18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

Ανακοινώσεις για τα τεκταινόμενα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

-Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου:

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων τον νοσοκομείου, σε συνέχεια πρόσφατων ανακοινώσεων σχετικά με τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής και τις παραιτήσεις γιατρών που ακολούθησαν, οφείλει να πάρει θέση με μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη τον νοσοκομείου και της δημοσίας υγείας.

Αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί μια διένεξη ανάμεσα σε μέρος του ιατρικού προσωπικού και της Διοίκησης. Μια διένεξη που τραυματίζει το νοσοκομείο μας. Μια διένεξη που αγγίζει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς αφορά ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και μια ακραία αντίδραση που οδήγησε στη συνέχεια την διοίκηση σε δραστικές αποφάσεις που όμως δημιουργούν ένταση στο προσωπικό, μιας και διακυβεύονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Θεωρούμε ότι η λύση πάντα έρχεται με το διάλογο. Θεωρούμε όμως ότι βάσει του διαλόγου είναι η ειλικρίνεια και η διαπιστωμένη καλή πρόθεση από όλες τις πλευρές. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του ιατρικού προσωπικού για τη στελέχωση τον νοσοκομείου. Αντιλαμβανόμαστε και τιμούμε τον αγώνα τους για καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε και την προσπάθεια της Διοίκησης που μέσα σε λίγο χρόνο έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στελέχωση του ιδρύματος. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πίεση του προσωπικού κατά την άσκηση των καθηκόντων του και μάλιστα στα πλαίσια της διαχείρισης της πανδημίας δημιουργεί κόπωση, άγχος, εργασιακό στρες και ενδεχομένως αυτό να οδήγησε τη Διευθύντρια της Παθολογικής να προβεί σε μια ενέργεια διαμαρτυρίας, η όποια όμως σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ως νόμιμη και κυρίως δεν προκύπτει ως αποδοτική και αποδεκτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας.

Όπως αναφέρθηκε και σε σχετική δημόσια παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργου Στεφανάκη «όσα συμβαίνουν αδικούν την υπερπροσπάθεια των γιατρών, που ξέρουμε σε τι συνθήκες δουλεύουν. Υπάρχουν χρόνια προβλήματα και περάσαμε από τη φάση των επικουρικών γιατρών, να έχουμε και την εμφάνιση μόνιμων γιατρών, με μία διοίκηση που από ό,τι ακούμε που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυταρχική ή ότι δε συνομιλεί με τους γιατρούς και δεν προσπαθεί προς την ΥΠΕ να πετύχει το καλύτερο. Μαζί έχουμε πάει στην ΥΠΕ απαιτώντας το ζητούμενο, δηλαδή την πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών, ακόμα και με κριτήρια όπως του διευθυντή ή ακόμα και με φωτογραφικές προκηρύξεις γιο το Ρέθυμνο, που ξεσήκωσαν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία. Γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού βέβαια με το σταγονόμετρο, γιατί και αυτό που βγαίνει τώρα προς τα έξω δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση για όποιον θέλει να έρθει να δουλέψει στο Ρέθυμνο. Για να είμαστε και ρεαλιστές δηλαδή. Πώς θα ξεκινήσει ένας γιατρός από την Αθήνα, έστω και για θέση διευθυντή, να έρθει να δουλέψει σε ένα νοσοκομείο που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα;».

Σε αυτήν την κατεύθυνση υιοθετούμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Ανεξάρτητα από την προσφορά του καθένα στο ίδρυμα την όποια τιμούμε, δεν νομιμοποιείται κανείς να προάγει παράνομες αποφάσεις και ανακοινώσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα πίσω. Ένα βήμα αποκλιμάκωσης και λογικής.

Εν όψει της σύσκεψης προτείνουμε τη δέσμευση των εμπλεκόμενων πλευρών στη βάση της εξεύρεσης λύσης για το καλό του νοσοκομείου. Προτείνουμε, ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης, οι υπό παραίτηση γιατροί να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους και να δεσμευτούν δημόσια σε ένα πλαίσιο υιοθέτησης της προσπάθειας της Διοίκησης για τη στελέχωση της παθολογικής κλινικής και όλων των κλινικών, συνεχίζοντας να συμβάλουν στη στελέχωση του νοσοκομείου και να συμμετέχουν με θεσμικά υπεύθυνο και κυρίως με γόνιμο τρόπο σε όλες τις διαδικασίες που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Παράλληλα, ζητούμε από τη Διοίκηση να ενημερώσει δημόσια για το σχεδιασμό της αναφορικά με τη στελέχωση και για τα βήματα που έχουν γίνει και να ανακαλέσει την προκαταρκτική διαδικασία κατά της κυρίας Ιωαννίδου εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο συνεργασίας».

Των γιατρών που υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους:

«Αντιληφθήκαμε προς έκπληξή μας ότι η όλη κατάσταση όπως εξελίσσεται με αφορμή την ενέργεια της κ. Ιωαννίδου, να έχει λάβει τις διαστάσεις κομματικής αντιπαράθεσης εντός και εκτός του νοσοκομείου.

