29 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ανακλήθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για χρηματοδότηση του σχολείου Κρύας Βρύσης από το ελληνογερμανικό ταμείο

Ικανοποίηση από την δημοτική παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αγίου Βασιλείου

Ανακλήθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Βασιλείου για χρηματοδότηση του σχολείου της Κρύας Βρύσης από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» προκειμένου να δημιουργηθεί μουσείο, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από φορείς, συλλόγους αλλά και την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου.

Η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ανακαλεί τη συγκατάθεσή του στη χρηματοδότηση του σχολείου της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης από το γερμανικό «ταμείο για το μέλλον».

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Χαριτάκης και Χαρά Βρυλάκη αναφέρεται: «Το δημοτικό συμβούλιο τονίσαμε ότι στην απόφαση αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι μέσα στο ΔΣ. Νικητές είμαστε όλοι και μεγάλος ηττημένος είναι η πολιτική του ιστορικού αναθεωρητισμού και του ξαναγραψίματος της ιστορίας. Δέχτηκε ηχηρό ράπισμα η πολιτική των γερμανικών κυβερνήσεων, που με τέτοια και άλλα τεχνάσματα προωθούν την άρνηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς τη χώρα και τον λαό μας.

Συγχαίρουμε τη δημοτική αρχή που έδειξε τελικά την απαραίτητη ωριμότητα και σύνεση να εισακούσει, έστω και καθυστερημένα, τις εύλογες αντιρρήσεις μας και να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή της.

Δυστυχώς δεν δείχνουν την ίδια ωριμότητα κάποιοι παράγοντες, που ενώ οι ίδιοι «τα έκαναν μούσκεμα» ζητούν τα ρέστα από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Για πολλοστή φορά διαστρεβλώνουν ωμά την ανακοίνωσή μας της 27/5/2020 για να παραστήσουν τα θύματα.

Η ανακοίνωση εκτός των άλλων δίνει ορισμένες βασικές πληροφορίες για το περιβόητο «ελληνογερμανικό ταμείο» και τις πρακτικές που ακολουθεί. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Για να επιβάλουν μάλιστα τις στημένες «δωρεές» τους δεν διστάζουν, όπως από πολλά δημοσιεύματα αποκαλύπτεται, ακόμη και να προσφέρουν προσωπικά ανταλλάγματα σε «παράγοντες-διαμεσολαβητές» που θα εξευμενίσουν τις τοπικές κοινωνίες…». Στα ΜΜΕ μάλιστα μαζί με την ανακοίνωση στείλαμε και σειρά δημοσιευμάτων, ορισμένα εκ των οποίων τεκμηριώνουν, με συγκεκριμένα περιστατικά από άλλες μαρτυρικές περιοχές την πληροφορία αυτή.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η αναφορά αυτή αποκαλύπτει τις βρώμικες πρακτικές της γερμανικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί καταγγελία συγκεκριμένου περιστατικού και μάλιστα τοπικού, όπως επιμένουν να «καταλαβαίνουν» οι παράγοντες αυτοί. Η διαστρέβλωση είναι προφανής.

Λόγους για να καταφεύγουν σε τέτοιες διαστρεβλώσεις δεν μπορεί να έχουν παρά μόνο αυτοί που δεν είναι ευχαριστημένοι με την τελική ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Αυτοί που, σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία, έχουν «άχτι» στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ γιατί, κακά τα ψέματα, χωρίς τη δική της αντίδραση, αυτή τη στιγμή θα πανηγύριζε η γερμανική πολιτική άρνησης των αποζημιώσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν ανήκουν σ’ αυτούς. Η στάση τους όμως τα αντίθετα μέχρι στιγμής δηλώνει. Κι επειδή είναι γνωστή η σχέση τους με την δημοτική αρχή, δεν σκέφτονται ότι δημιουργούν αμφιβολίες και γι’ αυτήν;

Κατά την άποψή μας το ΔΣ πρέπει άμεσα να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης της χρήσης του σχολείου στον σύλλογο, παραχώρηση που ούτως ή άλλως δεν είναι σε ισχύ αφού οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθούν.

Να ανοίξει ο δρόμος ώστε ο ίδιος ο δήμος, τώρα που το θέμα έχει αναθερμανθεί, να απευθυνθεί στο κράτος και την περιφέρεια, που διαχειρίζεται κονδύλια του ΠΔΕ, να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση και τη λειτουργία του μουσείου. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και στον δήμο και στην περιφέρεια κάνει ήδη και θα κάνει ότι μπορεί για να κλείσει επιτέλους θετικά η υπόθεση αυτή. Στο κάτω-κάτω η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης είναι υπόθεση του λαού μας και υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Δεν έχουμε δικαίωμα να την διαπραγματευόμαστε με κανένα.