16 °C Rethymno, GR
04/12/2020

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Οι φάκελοι για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας τεσσάρων ακόμα σχολείων έχουν κατατεθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Σειρά παρεμβάσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας προγραμματίζει και υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που έχει αναπτύξει για την αποτελεσματική εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας.

Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκονται στις προτεραιότητές του και ήδη μέσα από μελέτες που έχει εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία προγραμματίζονται αναβαθμίσεις σε δημοτικά κτίρια και σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες ενεργειακής αναθύμησης στο 1ο Γυμνάσιο του Δήμου Ρεθύμνου, που βρίσκεται στον Τίμιο Σταυρό. Ο εργολάβος προχωρά με γοργούς ρυθμούς και θα εργαστεί εντατικά μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία, οπότε και το έργο θα σταματήσει για να συνεχιστεί στην περίοδο των σχολικών διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι), όπως έχει σχεδιαστεί, ώστε να μην υπάρχει όχληση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 900.000€ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» – Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια).

Με το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμος Ρεθύμνης θα αναβαθμίσει ενεργειακά το κτίριο του σχολείου εκτελώντας εργασίες, οι οποίες θα συμβάλουν στη δραστική μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και θα βελτιώσουν αισθητά τις κλιματολογικές συνθήκες διεξαγωγής των μαθημάτων εντός των αιθουσών.

Συγκεκριμένα, οι εσωτερικές και εξωτερικές επεμβάσεις, αφορούν σε:

  • Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.
  • Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα.
  • Εφαρμογή οριζόντιων, μόνιμων και σταθερών προβόλων σκίασης στα επίπεδα του ισογείου και του α’ ορόφου, στις εξωτερικές όψεις καθώς και στις όψεις του αίθριου.
  • Εγκατάσταση νέων αυτόνομων συσκευών κλιματισμού σε όλους τους χώρους του σχολείου.
  • Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στο δώμα του γυμναστηρίου.
  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα.
  • Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.
  • Εγκατάσταση συστήματος κεντρικής διαχείρισης καταναλώσεων (BEMS) του κτιρίου αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των συστημάτων κλιματισμού και φωτισμού.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο δώμα του κτιρίου.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε: «Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, καθώς θα σταματήσει το Σεπτέμβρη και αν μείνουν κάποιες υπολειμματικές εργασίες, που είναι το δώμα, θα γίνουν σε επόμενο κενό. Δεν μπορεί να βρίσκονται ταυτόχρονα τα συνεργεία με τη λειτουργία του σχολείου. Τον Σεπτέμβριο παραδίδονται τα βασικά και ό,τι άλλο υπάρχει σε εκκρεμότητα θα μεταφερθεί για Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Προχωράει όμως καλά, έχουν μπει μέσα κλιματιστικά, προχωρούν οι τρεμοπροσόψεις, θα περάσουμε σε κάποιες κατασκευές τα σκυροδέματα που απαιτούνται και προχωράμε στην εργολαβία.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων είναι μία επιτακτική ανάγκη των τελευταίων χρόνων. Γενικά οι ενεργειακές αναβαθμίσεις είναι μία πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τον δήμο, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρώπης που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών στη σχολική στέγη. Είναι κάτι απαραίτητο, οφείλουμε πέρα από την κατασκευή μεγάλων σχολείων, που γνωρίζουμε ότι στον δήμο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε και τα υφιστάμενα και να παρέχουμε το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον στην μαθητική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Δήμος Ρεθύμνης πρόσφατα κατέθεσε πρόταση για 4 σχολεία και προβαίνει και μετά την έγκριση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» στην ενεργειακή αναβάθμιση των 2 δημοτικών κτιρίων, του 1ου δημοτικού και του δημοτικού κοντά στο Δημαρχείο. Γνωρίζουμε ήδη ότι σε καινούριες προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν, περιλαμβάνονται αναβαθμίσεις, ετοιμάζουμε και άλλα σχολεία και ευελπιστούμε ότι το επόμενο διάστημα με την έγκριση αυτών και τα επόμενα χρόνια, οι μαθητές του Δήμου Ρεθύμνης θα έχουν πολύ καλύτερη σχολική στέγη και θα μπορούν να δέχονται, κατά συνέπεια και πολύ καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες από τους καθηγητές».

Στο ίδιο πλαίσιο αυτό τόσο μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» (ΟΧΕ) όσο και από το ΠΕΠ Κρήτης φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να υλοποιήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης σε τέσσερα συνολικά σχολεία. Πρόκειται για το 5ο Δημοτικό, το 6ο Δημοτικό, το 7ο Δημοτικό και το 13ο Δημοτικό. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και για κάθε σχολείο ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 800.000 ευρώ.

Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο δημαρχείο Ρεθύμνου

Το επόμενο διάστημα και αφού διευθετηθούν τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης στο κτίριο του δημαρχείου Ρεθύμνου. Η σύμβαση με τον εργολάβο έχει υπογραφεί και αυτή την περίοδο γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις για την έναρξη των εργασιών.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 670.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: « «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» – Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια).

Στο δημαρχείο Ρεθύμνης, θα εκτελεστούν μεταξύ άλλων οι εξής παρεμβάσεις:

– Εξωτερική θερμομόνωση αδιαφανών επιφανειών.

– Αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων – υαλοπινάκων με νέα συστήματα χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας και θερμοδιακοπή.

– Αντικατάσταση του καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με καυστήρα – λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης υψηλής απόδοσης και εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.

– Αντικατάσταση των αυτόνομων κλιματιστικών μονάδων με πολυδιαιρούμενο – πολυζωνικό κεντρικό σύστημα παραγωγής ψύξης, πολλαπλών κλιματιζόμενων χώρων, μεταβλητού ψυκτικού όγκου (Variable Refrigerant Volume, Inverter Type – VRV).

– Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό.

– Αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων φθορισμού και προβολέων πυράκτωσης με λαμπτήρες και προβολείς LED.

– Εγκατάσταση συστήματος BΕMS για την ηλεκτρονική διαχείριση των ηλεκτρικών καταναλώσεων για το φωτισμό και τον κλιματισμό του κτιρίου.