12 °C Rethymno, GR
02/03/2021

ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Ανησυχία από την εξάπλωση και την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα

- Αναστάτωση στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά την εμφάνιση κρούσματος στο κλιμάκιο του Περάματος

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας βαίνει αυξανόμενος, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και εκτιμήσεις ότι θα εκτιναχτεί ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα. Τα χθεσινά 667 επιβεβαιωμένα κρούσματα αποτελούν αρνητικό ρεκόρ, αφού είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί μέσα σε ένα 24ωρο στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το 60-70% των θετικών στον ιό ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών.
Ακόμα περισσότερο αρνητικό στοιχείο είναι κυλιόμενος μέσος όρος των νεκρών που έχει ανέλθει σε 7 με 8 την ημέρα, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 80.
Με τους παραπάνω ρυθμούς θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θ’ αρχίσει να πιέζεται, ειδικά στις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα.
Η Κρήτη, αρχίζει επίσης να δίνει κρούσματα παρά το γεγονός ότι πριν 15 περίπου μέρες έδειχνε «αποφορτισμένη». Τις τελευταίες μέρες το Ηράκλειο εξακολουθεί να καταγράφει θετικά στον ιό άτομα που αν και ο αριθμός τους δεν είναι αρκετά υψηλός παραμένει στο επίπεδο 3 του υγειονομικού χάρτη.
Και στο Ρέθυμνο, όμως, τα τελευταία 24ωρα επιβεβαιώνονται ανά ημέρα κρούσματα κορονοϊού, τα περισσότερα ευτυχώς με ήπια συμπτώματα, ενώ χθες ύστερα από αρκετό διάστημα εισήχθη άτομο στην κλινική Covid του νοσοκομείου.
Περαιτέρω, σε ότι αφορά το Ρέθυμνο, ανησυχία έχει προκληθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά την εμφάνιση κρούσματος στον Π.Σ. του Περάματος. Από προχθές τέθηκαν σε κατ’ οίκον καραντίνα 7 συνάδελφοι του ατόμου που επιβεβαιώθηκε θετικός στον ιό, καθώς ήρθε σε επαφή μαζί τους στη διάρκεια του υπηρεσιακού τους ωραρίου. Οι επτά πρόκειται να υποβληθούν σήμερα σε τεστ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ ακόμη 11 πυροσβέστες που χαρακτηρίζονται από τον ΕΟΔΥ χαμηλού κινδύνου, παραμένουν εν υπηρεσία και θα υποβληθούν σε τεστ από την κινητή ομάδα του οργανισμού (ΚΟΜΥ).
Οι λοιμωξιολόγοι της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας χτυπούν καμπανάκι και κάνουν έκκληση στους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης κάνοντας λόγο για εξάπλωση και αύξηση των κρουσμάτων, με τους νέους να αποτελούν την πλειονότητα των θετικών στον ιό.
Τόσο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς επισήμαναν χθες κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία εμφατικά ότι η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 39 ετών συντείνει καταλυτικά στη διασπορά του ιού. Ο καθηγητής τόνισε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-39 είναι ενισχυμένη κατά 10-20% αναφορικά με τη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και έκανε έκκληση προς τους νέους: «Να προσέχουν ιδιαίτερα και να χρησιμοποιούν τη μάσκα».
«Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμφανίζει μία αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ, της τάξεως του 10% με 20%», είπε.

Έκκληση Χαρδαλιά-Μαγιορκίνη προς την ηλικιακή ομάδα 18-39: Να προσέξουν μην μεταδώσουν τον ιό

«Πιστά και ευλαβικά πρέπει να τηρούνται τα μέτρα», διεμήνυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, στον απόηχο του νέου αρνητικού ρεκόρ (667 κρούσματα) .

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι υπάρχει πλέον μια σαφή περαιτέρω αύξηση των νέων διαγνώσεων, υπογραμμίζοντας ότι από τα χθεσινά κρούσματα 250 αφορούν στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη, στην οποία υπάρχει μία αυξητική τάση της τελευταίες ημέρες.

Τόσο ο κ. Μαγιορκίνης όσο και ο κ. Χαρδαλιάς επισήμαναν εμφατικά ότι η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 39 ετών συμβάλει καταλυτικά στη διασπορά του ιού. Ο καθηγητής τόνισε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-39 είναι ενισχυμένη κατά 10-20% αναφορικά με τη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και έκανε έκκληση προς τους νέους: «Να προσέχουν ιδιαίτερα και να χρησιμοποιούν τη μάσκα».

«Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμφανίζει μία αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ, της τάξεως του 10% με 20%», είπε.

Ο ιός στη χώρα μας δείχνει «στοιχεία σταθερής εξάπλωσης», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται και γράφονται για την ομάδα αίματος 0, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους καπνιστές που -όπως είπε- διατρέχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο covid 19. Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού τόνισε ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης και πως το κράτος κάνει όλα όσα πρέπει, επισήμανε ότι «Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών, ενώ στην Αττική 33 ετών». «Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων την έχει ο καθένας προσωπικά και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», πρόσθεσε με έμφαση.

«Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα, θα ήταν το λάθος μήνυμα προς την κοινωνία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. «Υπήρχε μεγάλη πίεση από τα κρούσματα, όπως βλέπετε και σήμερα που έχουμε ρεκόρ», απάντησε, ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόφαση για παρουσία μικρής μερίδας φιλάθλων στα γήπεδα.

Αναφορικά με την Αττική, ο υφυπουργός είπε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη: «Ο κεντρικός τομέας της Αττικής είναι επιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση, δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει την μητροπολιτική Αθήνα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα 24ωρα», τόνισε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς, να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σήμερα θα μεταβεί στην Καστοριά και την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Και στις δύο περιοχές θα έχει συσκέψεις με τις τοπικές αρχές.