18 °C Rethymno, GR
17/05/2021

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ κ. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ανάστατοι στη Γ’ Εθνική

Άμεση η απάντηση από το υφυπουργείο αθλητισμού

«Φωτιές» άναψαν στο εσωτερικό της Γ’ Εθνικής μα πρωτίστως σ’ αυτό της ΓΓΑ και φυσικά στο υφυπουργείο αθλητισμού, οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος μέσα από την τελευταία του τοποθέτηση στα panionianea.gr τόνισε πως «…η ΓΓΑ δεν μας έχει ζητήσει να συζητήσουμε για (επανέναρξη προπονήσεων) τη Γ’ Εθνική» και δεν έχει έρθει ως αίτημα και δεν ξέρω πότε θα έρθει…»

Η άμεση αντίδραση της ΓΓΑ

Η τοποθέτησή του αυτή όπως ήταν λογικό, ανάγκασε τον ίδιο τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη μέσα από το υφυπουργείο αθλητισμού να σπεύσει προκειμένου να δώσει μια διευκρινιστική απάντηση με δεδομένα και πρωτοκολλημένες βεβαιώσεις αναφέροντας ρητώς τα παρακάτω:

«Το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχει αποστείλει με επίσημο έγγραφό του από τις 13 Ιανουαρίου (Α.Π. 14395), προς την «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», αίτημα επανέναρξης των προπονήσεων και για τη Γ’ Εθνική (μεταξύ άλλων πρωταθλημάτων και λοιπών αθλητικών δραστηριοτήτων).

Με την απαραίτητη δέσμευση, μάλιστα, ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το υγειονομικό πρωτόκολλο με εβδομαδιαίο τεστ αντιγόνου Covid-19.
Το ίδιο αίτημα επαναλήφθηκε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, έως και χτες (Α.Π. 24294 της 20/01/2021, Α.Π. 34323 της 27/01/2021, Α.Π. 45015 της 03/02/2021, Α.Π. 55448 της 10/02/2021).
Επιπλέον, στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» στις 29/01/2021, κατόπιν συνεννόησης με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.
Ο κ. Μαυρωτάς ανέλυσε και υποστήριξε το συγκεκριμένο αίτημα, όπως και τα υπόλοιπα περί της σταδιακής επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας, τα οποία υποβάλλονται εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα σε εβδομαδιαία βάση από το Υφυπουργείο Αθλητισμού».

Δυο τινά συμβαίνουν…

Άτυχη δήλωση ή στυγνή πραγματικότητα…; Νομίζουμε σε κάθε περίπτωση συνέβησαν και τα δύο… Πρόκειται αφενός για μια γυμνή αλήθεια γιατί, κάτι τέτοιο είχε δημιουργηθεί ως θέμα και πριν από δύο μήνες όταν ο γεν. γραμματέας της ΓΓΑ κ. Μαυρωτάς είχε προβεί σε ανάλογη δήλωση. Άμεσα και εκείνος έλαβε παρόμοια απάντηση από τη λίγκα SL2-FL όταν ακόμα δεν είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα της β’ κατηγορίας. Τότε, όλοι είχαν αναρωτηθεί, που βρίσκονται οι φάκελοι με τις προτάσεις των λιγκών; Άτυχη δήλωση γιατί πολύ απλά, έρχεται σ’ ένα σημείο που… το τελευταίο που ήθελαν να ακούσαν προπονητές και ποδοσφαιριστές ήταν κάτι τέτοιο… Ένιωσαν αυτόματα ότι οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν…
Ο κ. Εξαδάχτυλος είναι βέβαιο ότι από τη θέση που βρίσκεται, το πρώτιστο που έχει να κάνει είναι, σαφείς τις προτάσεις μέτρων της επιτροπής προς το υπουργείο πολιτικής προστασίας, να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση και φυσικά, το κύριο μέλημά του, η διάσωση των ανθρώπων που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε δεινή θέση υγείας και συγκεκριμένα στις κλίνες ΜΕΘ.
Είναι άλλο όμως να τονίζει ότι δεν έχει έρθει σχετικό αίτημα από τη ΓΓΑ για τη Γ’ Εθνική… Εκείνο που προβληματίζει δε τους φορείς των ομάδων είναι η τοποθέτησή του (και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ήταν ειλικρινής) ότι, εάν αυτό συνέβαινε, η επιτροπή δεν θα είχε λόγο να μην ανάψει το πράσινο φως εφόσον βέβαια τηρούνταν το πρωτόκολλο από τις λίγκες…. Πιο χαρακτηριστικά: «Δεν έχει συζητηθεί. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν μας έχει ζητήσει να συζητήσουμε για Γ’ Εθνική. Δεν έχει έρθει ως αίτημα και δεν ξέρω πότε θα έρθει. Επίσης δεν γνωριζω αν μπορούν να εφαρμοστούν όσα εφαρμόζονται στην Α’ και στην Β’ Εθνικη γιατι έχει ένα σχετικό κόστος. Αν θα μπορούσε να γίνει δεν θα υπήρχε κάποιου είδους αντίρρηση».

Δεν διευκρίνισε (δεν του ζητήθηκε πρέπει να υπογραμμίσουμε) όμως σ’ εκείνο το σημείο γιατί τότε δεν έδωσαν το «οκ» στη Football League, ένα πρωτάθλημα επαγγελματικό που είχε υπογράψει ήδη τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα…

«Ο μαζικός αθλητισμός μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα»
Ο κ. Εξαδάκτυλος λίγο μετά, στάθηκε γενικότερα στο πόσο επηρεάζεται όλο το φάσμα του αθλητισμού από τον ιό… «Ο αθλητισμός είναι από τις δραστηριότητες που σχετίζεται πολύ με τη μετάδοση του ιού, θα περιμένουμε να έχουμε μια σχετικά καλή εμβολιαστική κάλυψη, να πάμε και προς το καλοκαίρι που θα μας βοηθά και ο καιρός για να δούμε μια ομαλοποίηση στα πράγματα. Ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο στη Σερβία σε αγώνα που είδαμε με κόσμο έφερε το δεύτερο κύμα στην χώρα. Με πολύ μεγάλη δυσκολία το λέμε, αλλά θα πρέπει ο μαζικός αθλητισμός να περιμένει».

Στα μέσα του Μάρτη τα αποτελέσματα
Σαν γενικότερο σχόλιο γύρω από το πότε θα πρέπει να περιμένουμε σαφή κάμψη της καμπύλης μετάδοσης του ιού τόνισε: «Νομίζω ότι το πιο ρεαλιστικό είναι να αρχίζουμε να βλέπουμε μία τροποποίηση στα πράγματα την Καθαρά Δευτέρα, γύρω στις 15 Μαρτίου. Εκεί θα το τοποθετούσα για να είμαι ρεαλιστής. Μπορεί να είναι μία εβδομάδα νωρίτερα αν τα πράγματα εξελιχθούν καταπληκτικά ή μία αργότερα αν πιεστούν. Εντός του Μαρτίου θα τα δούμε τα αποτελέσματα γιατί τώρα η δράση είναι έγκαιρη, δεν είναι όπως τον Νοέμβριο. Η απόφαση που πάρθηκε είναι μία έγκαιρη απόφαση».