβαιότητα, είναι ότι ο χειμώνας, που βρίσκεται προ των πυλών, θα είναι ιδιαίτερα «βαρύς» για τον κλάδο της εστίασης, καθώς όλοι μας θα αντιμετωπίσουμε οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της τουριστικής σεζόν, που δυστυχώς δεν κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα», κατέληξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης.

Ελπίδες αναθέρμανσης και της αγοράς
Την ελπίδα ότι οι χιλιάδες κόσμου που θα επισκεφθούν αυτές τις ημέρες στην πόλη μας, θα δώσουν μια μικρή ανάσα και στα εμπορικά του Ρεθύμνου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Ο Γιώργος Πολιουδάκης ανέφερε πως ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και πως οι απώλειες που έχουν καταγραφεί από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις το 15%.
«Εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση είναι μια είδους τονωτική «ένεση» και για τον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου, δεδομένου ότι η αγορά όλο αυτό το διάστημα, κινείται με πολύ υποτονικούς ρυθμούς. Βέβαια, δεν περιμένουμε να έχουμε την κίνηση που αναμένεται να υπάρξει στον τομέα της εστίασης, αλλά ελπίζω πως θα αυξηθεί κάπως και ο τζίρος των δικών μας καταστημάτων», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Πολιουδάκης.
Ο ίδιος τόνισε επίσης, πως μετά το σοβαρό πλήγμα που υπέστη γενικότερα και η ρεθεμνιώτικη αγορά από την οικονομική κατάρρευση του Βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου «Thomas Cook», ο εμπορικός κόσμος εξακολουθεί να αναζητά τρόπους στήριξης, δεδομένου ότι και η τουριστική περίοδος οδεύει σταδιακά στην λήξη της, ενώ αναφέρθηκε και στον «δύσκολο» χειμώνα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί του.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Στην παρούσα χρονική στιγμή -ούτως ή άλλως- η κίνηση στην ρεθεμνιώτικη αγορά είναι υποτονική, δεδομένου ότι και η εκπτωτική περίοδος που προηγήθηκε κάθε άλλο παρά ικανοποίηση έφερε στον εμπορικό κόσμο που κατέγραψε μείωση στις εισπράξεις του. Μετά «ήρθε» το «κανόνι» του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον τζίρο μας να κατρακυλά, χωρίς να είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τις απώλειες μας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο χειμώνας που έρχεται, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους εμπόρους, που έχουν πάει ήδη πολύ πίσω. Και αυτό διότι τα πάντα είναι μια αλυσίδα, δηλαδή, δεν μπορεί η αγορά του Ρεθύμνου να ευημερεί όταν ένας άλλος κρίκος της αλυσίδας, όπως ο τουρισμός, δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά. Περιμένουμε τώρα να δούμε το ποσοστό της οικονομικής ανάσας που θα πάρουμε από την εν λόγω διοργάνωση, αλλά πιστεύω εκ των προτέρων ότι θα είναι μικρό».
 Εν τω μεταξύ, την 1η Νοεμβρίου -όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Πολιουδάκης- αναμένεται να ξεκινήσει φέτος και στο Ρέθυμνο η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει για δεκαπέντε ημέρες.
Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε για πολλοστή φορά το καταναλωτικό κοινό του νομού να προτιμήσει για τις αγορές του τις ντόπιες επιχειρήσεις, στηρίζοντας έτσι εμπράκτως την οικονομία του τόπου μας.