18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΨΗΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Ανησυχητική παραμένει η επιδημιολογική εικόνα στον νομό

-Μαζικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σήμερα σε Ρέθυμνο, Ανώγεια και Λιβάδια

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων για τον νομό Ρεθύμνου, ο οποίος από το περασμένο Σάββατο κατατάσσεται στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες 15 νέα κρούσματα κορονοϊού στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, που τις τελευταίες 9 μέρες φτάνουν συνολικά τα 120.

Η επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου παραμένει ανησυχητική γι’ αυτό και η αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μονάδα covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου χθες νοσηλεύονταν έντεκα άτομα, που είχαν επιβεβαιωθεί θετικοί στον ιό, ενώ ακόμα τέσσερις παρέμειναν για νοσηλεία, καθώς παρουσίαζαν συμπτώματα και ανέμεναν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία είχαν υποβληθεί.

Στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα έχουν προγραμματιστεί για σήμερα μαζικά τεστ ταχείας ανίχνευσης covid 19, σε Ρέθυμνο, Ανώγεια και Λιβάδια.

Ειδικότερα, οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ της Π.Ε. Ρεθύμνης σε συνεργασία με τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ της Π.Ε. Χανίων, της 7η Υγειονομικής Περιφέρειας, της περιφέρειας Κρήτης, τον δήμο Ρεθύμνου και τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνου, θα διενεργήσουν δωρεάν rapid tests για την ανίχνευση του covid-19 μέσα από τα αυτοκίνητα (drive through) των πολιτών σήμερα από τις 09:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. στον χώρο της Μαρίνας Ρεθύμνου.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει προηγουμένως μήνυμα για μετακίνηση στον κωδικό 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ ή τον αριθμό της ταυτότητας τους καθώς και το νούμερο του κινητού τους, στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test μέσα σε λίγες ώρες από τη λήψη του.

Η συμμετοχή και παρουσία των πολιτών του δήμου Ρεθύμνου κρίνεται απαραίτητη και ουσιαστικής σημασίας για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Παράκληση να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας (χρήση μάσκας) και ο αριθμός των επιβαινόντων στο αυτοκίνητο να μην ξεπερνά τα δυο ενήλικα άτομα.

Παράλληλα, έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19 (rapid test) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα Ανώγεια Ρεθύμνου και στα Λιβάδια Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο.

Οι δειγματοληψίες στα Ανώγεια θα διεξαχθούν στην πλατεία του δημαρχείου Ανωγείων, από τις 09:30 έως τις 12:30.

Οι δειγματοληψίες στα Λιβάδια θα διεξαχθούν πίσω από το κοινοτικό γραφείο Λιβαδίων, από τις 14:30 έως τις 17:30.

Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους ή τον αριθμό δελτίου ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλέφωνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες.

Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την περιφέρεια Κρήτης, το δήμο Ανωγείων και Μυλοποτάμου, με τη συμβολή των αστυνομικών τμημάτων Ανωγείων και Μυλοποτάμου αντίστοιχα.

 

Θετικός στον κορονοϊό ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

Θετικός στον κορονοϊό είναι ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.

Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος με βίντεο μήνυμα του και απευθύνει σχετικές προτροπές στους ανθρώπους της τοπικής μας εκκλησίας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αγαπητά μου παιδιά, φίλοι και αδέλφια. Για μια ακόμα φορά μέσα στον καιρό της πανδημίας απευθύνομαι στην αγάπη σας σήμερα όμως από μια διαφορετική θέση. Είμαι και εγώ, όπως και πολλοί συνάνθρωποι μας, προσβεβλημένος πλέον από τον κορονοϊό.

Παρακαλώ πολύ και για τη δική σας προσευχή για εμένα.

Με την ευκαιρία για μια ακόμα φορά σας  προτρέπω με όλη μου την αγάπη ακολουθείτε ότι η πολιτεία μας ως μέτρο προτείνει για να απαλλαγούμε κάποτε από αυτή τη λαίλαπα που ενέσκηψε στην ανθρωπότητα.

Σας παρακαλώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Ως ένας ασθενής πλέον του covid 19.

Θα βρίσκομαι στο επισκοπείο μας. Τα γραφεία της μητρόπολης τις επόμενες ημέρες έκρινα σωστό θα είναι κλειστά και να γίνει απολύμανση για όλους τους ανθρώπους που περνούν από κει για τις επιθυμίες που έχουν.

Θα ήθελα ακόμα να σας πω πως χαίρομαι πάρα πολύ που όλο αυτόν τον καιρό βλέπω ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης και λυπούμαι και διαμαρτύρομαι και εγώ εσωτερικά από όλους εκείνους που είναι απρόσεκτοι και δεν συντελούν στο να τελειώνουμε το συντομότερο από αυτή τη λαίλαπα.

θα βρίσκομαι λοιπόν εδώ στο σπίτι και σας παρακαλώ πολύ να με βάζετε στην προσευχή σας. Έχετε την αγάπη μου και τη στοργή μου.

Μαζί με την επισήμανση μου για μια ακόμα φορά για πολλή προσοχή από όλους θα ήθελα να παρακαλέσω και όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μου το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την περασμένη Τετάρτη ως και την Παρασκευή που κυκλοφορούσα ακόμη, γιατί μόλις άρχισαν τα δέκατα την Παρασκευή το μεσημέρι έκρινα σωστό να κλειστώ στο σπίτι για να μην προκαλέσω περαιτέρω προβληματισμό στους ανθρώπους.

Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους εκείνους που ήρθαν σε επαφή μαζί μου να πάνε να κάνουν το τεστ για να δουν αν έχουν και εκείνοι προσβληθεί, αν άθελα μου έγινα αιτία κάποιοι από αυτούς να προσλάβουν εντός τους τον κορονοϊό και ενδεχομένως να ταλαιπωρηθούν κάποια στιγμή. Εύχομαι και προσεύχομαι να μην έχει γίνει κάτι τέτοιο και όλα να πάνε καλά για όλους.

Είχα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου πριν 15 μέρες και αυτό, όπως λένε και οι θεράποντες ιατροί, θα είναι πολύ βοηθητικό για να περάσει πολύ πιο εύκολα αυτή η δοκιμασία. Χαίρω εν τοις παθήμασι μου και δοξάζω τον Θεό που επέτρεψε και αυτή τη δοκιμασία σε μένα, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε όλοι να παιδαγωγούμαστε, να βαστάζουμε και τα ασθενήματα των αδελφών μας».