14 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΕΙΚΟΣΙ ΝΕΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στο Ρέθυμνο

* Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στο Γεράνι την Πέμπτη και στην Αμνάτο την Παρασκευή

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει και στους φορείς του Ρεθύμνου και στην τοπική κοινωνία η διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού, που έχει επιβεβαιωθεί το τελευταίο πενθήμερο και που φαίνεται να σχετίζονται με χαλάρωση των μέτρων προστασίας την περίοδο των εορτών. Κι ενώ ο νομός είχε μηδενίσει τα κρούσματα, τις τελευταίες μέρες, δηλαδή από την Πέμπτη μέχρι και χθες, επιβεβαιώθηκαν 20 άτομα θετικά σε covid-19, ενώ εικάζεται ότι τα κρούσματα ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα, την περασμένη Πέμπτη επιβεβαιώθηκε 1 κρούσμα, την Παρασκευή 8, το Σάββατο 4, την Κυριακή 5 και χθες Δευτέρα 2 κρούσματα.

Στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται τρεις ασθενείς: ένας 97χρονος άνδρας και μια 90χρονη γυναίκα εισήχθησαν το Σάββατο ενώ την Κυριακή το απόγευμα εισήχθη και μια 40χρονη γυναίκα. Η γεωγραφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δείχνει πως είναι διάσπαρτα στον δήμο Ρεθύμνου.

Περισσότερη ανησυχία έχει προκληθεί στο Γεράνι Ρεθύμνου όπου το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκαν 7 συνολικά κρούσματα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η τοπική κοινότητα καθώς πρόκειται για ένα χωριό σχετικά μικρό, όπου οι κάτοικοι έχουν συγγενικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους και υπάρχει φόβος μεγαλύτερης διασποράς του ιού.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γερανίου, Ανδρέας Κλαψινός, άμεσα με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε για την ύπαρξη κρουσμάτων στο χωριό και συμβούλευσε την τοπική κοινωνία να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα. Παράλληλα, με δεύτερη ανάρτηση του χθες διατύπωσε παράπονα ότι, αν και εγγράφως ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στο χωριό και ζήτησε να γίνουν τεστ στους κατοίκους υπό τον φόβο της διασποράς αλλά και να σταλεί κλιμάκιο για να δώσει οδηγίες στον τοπικό πληθυσμό, έως και το μεσημέρι χθες δεν είχε λάβει καμία απάντηση. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Κλαψινός:

«Σας ενημερώνουμε ότι παρά τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις μας στον ΕΟΔΥ και τηλεφωνικά αλλά και μέσω email, με τις οποίες ζητήσαμε να γίνουν τεστ στο χωριό μας και να λάβουμε περαιτέρω οδηγίες, δυστυχώς δεν έχουμε πάρει ΚΑΜΙΑ απάντηση ούτε κανένα προγραμματισμένο μαζικό έλεγχο στο Γεράνι.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο χωριό μας πέραν όσων σας έχουμε ενημερώσει από την ιστοσελίδα μας από την πρώτη στιγμή. Η υγεία όλων των κρουσμάτων του χωριού μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Σας γνωρίζουμε, επίσης, ότι σήμερα το πρωί η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνης αφού καθάρισε τους κάδους απορριμμάτων στη συνέχεια τους απολύμανε.

Παρακαλούμε να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και να τηρούνται από όλους τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται, περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες».

Τελικά, χθες το βράδυ, ενημερώθηκε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ότι κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ θα βρεθεί την Πέμπτη στο Γεράνι, προκειμένου από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι να κάνει rapid test σε κατοίκους που το επιθυμούν.

Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γερανίου Ανδρέας Κλαψινός ανέφερε: «Εμείς αιφνιδιαστήκαμε από το γεγονός της ύπαρξης των κρουσμάτων κορονοϊού στο χωριό μας, καθώς όλοι όσοι διαπιστώθηκαν θετικοί στον ιό το Σάββατο ήταν ασυμπτωματικοί. Από κει και πέρα κάναμε όλες τις ενέργειες σαν κοινότητα με αίσθημα ευθύνης και εκ τότε έχουν ληφθεί μέτρα και από τις ίδιες τις οικογένειες που έχουν νοσήσει και γενικότερα από τους κατοίκους του χωριού. Εμείς συνεχίζουμε να εφιστούμε την προσοχή τόσο μέσω του διαδικτύου από τη σελίδα της κοινότητας Γερανίου στο facebook, όσο και από τα μεγάφωνα στο χωριό καλούμε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, (αποστάσεις και μάσκες). Την Πέμπτη όμως με ενημέρωσαν θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικά τεστ σε κατοίκους της περιοχής και θα έχουμε και τότε μια εικόνα για τη κατάσταση που επικρατεί στο χωριό μας. Σήμερα το πρωί στις 10 θα βρεθεί στο χωριό μας η προϊστάμενη της διεύθυνσης δημόσιας υγείας η κ. Καββάλου που θα κάνει μια ενημέρωση στους κατοίκους και στο σχολείο του χωριού και θα είναι μαζί μας και την Πέμπτη όταν θα γίνονται οι έλεγχοι από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ».

Η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους και στην Αμνάτο την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή, στο Γεράνι θα μεταβεί σήμερα η προϊσταμένη της διεύθυνσης δημόσιας υγείας Μ. Καββάλου, συνοδευόμενη από κοινωνικούς λειτουργούς, και θα επισκεφθούν τους κατοίκους αλλά και το δημοτικό σχολείο-νηπιαγωγείο του χωριού, προκειμένου να στηρίξουν την τοπική κοινωνία και τους μαθητές και να κάνουν μαζί τους ενημερωτική συζήτηση για τον κορονοϊό.

Χθες, το κλιμάκιο της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της ΠΕΡ επισκέφθηκε την Αμνάτο και το νηπιαγωγείο της Κυριάννας. Η επίσκεψη στη συγκεκριμένη περιοχή κρίθηκε αναγκαία λόγω του φόβου που προκλήθηκε στους κατοίκους μετά τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν όχι στο χωριό, αλλά σε άτομα τα οποία συμμετείχαν σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι που έγινε σε σπίτι της περιοχής και προερχόταν από διάφορα άλλα χωριά.

 

Διεξαγωγή μαζικών rapid test ζητά το ΚΚΕ

Με ανακοίνωση της με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού στο Ρέθυμνο η τομεακή επιτροπή Ρεθύμνου του Κ.Κ.Ε. ζητά τη διεξαγωγή μαζικών rapid test στο σύνολο του πληθυσμού σε Γεράνι, Αμνάτο και Τσεσμέ καθώς και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα τονίζει:

«Η συρροή κρουσμάτων που εμφανίστηκε σε δύο περιοχές του δήμου Ρεθύμνου, σε χωριά της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου και στο Γεράνι, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη γύμνια της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι φορείς της τοπικής διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το lockdown και η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να είναι το φάρμακο για όλα.

Η ανησυχία που υπάρχει στους κατοίκους των χωριών αυτών αλλά και συνολικά στον λαό του Ρεθύμνου, είναι δικαιολογημένη γιατί ξέρουν καλά ότι από τη μία οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας στην Π.Ε. είναι υποστελεχωμένες και σε καμία περίπτωση δεν θα ανταπεξέλθουν σε μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων και από την άλλη οι αναγκαίοι εμβολιασμοί συνεχώς αναβάλλονται. Ο λαός του Ρεθύμνου με τη στάση του είχε καταφέρει το προηγούμενο διάστημα να μηδενίσει σχεδόν τα κρούσματα στον νομό, η κυβέρνηση όμως πως εκμεταλλεύτηκε αυτό τον χρόνο;».

