16 °C Rethymno, GR
02/12/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΦ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΣΠΑ

Ανατρέπονται τα σχέδια υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ λόγω κορονοϊού

Θα συνεχιστούν μόνο όσα έχουν συμβασιοποιηθεί - Στο 60% του προγράμματος τα έργα που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης

Η υγειονομική κρίση λόγω κορονοϊού και οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα φαίνεται πως βάζουν «φρένο» στην υλοποίηση έργων που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το εξαιρετικά επείγον έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ι. Τσακίρη, και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκου που εστάλη την Τρίτη 7 Απριλίου σε όλους τους περιφερειάρχες και τις Διαχειριστικές Αρχές των περιφερειών της χώρας, στις ειδικές υπηρεσίες διαχείρισης περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων, καθώς και προς όλα τα υπουργεία.

Με το έγγραφο γίνεται σαφές ότι μόνο όσα έργα του ΕΣΠΑ έχουν συμβασιοποιηθεί θα μπορούν να προχωρήσουν, ενώ όσα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί θα πρέπει να καταγραφούν και ο σχετικός πίνακας να αποσταλεί από τις διαχειριστικές αρχές στο υπουργείο, το οποίο και θα κρίνει την υλοποίηση τους ή μη.

Το υπουργείο για την ενέργεια του αυτή επικαλείται απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, όπως αναφέρει: «Προχωρά σε νέα τροποποίηση των κανονισμών, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) ώστε αυτοί να κατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του covid-19».

Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι σχεδιάζεται ένα νέο πλάνο στήριξης της οικονομίας της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών της Ευρώπης που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, όπου και πιθανολογείται ότι θα κατευθυνθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ καλούν τις διαχειριστικές αρχές των προγραμμάτων να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία καταγραφής και υποβολής του πίνακα των μη συμβασιοποιημένων έργων μέχρι σήμερα, 10 Απριλίου. Και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο: «Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δεν θα εγκρίνονται νέες εξειδικεύσεις και δεν θα εκδίδονται νέες προσκλήσεις και νέες αποφάσεις ένταξης, εφόσον αυτές δεν σχετίζονται με τις οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας».

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι περιμένουν σαφέστερες εξηγήσεις από το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με αυτή την κυβερνητική απόφαση. Κατά πληροφορίες ενδέχεται σήμερα να συζητηθεί το θέμα σε τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

Να σημειωθεί ότι τα συμβασιοποιημένα έργα ΕΣΠΑ της Κρήτης ανέρχονται στο 40% του συνολικού προγράμματος που σημαίνει ότι το 60% δεν έχει συμβασιοποιηθεί και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής των αντίστοιχων ποσών, όπως και των άλλων περιφερειών, στην κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία.

Το έγγραφο που «φρενάρει» έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια

Αναλυτικά στο έγγραφο που υπογράφουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης – Επενδύσεων Ι. Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, αναφέρονται τα εξής:

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την πρώτη στιγμή στο πλαίσιο των πολιτικών της αντιμετώπισης των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου covid-19, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προχώρησε στην απαιτούμενη προετοιμασία, προκειμένου να διαμορφωθεί επαρκές πλέγμα δράσεων, καθώς και για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησής τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Υποβλήθηκε και εγκρίθηκε άμεσα από την ευρωπαϊκή επιτροπή το πρώτο σχέδιο κρατικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά στην παροχή εγγυήσεων σε δάνεια και κεφάλαιο κίνησης, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε επιχειρήσεις όλων σχεδόν των κλάδων.

– Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ολοκληρώθηκαν οι διαχειριστικές ενέργειες για την ενεργοποίηση του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους σε 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει ΚΑΔ, συνολικού π/υ 193 εκ. ευρώ.

– Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ολοκληρώθηκαν οι διαχειριστικές ενέργειες για τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα – πιθανά κρούσματα κορονοϊού (κινητές μονάδες), συνολικού π/υ 10,8 εκ. ευρώ.

– Επιπρόσθετες δράσεις στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων σημαντικού προϋπολογισμού πρόκειται να ενεργοποιηθούν άμεσα, όπως δράσεις οικονομικής ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων.

Το πλέγμα των οριζόντιων αυτών δράσεων καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των κλάδων και τομέων πολιτικής που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, προχωρά σε νέα τροποποίηση των κανονισμών, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) ώστε αυτοί να κατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του covid-19. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ΟΠΣ, το ύψος των μη συμβασιοποιημένων πόρων ανέρχεται στο ποσό των 8 δισ. Ευρώ περίπου. Η αξιοποίηση της ευελιξίας αυτής και η στοχευμένη ανακατανομή των αναξιοποίητων έως σήμερα πόρων για τη χρηματοδότηση με τη συμβολή των συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων όσο το δυνατόν περισσότερων εκ των παραπάνω οριζόντιων αναγκών και νέων πρωτοβουλιών, τίθεται ως απόλυτη προτεραιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε ότι αφορά στα Ε.Π. του ΕΣΠΑ, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας ως προς τα παρακάτω:

  1. Οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται (συμβασιοποιημένα έργα) θα πρέπει να συνεχιστούν με το μέγιστο δυνατό ρυθμό υλοποίησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πιστώσεων για το τρέχον έτος 2020.
  2. Οι δράσεις που δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί αλλά υπάρχουν επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με κοινοποίηση στην ειδική υπηρεσία συντονισμού της εφαρμογής (ΕΥΣΕ) προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη.

Ο προγραμματισμός εξειδικεύσεων, προσκλήσεων, εντάξεων κ.λπ. για τέτοιες δράσεις, και εφόσον αυτές αποτελούν ανελαστικές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 10/4/2020 στην ηλεκτρονική δ/νση hellaskps@mnec.gr και στο scos@mnec.gr (ΕΥΣΕ).

Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δεν θα εγκρίνονται νέες εξειδικεύσεις και δεν θα εκδίδονται νέες προσκλήσεις και νέες αποφάσεις ένταξης, εφόσον αυτές δεν σχετίζονται με τις προαναφερθείσες οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Οι νέες σχεδιαζόμενες δράσεις προμηθειών και εξοπλισμού του τομέα υγείας, πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την πανδημία και όχι ευρύτερες ανάγκες, ενώ προκειμένου να εξασφαλιστεί ο κεντρικός συντονισμός, και ιδανικά αν είναι εφικτό η κεντρική προμήθεια, απαιτείται κάθε τέτοια δράση να προωθείται μόνο με προηγούμενη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά μας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα παράσχουν κάθε δυνατή συνεργασία προς επίτευξη του κοινού μας στόχου».