Παρά το ότι δεν επιθυμούμε τη δημοσιότητα, οφείλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας γι’ αυτήν την τροπή και να ξεκαθαρίσουμε ότι η παραίτησή μας πρωταρχικό σκοπό έχει την στήριξη της κ. Ιωαννίδου, κυρίως όσον αφορά την επαπειλούμενη πειθαρχική της δίωξη την οποία θεωρούμε άτοπη και άδικη.

Η κ. Ιωαννίδου είναι αξιόλογος άνθρωπος και επιστήμονας και το έργο της στο Γ.Ν.Ρ. αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων μας. Οι ενέργειές της πάντα και τώρα αποσκοπούν στην ασφαλή και επαρκή περίθαλψη των συμπολιτών μας, κάτι για το οποίο παλεύουμε κι εμείς και διεκδικούμε μαζί της, ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για το νοσοκομείο μας.

Όλοι εμείς που έχουμε υποβάλλει την παραίτησή μας ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς – κομματικούς χώρους, αλλά κοινός μας στόχος είναι η διεκδίκηση για το πάντα «παραγκωνισμένο» νοσοκομείο του νομού μας».

Τα ονόματα των 15: Ιωάννης Στουπής ογκολόγος, Μαριλένα Ζενιώδη παθολόγος, Ελένη Ιωαννίδου παθολόγος, Χαράλαμπος Μαρκάκης εντατικολόγος, Ηλίας Σαμιώτης εντατικολόγος, Δέσποινα Καμπουράκη εντατικολόγος, Αναστασία Πεντάρη εντατικολόγος, Αικατερίνη Κυρίτση εντατικολόγος, Ειρήνη Νταουντάκη νεφρολόγος, Ανδρέας Πάσσαμ νεφρολόγος, Γαρυφαλιά Περυσινάκη νεφρολόγος, Παναγιώτα Παπαδάκη νεφρολόγος, Ιωάννης Σαριδάκης ακτινολόγος, Γεώργιος Βρανάκης χειρουργός, Πελαγία Νεονάκη παιδίατρος.

-Του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου:

«Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου στηρίζει την Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, που έπραξε το ιατρικώς αυτονόητο για την ασφάλεια των ασθενών της. Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου δεν υπήρχε για ακόμα μια φορά ειδικός γιατρός σε εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επομένως αποφάσισε ο εφημερεύων παθολόγος να μείνει στα Επείγοντα και η Παθολογική κλινική να μη δέχεται νέα περιστατικά.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αντί ν’ αντιληφθεί την αγωνία των γιατρών που έχουν εξουθενωθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αντί να φροντίσει για τη στελέχωση του Τμήματος, αντί να συμπορευτεί με τους γιατρούς, επέλεξε ν’ αντιδράσει με αυταρχισμό. Κίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της κυρίας Ιωαννίδου!

Πρόκειται για μια αδιανόητη ενέργεια, εν μέσω πανδημίας, που προσβάλει το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ. Για το λόγο αυτό 16 γιατροί του Νοσοκομείου υπέβαλαν αμέσως στο Διοικητή τις παραιτήσεις τους και άλλοι 47 κατέθεσαν κείμενο με συντριπτικά ερωτήματα προς τη Διοίκηση που συμπεριφέρεται με προκλητικό και εκδικητικό τρόπο.

Καλούμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου καθώς και το Συμβούλιο του Νοσοκομείου να αντιληφθούν την αδιέξοδη πορεία στην οποία οδηγεί η ενέργεια της πειθαρχικής δίωξης και να τη σταματήσουν καθώς και να κατανοήσουν την αγωνία και την άνιση μάχη των νοσοκομειακών γιατρών να στηρίξουν το σύστημα υγείας της χώρας με τις δικές τους δυνάμεις, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Κυβέρνηση. Να μη γίνουν αποδεκτές οι παραιτήσεις των γιατρών που σε ένδειξη αλληλεγγύης τις κατέθεσαν στη διοίκηση του νοσοκομείου και να αποκλιμακωθεί η ένταση που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγεία σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Καλούμε τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, καθώς και τον Υπουργό Υγείας να παρέμβουν ώστε να σταματήσει κάθε πειθαρχική διαδικασία εναντίον της Διευθύντριας της Παθολογικής.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ καθώς και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ρεθύμνου να στηρίξουν την διωκόμενη γιατρό, να παύση η δίωξή της και να απαιτηθεί προς κάθε κατεύθυνση η έμπρακτη ενίσχυση του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Σε συνεργασία με το σωματείο των νοσοκομειακών γιατρών του Ρεθύμνου, εφόσον δεν σταματήσει η δίωξη, θα προχωρήσουμε σε πολύμορφες δράσεις στήριξης της γιατρού.

Απαιτούμε κάλυψη όλων των αναγκών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Στήριξη με στελέχωση όλου του απαραίτητου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού του συστήματος υγείας από την Κυβέρνηση.

Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους!».

Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου ΚΚΕ:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική πρακτική της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την πειθαρχική δίωξη που άσκησε στη διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια έντασης του αυταρχισμού μέσα στα νοσοκομεία προκειμένου να υπάρξει σιγή νεκροταφείου και να μη χαλάσει η βιτρίνα της δήθεν «ετοιμότητας» που προβάλλει η κυβέρνηση ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των συνθηκών της πανδημίας.

Τονίζουμε ότι η πράξη αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι αποπροσανατολισμού από την αναγκαιότητα για κάλυψη των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει εγκληματικές ευθύνες απέναντι στο λαό, αφήνοντας υποστελεχωμένες τις δημόσιες δομές Υγείας δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους σε ασθενείς και προσωπικό.

Η κατάσταση στο ΓΝ Ρεθύμνου, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, είναι τραγική, με πολλές ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό, με κλινικές των οποίων η λειτουργία βρίσκεται «στο κόκκινο», όπως για μια ακόμη φορά συμβαίνει με τη Παθολογική Κλινική. Το λιγοστό προσωπικό, της οποίας, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς.

 Για την κατάσταση αυτή, ευθύνη έχουν, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις. Προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που όψιμα δείχνει ενδιαφέρον για το Γ.Ν. Ρεθύμνου, για του οποίου την υποστελέχωση φέρει ευθύνη και από την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από κοινού επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την τρέχουσα κατάσταση, για να δημιουργήσουν μία αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ έχουν στρατηγική συμφωνία για την υποχρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση, επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Έχουν στρατηγική συμφωνία για την παραχώρηση τομέων της Υγείας στο κεφάλαιο, ως νέα πεδία κερδοφορίας.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλάι των εργαζομένων του ΓΝ Ρεθύμνου, συνολικά του Ρεθυμνιώτικου λαού, ο οποίος έχει ανάγκη για δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τους μαζικούς του φορείς, να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα για μέτρα προστασίας της Υγείας, της ζωής του και των δικαιωμάτων του! Να διεκδικήσει:

  • Άμεση στελέχωση και πλήρης λειτουργία όλων των τμημάτων του ΓΝΡ.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού ώστε να λειτουργήσει ΜΕΘ covid-19 στο ΓΝ Ρεθύμνου.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. Άμεση ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Μαζικά δωρεάν τεστ, με επίκεντρο τους μεγάλους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Επίταξη και των ιδιωτικών εργαστηρίων και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους».

Της Κ.Ο ΚΚΕ(μ-λ) Ρεθύμνου:

«Η παραίτηση 16 γιατρών στο νοσοκομείο της πόλης είναι ένα ακόμα γεγονός που ξεγυμνώνει την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας.

 Το νοσοκομείο Ρεθύμνου υπολειτουργεί εδώ και χρόνια. Πάσχει από έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικού. Για να μην μιλήσουμε για άλλες ελλείψεις σε βασικά πράγματα όπως σεντόνια, μαξιλάρια, μάσκες γάντια… Είναι ένα ακόμη νοσοκομείο μέσα σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας που αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, αυτόν της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας.

 Κι ενώ η πανδημία «μαίνεται» δεν έγινε ούτε ένα μικρό βήμα για τη στελέχωσή του και την κάλυψη των πραγματικών του αναγκών. Τώρα τελευταία καλύφθηκαν κάποιες θέσεις, αλλά μάλλον πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό… Κλινικές όπως η παθολογική λειτουργούν οριακά θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς που διαλυμένοι ψυχολογικά και σωματικά -ειδικά τώρα στις συνθήκες της πανδημίας- κρατούν ο,τι μένει ακόμη όρθιο…

Σ’ αυτές τις συνθήκες έρχονται και οι παραπομπές στο πειθαρχικό από την διοίκηση όταν κάποιος γιατρός τολμήσει να μιλήσει και να αναδείξει τις πραγματικές συνθήκες. Μέσα στο γενικότερο κλίμα φασιστικοποίησης, αστυνόμευσης και απαγόρευσης της ελευθερίας έκφρασης -μέσα και από την απαγόρευση των διαδηλώσεων- η κυβέρνηση -μέσω του διοικητή της- κάνει σαφές ότι όποιος τολμά να «σηκώσει κεφάλι», τιμωρείται, διώκεται ή σε άλλη περίπτωση, «τρώει» πρόστιμο. Κι όσον αφορά τον χώρο υγείας, θέλει να «ξεμπερδεύει» με ό,τι δημόσιο, δωρεάν έχει μείνει για να στρέψει τον δρόμο προς τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί αν ενδιαφερόταν πραγματικά για την υγεία μας, θα διόριζε γιατρούς και νοσηλευτές, θα άνοιγε τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει λόγω μνημονίων, θα αύξανε τον αριθμό των ΜΕΘ. ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ!!!

Επειδή όμως εμείς θέλουμε ένα νοσοκομείο που να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες μας, στηρίζουμε τους γιατρούς και προτρέπουμε σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις το ρεθυμνιώτικο λαό για να διεκδικήσει το πιο πολύτιμο αγαθό που έχει: Την υγεία του. Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος!».