Από την αρχή του πρώτου κύματος, το ΚΚΕ, με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες, αναδείκνυε τα προβλήματα και απαιτούσε να παρθούν μέτρα πριν να είναι αργά! Όμως η κατάσταση στο νοσοκομείο και τα ΚΥ παραμένει ίδια. Μόνο κάποια μπαλώματα έγιναν, με μετακινήσεις προσωπικού και προσλήψεις με ημερομηνία λήξης. Οι ΜΕΘ είναι λιγοστές, οι υγειονομικοί έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και είναι εξουθενωμένοι, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) είναι ανύπαρκτη.

Γι’ αυτήν την κατάσταση έχουν τεράστιες ευθύνες η περιφερειακή και τοπική διοίκηση, μαζί με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, που καλλιεργούν τον εφησυχασμό ότι το πρόβλημα περιορίζεται μόνο σε δύο χωριά. Παράλληλα κουνάνε το δάκτυλο σε όλο το λαό, ότι δεν πρόσεχε, χαλάρωσε, ενώ ταυτόχρονα κάνουν ότι δεν βλέπουν τις κυβερνητικές ευθύνες.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ακριβώς στην ίδια κατάσταση που αυτά έκλεισαν. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, όπως είναι η μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τάξη, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα δωρεάν τεστ για όλους. Οι ευθύνες τις κυβέρνησης μεγαλώνουν όσο αρνείται να λάβει τα ουσιαστικά μέτρα που διεκδικούν γονείς και εκπαιδευτικοί, ενώ τους ρίχνει κι από πάνω την ευθύνη για το ότι δεν ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια ή για ένα πιθανό νέο κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Σήμερα, αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για την προστασία της υγείας του λαού. Πρόταση που στηρίζεται σε ένα οργανωμένο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που στις σημερινές συνθήκες θα μπορεί να παρακολουθεί τους ασθενείς με covid-19 ακόμη και στο σπίτι τους, εντοπίζοντας νωρίς την επιδείνωσή τους και παρεμβαίνοντας έγκαιρα θεραπευτικά ή παραπέμποντάς τους στο νοσοκομείο, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητές τους για ίαση, αξιοποιώντας νέα φάρμακα που θα μπορούσαν να χορηγηθούν. Ένα πανεθνικά σχεδιασμένο σύστημα ΠΦΥ θα μπορούσε να εντοπίσει άτομα υψηλού κινδύνου και να παρέμβει έγκαιρα, πριν από τη δημιουργία εστιών μόλυνσης και μετάδοσης. Με την εφαρμογή μαζικών δωρεάν rapid test για Covid-19 θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλή και διαρκώς ενημερωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως η όποια τοπική αύξηση κρουσμάτων και να προλαβαίνουμε τον ιό, όχι να τρέχουμε από πίσω του.

Αντί όμως να ακολουθήσουν αυτό τον αυτονόητο σχεδιασμό, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ αντιμετωπίζουν την ΠΦΥ ως κόστος και την έχουν υπονομεύσει στο νομό και συνολικά στη χώρα.

Άμεσα, οι κάτοικοι των δύο αυτών περιοχών, μαζί με όλο τον λαό του Ρεθύμνου, να απαιτήσουν:

  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικά rapid test για το σύνολο του πληθυσμού στο Γεράνι και από την Αμνάτο μέχρι τον Τσεσμέ, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής. Να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημόσια και δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό.
  • Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δεν χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να επιταχτούν με ευθύνη κυβέρνησης – περιφέρειας – δήμου, ξενοδοχειακές μονάδες για την διαμονή τους, με μέριμνα για την παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κ.λπ. Έτσι θα μειωθεί το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής διασποράς.
  • Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, να αραιώσουν τα τμήματα σε 15 μαθητές ανά τμήμα, να εξασφαλιστούν αίθουσες και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς..
  • Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να στελεχωθούν άμεσα όλες οι δομές ΠΦΥ του νομού και να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ».