13 °C Rethymno, GR
29/03/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Ανάσα» στην τοπική αγορά προσδοκά να δώσει η «Βlack Friday»

• Κάλεσμα στους καταναλωτές να στηρίξουν τις ντόπιες επιχειρήσεις απευθύνει ο πρόεδρος του εμπορικού κόσμου.

Είναι ένας ξενόφερτος θεσμός που δελεάζει τους καταναλωτές με γενναίες εκπτώσεις και προσφορές κυρίως στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, ενώ στις μέρες μας έχει επεκταθεί και άλλα προϊόντα, με μόνο στόχο το άμεσο κέρδος.

Ο λόγος για την «Black Friday» -δηλαδή την «μαύρη» Παρασκευή- που τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε και στην χώρα μας, ως μια άτυπη γιορτή του εμπορίου. Και μάλιστα από την μία ημέρα ισχύς της «Black Friday» που ήταν παλαιότερα, στις μέρες μας παρατηρείται ότι ο άτυπος αυτός θεσμός, υλοποιείται τελικά σχεδόν για μία εβδομάδα.

Πρόκειται δηλαδή για ένα «αναγκαίο κακό», όπως το χαρακτήρισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, το οποίο όμως -όπως είπε- δίνει ανάσα στην αγορά.

Ο πρόεδρος του εμπορικού κόσμου του Νομού ξεκαθάρισε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι αντίθετος σ’ αυτή την άτυπη γιορτή του εμπορίου, παρά το γεγονός όπως είπε, ότι στην ουσία της η «γιορτή» αυτή δεν ευνοεί τις μικρές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο κ. Πολιουδάκης κάλεσε και φέτος τους καταναλωτές να προτιμήσουν για τις αγορές τους τις ντόπιες επιχειρήσεις, ώστε τα χρήματα -όπως πρόσθεσε- να μην «διοχετευτούν» στις μεγάλες πολυεθνικές, αλλά να μείνουν στον τόπο μας για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

«Ο ξενόφερτος αυτός θεσμός της «Black Friday» είναι φυσικά προαιρετικός για όποια επιχείρηση θέλει να τον ακολουθήσει. Ωστόσο, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι από την μία ημέρα εφαρμογής του που ήταν κάποτε, τελικά υλοποιείται σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα, ενώ έχει ήδη επεκταθεί στις διαδικτυακές αγορές, συμπαρασύροντας έτσι την μία επιχείρηση μετά την άλλη για να τον ακολουθήσουν.

Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η «Black Friday», αυτή η άτυπη γιορτή του εμπορίου δηλαδή, ευνοεί κατά βάση τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες την ημέρα εκείνη ή τις ημέρες εκείνες, κάνουν τεράστιες εισπράξεις διοχετεύοντας στην αγορά τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους.

Κατά συνέπεια στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές, οι ντόπιες επιχειρήσεις αναγκάζονται πολλές φορές να προχωρήσουν σε σχετικά μεγάλες εκπτώσεις και δελεαστικές προσφορές, μήπως και καταφέρουν να αυξήσουν το τζίρο των καταστημάτων τους. Είναι δηλαδή, κάτι σαν μονόδρομος για αυτές ώστε να πάρουν μια οικονομική ανάσα, έστω και για μία ημέρα ή για ένα τριήμερο για παράδειγμα, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πολιουδάκης.

Και συνεχίζοντας ο πρόεδρος των εμπόρων πρόσθεσε ότι «Εμείς, ως Εμπορικός Σύλλογος, δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτόν τον θεσμό. Όμως, προτρέπουμε το καταναλωτικό κοινό του Ρεθύμνου να μην παρασύρεται και να εξακολουθήσει να στηρίζει ακόμα και κατά την διάρκεια της «Black Friday» και τις επιχειρήσεις του τόπου του. Και τούτο επειδή μόνο με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλει ώστε το χρήμα να μην διοχετευτεί σε άλλες αγορές, αλλά να παραμένει στο Ρέθυμνο και να «ανακυκλώνεται» προς όφελος όλων μας, δηλαδή, της τοπικής μας οικονομίας».

 

Καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα η αγορά

Εν τω μεταξύ, «παγωμένη» εξακολουθεί να είναι και αυτή την περίοδο η αγορά του Ρεθύμνου, με τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων να καταγράφει «ελεύθερη πτώση», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πολιουδάκης.

Ο ίδιος μίλησε για την απογοήτευση από την οποία διακατέχεται ο εμπορικός κόσμος, δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, η πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων αγγίζει σε ποσοστό το 20%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Και ενώ η κατάσταση παραμένει δύσκολη με τις οικονομικές υποχρεώσεις των εμπόρων να αυξάνονται συνεχώς, ο εμπορικός κόσμος του νομού έχει πλέον εναποθέσει τις ελπίδες του για να «ζεσταθεί» η αγορά, στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και κυρίως στην καταβολή του 13ου μισθού.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι την περίοδο των εορτών κάτι θα κινηθεί στην αγορά. Λίγο τα δώρα, λίγο το γιορτινό τραπέζι, λίγο και ο 13ος μισθός, εκτιμούμε ότι θα αντιστραφεί κάπως το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πολιουδάκης.

Πέρα όμως από την «επανεκκίνηση» της αγοράς, που σύμφωνα με τις προβλέψεις επίκειται να γίνει, ο πρόεδρος του εμπορικού κόσμου του νομού επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα με στόχο την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν επιπλέον φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη της αγοράς, έστω και μετά από μία δεκαετία ύφεσης.