29 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανακοίνωσαν επίσημα τις υποψηφιότητές τους για τις πρυτανικές εκλογές οι Π. Τσακαλίδης και Γ. Κοντάκης

Με τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και που ψηφίστηκε στη βουλή την περασμένη εβδομάδα θα πραγματοποιούνται στο εξής οι πρυτανικές εκλογές στα πανεπιστήμια της χώρας και για πρώτη φορά θα διεξάγονται ηλεκτρονικά.

Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης οι πρυτανικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στα μέσα Ιουλίου ή το αργότερο έως το τέλος του Ιουλίου.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία για να προχωρήσει στη συνέχεια η σύγκλητος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού στην προκήρυξή τους. «Περιμένουμε μια κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και τα χρονικά όρια που πρέπει να πληρούν οι διαδικασίες για να μπορέσουμε στη συνέχεια να προκηρύξουμε τις εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπολογίζουμε ότι στα μέσα Ιουλίου το αργότερο στο τέλος του μήνα θα γίνουν οι εκλογές», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρύτανης του Π.Κ., Παναγιώτης Τσακαλίδης. Οι βασικότερες αλλαγές όπως προβλέπονται από τον νέο νόμο είναι:

  • Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα γίνεται ηλεκτρονικά. Αν κανείς από τους υποψήφιους συνδυασμούς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή σε περίπτωση ισοψηφίας, επαναλαμβάνεται, ομοίως μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την επόμενη εργάσιμη ημέρα μεταξύ των υποψήφιων συνδυασμών που καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση ή μεταξύ των ισοψηφησάντων συνδυασμών στην πρώτη θέση. Επί νέας άγονης εκλογικής διαδικασίας, όπως αναφέρεται στον νόμο επαναλαμβάνεται αυτή, ομοίως μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση ενώπιον της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής. Αν υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος συνδυασμός αυτός εκλέγεται αν συγκεντρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των έγκυρων ψήφων.
  • Κάθε υποψήφιος πρύτανης θα καταθέτει ψηφοδέλτιο με τους τέσσερις αντιπρυτάνεις και το εκλεκτορικό σώμα καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε σχήματα και όχι σε πρόσωπα.
  • Η θητεία των πρυτανικών αρχών θα είναι τετραετής αντί τριετής, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του πρύτανη έχουν οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας του οικείου Α.Ε.Ι., οι οποίοι τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του αντιπρύτανη έχουν οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας και οι αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Παράλληλα, οι πρυτάνεις θα μπορούν να εκλεγούν μόνο για δύο φορές. Ο όρος αφορά και τους νυν πρυτάνεις που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα. Ωστόσο, ένας πανεπιστημιακός θα μπορεί αθροιστικά να είναι σε θέση πρύτανη και αντιπρύτανη για τρεις φορές. Δηλαδή, μπορεί να εκλεγεί δύο φορές σε θέση αντιπρύτανη και μία πρύτανη ή αντίστροφα.
  • Το εκλεκτορικό σώμα αποτελείται μόνο από τα μέλη ΔΕΠ και όχι από διοικητικούς υπαλλήλους και μέλη διδακτικού προσωπικού, όπως ίσχυε με προηγούμενο νόμο. Δεν έχουν δικαιώματα ψήφου οι φοιτητές.

Δύο τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δύο είναι τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τα ηνία της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέχρι στιγμής δυο είναι τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τα ηνία της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το ένα υπό τον νυν πρύτανη Παναγιώτη Τσακαλίδη, καθηγητή στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών και το άλλο υπό τον Γεώργιο Κοντάκη, καθηγητή του τμήματος Ιατρικής.

Ειδικότερα, τη διοίκηση του πανεπιστημιακού μας ιδρύματος του νησιού διεκδικεί ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης, ο οποίος μας αποκάλυψε και τα ονόματα των ακαδημαϊκών που θα συμμετέχουν στον συνδυασμό του.

Στο υποψήφιο πρυτανικό σχήμα λοιπόν του κ. Τσακαλίδη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συμμετέχουν: η Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο τμήμα φιλολογίας (Ρέθυμνο) του Πανεπιστημίου Κρήτης και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Ανδρέας Φουντουλάκης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο), ο Δημήτρης Παπάζογλου, καθηγητής τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας υλικών (Ηράκλειο) και ο Γιάννης Ρωμανός, καθηγητής της ιατρικής σχολής (Ηράκλειο).

Με ανακοίνωσή του χθες ο Γιώργος Κοντάκης, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ. γνωστοποίησε τους υποψήφιους του συνδυασμού του. Ειδικότερα, στο σχήμα Κοντάκη θα συμμετέχουν ο νυν αντιπρύτανης Κώστας Σπανουδάκης, καθηγητής του τμήματος φιλολογίας αντιπρύτανης Π.Κ., ο Δημήτρης Μυλωνάκης κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών, ο Γιώργος Κοσιώρης, τ. πρόεδρος Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και ο Μιχάλης Παυλίδης καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κοντάκης, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μέσα σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία για τα ακαδημαϊκά δρώμενα, ανακοινώνουμε την υποψηφιότητά μας για τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές, διεκδικώντας ως Σχήμα την εμπιστοσύνη σας για τη νέα Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ).

Δεσμευόμαστε ότι θα καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις να εμπνεύσουμε, να οργανώσουμε και να κινητοποιήσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε το Πανεπιστήμιό μας να συνεχίσει αυτό που επιτελεί από την ίδρυσή του: να είναι πρωτοπόρο στην έρευνα και στην εκπαίδευση, με παράλληλη προσφορά στην κοινωνία της γνώσης και ενεργό συμμετοχή στα σημαντικά ζητήματα της εποχής. Ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο με τις εξαιρετικές επιστημονικές του δυνάμεις να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις σημαντικές κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις, με τη γνώση και τη μόρφωση που παράγει.

Η σημαντική ακαδημαϊκή και διοικητική εμπειρία όλων των μελών του Σχήματος, στα Τμήματα, στις Σχολές και στο Π.Κ. και η αφοσίωσή τους στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αποτελούν εχέγγυα για φερέλπιδα πορεία στη Διοίκηση του Ιδρύματος, η οποία θα διαπνέεται από δημοκρατικά ιδεώδη και υψηλή αίσθηση καθήκοντος.

Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές προβλέπεται σχετικά σύντομος. Λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που ισχύουν, οι δυνατότητες δια ζώσης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με την κοινότητα είναι περιορισμένες. Οι αναλυτικές θέσεις του Σχήματος θα γνωστοποιηθούν προσεχώς. Από σήμερα όμως, είμαστε στη διάθεση όλων για εποικοδομητικό ακαδημαϊκό διάλογο με όποιο πρόσφορο μέσο».