27 °C Rethymno, GR
24/09/2020

ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων – Κλειστά από αύριο όλα τα εμπορικά καταστήματα

Αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας από αύριο 15 Μαρτίου και μέχρι τις 30 Απριλίου. Ως προς τα ήδη λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 23.03.2020 και διαρκεί έως και 30.04.2020.

Αυτό προβλέπεται με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. Η απόφαση εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για μια επιβεβλημένη πολιτική απόφαση δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως προτεραιότητα αυτή την ώρα έχει η προάσπιση της δημόσιας υγείας, ενώ έκανε λόγo για μια χαμένη τουριστική περίοδο: «Εμείς συμφωνούμε απόλυτα με την απόφαση αυτή, η οποία ήταν επιβεβλημένη σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία γιατί πρώτα από όλα προέχει η υγεία του κόσμου. Προσωπικά θεωρώ ότι η φετινή σεζόν στο σύνολό της είναι χαμένη. Η έξαρση του ιού στην Αγγλία πιθανολογείται ότι θα είναι προς τον Ιούνιο. Μέχρι τον Ιούνιο, θα υπάρχει και στις υπόλοιπες εθνικότητες έξαρση, αλλά το πικ θα είναι τον Ιούνιο. Σιγά σιγά ο ιός θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη, ακόμη και αν σταματήσει στην Ιταλία ή στην Κίνα ή στην Αμερική, ποιος θα πάει να συγχρωτιστεί σε αεροδρόμια μαζί με Άγγλους, Σκανδιναβούς και Σουηδούς που δεν έχουν πάρει μέτρα. Σε ποιο ξενοδοχείο θα πάνε για φαγητό, όταν αυτοί οι λαοί θα βρίσκονται στο διπλανό τους τραπέζι; Όσο λοιπόν πλησιάζουμε προς τα μέσα -τέλη Απριλίου εκτιμώ, θα δοθεί παράταση για ένα μήνα και μετά για άλλο έναν μήνα και ούτω καθεξής».

Για τα γκρουπ τουριστών που βρίσκονται στην Κρήτη, στο πλαίσιο του προγράμματος χειμερινού τουρισμού ο κ. Τσακαλακης είπε ότι διαμένουν σε ξενοδοχεία στην Γεωργιούπολη και στο Μπαλί και στο Ηράκλειο και οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως το τέλος της εβδομάδας θα προγραμματιστεί η αναχώρησή τους και τα ξενοδοχεία θα κλείσουν.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο ο κ. Τσακαλάκης είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη από τη κυβέρνηση για την οικονομική στήριξή τους μέσω επιδόματος.

Σε δήλωσή του για την απόφαση της κυβέρνησης ο πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ανέφερε:

«Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, είναι μια επιβεβλημένη και ορθή κίνηση. Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και σοβαροί, αποφασιστικοί και έτοιμοι για γενναίες αποφάσεις. Πάνω από όλα, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις δυσκολίες που προκύπτουν, να έχουμε αντανακλαστικά, να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για την επόμενη ημέρα. Ότι σήμερα φαίνεται σκληρό, αύριο μπορεί να είναι σωτήριο. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο ευθύνης».

ΤUI: Αναστέλλει λειτουργία και προσφεύγει σε κρατική στήριξη

Παράλληλα, χθες στην αναστολή του μεγαλύτερου μέρους των δραστηριοτήτων της προχωρεί ο ευρωπαϊκός tour operator ΤUI, ενώ παράλληλα θα ζητήσει κρατική βοήθεια, στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει καθηλώσει αερομεταφορές και παγκόσμιο τουρισμό.

Η ανακοίνωση της TUI πραγματοποιείται την ώρα που οι αερομεταφορείς ανά τον κόσμο ανακοινώνουν περικοπές στα αεροπορικά δρομολόγια και στις θέσεις εργασίας, καθώς οι χώρες αυστηροποιούν τους συνοριακούς περιορισμούς. «Σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ασφάλεια και ευημερία των πελατών και εργαζομένων μας ανά τον κόσμο παραμένει υψίστης σημασίας», ανέφερε η TUI στην ανακοίνωσή της.

Ο ευρωπαϊκός tour operator αποσύρει τις οικονομικές προβλέψεις της 11ης Φεβρουαρίου. Η μετοχή της υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, εν μέσω της γενικότερης καθίζησης των μετοχών του αεροπορικού κλάδου.

Παρότι διαθέτει ρευστότητα 1,4 δισ. ευρώ, εξετάζει διαφόρους τρόπους στήριξης πελατών, μετόχων και εργαζομένων. «Θα προχωρήσουμε σε σημαντικά μέτρα μείωσης κόστους, ώστε να μετριάσουμε το αντίκτυπο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εξετάζει και το ενδεχόμενο να ζητήσει κρατικές εγγυήσεις. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στέλεχος του οργανισμού, αυτή την περίοδο και ουσιαστικά μέχρι τα τέλη Απριλίου, η δραστηριοποίηση της TUI στην Ελλάδα είναι ελάχιστη και εντοπίζεται σε ελάχιστες πτήσεις σε Κρήτη και Ρόδο. Την ίδια στιγμή τα ξενοδοχεία του ομίλου δεν είναι σε λειτουργία, αφού εκκινούν παραδοσιακά στις αρχές Μαΐου.

Κλειστά από την Τετάρτη όλα τα εμπορικά καταστήματα

Στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων η κυβέρνηση επεκτείνει από αύριο Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη αναστέλλεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων.

Αυτό ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσουν την λειτουργία τους μόνο: τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με τα πρατήρια τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης ενημερώνει τους εμπόρους και καταναλωτές, ότι στο πλαίσιο λήψης και εφαρμογής έκτακτων προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά από την Τρίτη, 17. 3. 2020.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: esreth@yahoo.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6932252272, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, Γεώργιος Πολιουδάκης.