9 °C Rethymno, GR
19/01/2021

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Αναβαθμίζεται το οδικό τμήμα Πλατανιάς-Σφακάκι

-Νέα πεζοδρόμια και διευθέτηση όμβριων στον Αδελιανό Κάμπο θα αλλάξουν την εικόνα της τουριστικής περιοχής, τονίζει ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του οδικού τμήματος της παλαιάς εθνικής οδού Πλατανιάς-Σφακάκι, το οποίο εκτελείται με χρήματα της Περιφέρειας Κρήτης, συνολικού ύψους 1 εκ. ευρώ. Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις επισκευής, συντήρησης και ασφαλτόστρωσης.

Το μήκος του δρόμου είναι περίπου 5,50 χλμ. με μέση διατομή 7,00μ.

Οι επεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει αφορούν σε:

– Φρεζάρισμα του παλαιού οδοστρώματος.

– Ασφαλτόστρωση οδού σε μήκος 5.500,00μ. περίπου.

– Προσαρμογή φρεατίων και σχαρών στο ύψος του νέου καταστρώματος.

– Διαγράμμιση με ανακλαστική βαφή.

Εκκρεμεί η τελική ασφαλτόστρωση, η οποία ωστόσο θα γίνει αργότερα και αφού προηγηθεί ένα ακόμα έργον, το οποίο επίσης χρησμοδότησε η Περιφέρεια Κρήτης με συμπληρωματικό κονδύλι ύψους 280.000 ευρώ, το οποίο αφορά σε διευθέτηση δικτύου όμβριων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να «ανακουφίσει» αισθητά την περιοχή, που ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο υποδέχεται πλήθος επισκεπτών και έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ωστόσο δεν διέθετε σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο.

Παράλληλα όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, στην περιοχή του Αδελιανού Κάμπου προβλέπεται η δημιουργία πεζοδρομίων και από τις δυο πλευρές του δρόμου, καθώς και η εγκατάσταση σύγχρονου φωτισμού, με στόχο η τουριστική ζώνη να αναβαθμιστεί και να καταστεί λειτουργική για τους εκατοντάδες κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που πραγματοποιούν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

 

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων ανέφερε:

«Είναι σε εξέλιξη μια παρέμβαση που άφορα το οδικό τμήμα από Πλατανιά μέχρι το Σφακάκι (συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ.) και υπάρχει ένα ακόμα έργο προϋπολογισμού 280.000 ευρώ που αφορά εργασίες διευθέτησης όμβριων στον Αδελιανό Κάμπο, τα οποία -και τα δυο – χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης. Ταυτόχρονα γίνονται κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια και έχει εκτελέσει και δύο έργα η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., που αφορούν επίσης όμβρια. Άρα έχουμε μία παρέμβαση στην αρχή του Αδελιανού Κάμπου και μία επιπλέον παρέμβαση στην διασταύρωση με Άδελε.

Το έργο του 1 εκ. ευρώ που κάνει η Περιφέρεια είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης, καθώς απομένει μόνο η τελική ασφαλτόστρωση, η οποία θα εκτελεστεί το επόμενο διάστημα και το έχουμε μεταθέσει, έτσι ώστε να προχωρήσει το έργο των όμβριων. Επίσης επίκειται και ένα έργο επέκτασης δικού μας δικτύου ομβρίων, το οποίο θα γίνει από την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Επειδή υπάρχει μια τεράστια λεκάνη που κατακλύζεται όταν βρέχει, όλος ο λόφος και ο κάμπος, αυτά οδεύονται προς την θάλασσα. Πρέπει λοιπόν να τα συγκεντρώσουμε και να τα στείλουμε σε έναν επίσημο αποδέκτη.

Παράλληλα κατασκευάζονται και κάποια πεζοδρόμια, σε δύο τρία σημεία και εξυπηρετούν κυρίως τον περιορισμό των όμβριων, τη συγκέντρωσή τους σε ένα σημείο και την τοποθέτηση ενός δικτύου ώστε να τα παραλάβει και να τα οδεύσει προς τον τελικό αποδέκτη που είναι η θάλασσα».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά πρόκειται για παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών ενταγμένες στην φιλοσοφία του Δήμου για την βιώσιμη κινητικότητα και στόχο να εξασφαλίσουν συνθήκες οδικής ασφάλειας στην περιοχή.

Ειδικότερα, τόνισε: «Με την κατασκευή των πεζοδρόμιων ενώνουμε υφιστάμενες υποδομές και δημιουργούμε βατότητα στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας, γιατί πρόκειται για ένα τουριστικό μέτωπο με κομμάτια πεζοδρομιών αποσπασματικών που δεν ξεκινούσαν από την αρχή έως το τέλος του οικισμού. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν υποτυπώδη πεζοδρόμια, κατασκευασμένα πριν 30 χρόνια από την μία πλευρά και πλέον με τις παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη θα δημιουργήσουμε πεζοδρόμια και από τις δυο πλευρές.

Με τη σωστή μεθόδευση ελέγχουμε τα όμβρια, δημιουργούμε και τη βατότητα στα πεζοδρόμια, διευκολύνουμε την περιοχή και αναβαθμίζουμε γενικότερα και το τουριστικό προϊόν αλλά και την καθημερινότητας των δημοτών μας. Σε μία περιοχή που έχει δημιουργηθεί χωρίς τις σύγχρονες βασικές υποδομές πριν αρκετά χρόνια και ασφυκτιά από δρυμούς και πεζοδρόμια, συγκεντρώνοντας δε το μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού κόσμου του Ρεθύμνου.

Σε δύο μήνες πιστεύω θα έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι των όμβριων. Από την επόμενη σεζόν θα έχει αλλάξει εικόνα η περιοχή αυτή και ίσως μετά να προγραμματιστεί ένα έργο για τα πεζοδρόμια.

Πλατανιά – Σφακάκι – Αδελιανό Κάμπο νέα εικόνα από την επόμενη σεζόν… Γενικότερα γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε βατότητα και ενοποίηση πεζοδρομίων και να διαχωρίσουμε τα οχήματα από τους πεζούς σε περιοχές με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο και πολλούς διερχόμενους οδηγούς.

Έχει προγραμματιστεί και η τοποθέτηση ηλεκτρικού φωτισμού με ειδικούς στύλους που θα γίνει η προμήθεια και θα τεθούν επί των πεζοδρομίων, γιατί το προηγούμενο δίκτυο ήταν κατεστραμμένο. Αυτό θα γίνει από μια νέα εργολαβία από τον Δήμο. Έχουν γίνει οι υποδομές ώστε να μπορούν να υποδεχτούν τα καινούρια φωτιστικά σώματα» κατέληξε.