18 °C Rethymno, GR
17/05/2021

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Αναγκαία η παράταση προθεσμιών και ο εξορθολογισμός των παράβολων για τους δασικούς χάρτες

- Στις 26 Φεβρουαρίου ξεκινά η υποβολή αντιρρήσεων και θα διαρκέσει ως τις 10 Ιουνίου

 

Αναστάτωση στους πολίτες του Ρεθύμνου έχουν προκαλέσει οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της έκτασης του Ρεθύμνου, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, έχει χαρακτηριστεί δασικό. Ο κίνδυνος να χαθούν περιουσίες είναι μεγάλος γι’ αυτό και απαιτείται η ενεργοποίηση τω πολιτών χωρίς αμέλεια και ολιγωρία καθώς υπάρχουν πρόδηλα λάθη τα οποία μπορούν να διορθωθούν και μάλιστα ατελώς σε κάποιες περιπτώσεις, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες από την πλευρά των ιδιοκτητών.

Το πρώτο και απαραίτητο βήμα για όλους τους ιδιοκτήτες είναι να ψάξουν τους χάρτες αναζητώντας την ιδιοκτησία τους προκειμένου να δουν τον χαρακτήρα της. Ακολούθως και εφόσον αυτή στον χάρτη φαίνεται δασική καλούνται να απευθυνθούν σε ένα πολιτικό μηχανικό προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες αντιρρήσεων (ενστάσεων), προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αποδεικτικά έγγραφα σε σχετικό φάκελο, ο οποίος θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή που θα κληθεί να τον εξετάσει.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, υπάρχουν πολλά πρόδηλα σφάλματα, τα οποία όμως διορθώνονται γι’ αυτό και όπως είπε είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση και επαγρύπνηση όλων των πολιτών. Ο ίδιος επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να παραταθούν οι προθεσμίες, ώστε στο σύνολο τους οι πολίτες να προλάβουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες που ο νόμος ορίζει για να προσδιοριστεί ο πραγματικός χαρακτήρας της ιδιοκτησίας τους.

Παράλληλα σημείωσε πως αναγκαίο είναι να γίνει ένας εξορθολογισμός των παραβόλων, τα οποία σήμερα είναι πολύ υψηλά, ειδικά για περιοχές με μικρό οικονομικό αντίκτυπο (βοσκοτόπια). Επίσης αναγκαίο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτροπές που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις που θα υποβληθούν, να συγκροτηθούν από τώρα και όχι μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων, γιατί τότε οι καθυστερήσεις θα είναι τεράστιες.

Οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέσω της οποίας και μόνο, μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού. Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 26η Φεβρουαρίου 2021 ημέρα Παρασκευή. Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η 10η Ιουνίου 2021 ημέρα Πέμπτη.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 30η Ιουνίου 2021 ημέρα Τετάρτη.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

Ειδικότερα μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Έγινε η ανάρτηση των δασικών χαρτών και είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά σφάλματα γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι οι πολίτες να ενδιαφερθούν, να προσδιορίσουν την ιδιοκτησία τους και τον χαρακτηρισμό τους. Ο νόμος προβλέπει δυνατότητες διόρθωσης των προφανών λαθών, χωρίς μάλιστα παράβολο, αλλά είναι γεγονός ότι θα υπάρξουν και πολίτες που θα ταλαιπωρηθούν από αυτή τη διαδικασία. Με δεδομένο όμως ότι ούτως ή άλλως στον νομό Ρεθύμνου είναι θέμα λίγων εβδομάδων και η κτηματογράφηση όλου του νομού, τα όποια θέματα προκύπτουν τώρα κυρίως στα ιδιοκτησιακά θα απασχολήσουν τους πολίτες και τότε, γι’ αυτό καλό είναι να ετοιμαζόμαστε. Είναι φανερό ότι θα χρειαστεί και παράταση των προθεσμιών, οι οποίες είναι πολύ ασφυκτικές και μάλιστα σε συνθήκες covid, όπως επίσης τα παράβολα πρέπει να εξορθολογιστούν, ιδιαίτερα στις μεγάλες εκτάσεις που κατά τη μέγιστη πλειοψηφία είναι βοσκοτοπικές και είναι πολύ χαμηλής οικονομικής αξίας, οπότε δεν δικαιολογείται τόσο υψηλό παράβολο σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα θεωρώ απολύτως απαραίτητο, με δεδομένο μάλιστα ότι θα υπάρξει κατά τη γνώμη μου παράταση, να λειτουργήσουν οι επιτροπές που προβλέπονται για τους δασικούς χάρτες από τώρα, να γίνει δηλαδή η διαδικασία συγκρότησης τους και όχι να περιμένουμε τη λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, διότι αυτή η περίοδος στην ουσία θα είναι παράταση και της συναλλακτικής ανασφάλειας των πολιτών και θα «παγώσει» τελείως η αγορά των ακίνητων, κάτι το οποίο δεν είναι σωστό. Σωστό είναι για τις περιουσίες που υπάρχουν προφανή σφάλματα, είτε υπήρχε αποχαρακτηρισμός και δεν το συμπεριέλαβε η εταιρία που έκανε τους δασικούς χάρτες είτε είναι περιουσίες από αναδασμό ή αγροτική αποκατάσταση, όπως είναι τα ανταλλάξιμα, πρέπει αυτές ο υποθέσεις να εκκαθαριστούν αμέσως. Για τις υπόλοιπες υποθέσεις που χρειάζονται περισσότερη δουλειά και περισσότερη επιμέλεια και περισσότερη συλλογή στοιχείων προφανώς πρέπει να υπάρξει παράταση μεγάλη για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες και να ενημερωθούν και να κάνουν τη διαδικασία που ο νόμος απαιτεί».

Πάντως ο δήμαρχος Ρεθύμνου ξεκαθάρισε πως τόσο οι δασικοί χάρτες όσο και το κτηματολόγιο είναι απαραίτητα σε κάθε χώρα, γι’ αυτό και καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν σωστά και να «τρέξουν» τις διαδικασίες που απαιτούνται. Όπως είπε την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δημάρχων και της αντιπεριφερειάρχη με τη διευθύντρια δασών Ρεθύμνου, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει ενώ ανέφερε ότι οι δήμοι θα είναι αρωγοί στην ενημέρωση αλλά και σε κάθε βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στους δημότες τους για να κινήσουν τις διαδικασίες που χρειάζεται.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κάποιοι λένε να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες, όμως τι θα πούμε μετά από λίγες εβδομάδες για το κτηματολόγιο; Να αποσυρθεί και αυτό; Εγώ λέω να γίνουν αυτή τη φορά σωστά τα πράγματα γιατί και η προηγούμενη διαδικασία του κτηματολογίου και λόγω της κακής ποιότητας εργασίας που έγινε από αρκετούς που ανέλαβαν να κάνουν αυτό το έργο, αλλά και από τη μη καλή ενημέρωση των πολιτών, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά σφάλματα που ακόμα ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους έχουν κάνει να διεκδικούν τις περιουσίες τους με αγωγές στα δικαστήρια. Για να μην γίνουν πάλι τα ίδια πρέπει όλοι να προσέξουμε και η πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες με τον εξορθολογισμό των παραβόλων, την παράταση των προθεσμιών και τη λειτουργία των επιτροπών από την πρώτη στιγμή, ώστε όποια περιουσία μπορεί να ξεκαθαριστεί, να ξεκαθαριστεί και όποια έχει περισσότερα θέματα, να δοθεί ο χρόνος στους πολίτες να παραθέσουν τα στοιχεία για να αποχαρακτηρίσουν τι περιουσίες τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δασολόγιο και κτηματολόγιο μόνο οι μπανανίες δεν έχουν. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη όταν κατατεθεί μια πρόταση να έχει κάνει επιμελημένη εργασία. Είναι υποχρέωση της πολιτείας και σε ότι αφορά τουλάχιστον τον νομό μας αυτό δεν έγινε. Όλοι οι δήμαρχοι θα διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατόν εξυπηρέτηση για τους δημότες μας και θα φροντίσουμε εγγράφως και ηλεκτρονικά να ενημερώσουμε ώστε να μην υπάρχει κανείς που να αιφνιδιαστεί. Παράλληλα εμείς σαν δήμοι θα επιφορτίσουμε τους προέδρους των τοπικών μας κοινοτήτων, στις περιοχές που υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για να ενημερώνουμε τους χωριανούς και τους υπόλοιπους για τα θέματα των δασικών χαρτών και όποια τεχνική η άλλη βοήθεια μπορούμε θα την παράξουμε».

 

Κίνημα Αλλαγής Ρεθύμνου: Το 63% περίπου της έκτασης του νομού χαρακτηρίστηκε δασικό

Σχετικά με τα σφάλματα που εμφανίζουν οι δασικοί χάρτες του νομού Ρεθύμνης, η Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής Ρεθύμνου επισημαίνει ότι έχει χαρακτηριστεί το 63% της έκτασης του νομού δασικό και ζητάει είτε την απόσυρση των χαρτών, είτε αν δεν μπορεί να γίνει αυτό να δοθεί περισσότερος χρόνος για την υποβολή αντιρρήσεων. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της η Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. Ρεθύμνου αναφέρει:

«Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών του νομού Ρεθύμνης διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού σφαλμάτων που οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες. Οι εκτάσεις αυτές δεν φαίνονται απλά δασικές στον χάρτη αλλά είναι και δεσμευμένες ιδιοκτησιακά υπέρ του δημοσίου, στερώντας από τους πολίτες τις ιδιοκτησίες τους. Το 63% περίπου της έκτασης του νομού μας χαρακτηρίστηκε δασικό και παρουσιάζει αδυναμία να αξιοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών πρέπει να είναι αναπτυξιακό εργαλείο για το κράτος και τους πολίτες. Είναι αδιανόητο σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης ο κόσμος να επιβαρύνεται οικονομικά και γραφειοκρατικά για την ιδιοκτησία του.

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που επηρεάζει τις ζωές των πολιτών του νομού μας θα έπρεπε να έχει γίνει ακριβέστερη αποτύπωση που θα σεβόταν τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους. Αυτή την ώρα οι πολίτες δεν πρέπει να δείξουν εφησυχασμό και να ολιγωρήσουν αλλά με οργάνωση και υπευθυνότητα, να δουν πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη κατάσταση. Εμείς ως νομαρχιακή επιτροπή προτείνουμε:

  1. Αν είναι δυνατόν την απόσυρση των υφιστάμενων χαρτών ώστε να διορθωθούν λάθη και παραλήψεις.
  2. Αν πρακτικά αυτό δεν είναι εφικτό να δοθεί περισσότερος χρόνος για την υποβολή των αντιρρήσεων.
  3. Να γίνει σωστή ενημέρωση των πολιτών.
  4. Να συσταθεί άμεσα η επιτροπή αξιολόγησης των εκτάσεων ώστε να μην λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις επενδύσεις στον τουριστικό, στον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα.
  5. Να γίνεται χωρίς κόστος η υποβολή των αντιρρήσεων.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε επαφές με τους εμπλεκομένους φορείς, θα γίνουν συζητήσεις με τους πολίτες και θα παρθεί οποιοδήποτε πρωτοβουλία απαιτηθεί ώστε ο απλός κόσμος του Ρεθύμνου να μπορέσει να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία».