16 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση δυο μεγάλων έργων για τον δήμο Ρεθύμνου, καθώς χθες εγκρίθηκαν από την οικονομική επιτροπή οι όροι και οι τεχνικές προδιαγραφές για την άμεση δημοπράτηση των: «Ανέγερση 16ου δημοτικού σχολείου» και «Αποκατάσταση κτηρίου Φιλαρμονικής και Ωδείου δήμου Ρεθύμνης», συνολικού ύψους επένδυσης 4.800.000€. Και τα δυο έργα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης».

Ειδικότερα, η ανέγερση του 16ου δημοτικού σχολείου θα δώσει λύση στο χρόνιο ζήτημα της στέγασης του δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται στον Μασταμπά και εδώ και πολλά χρόνια στεγάζεται σε λυόμενη κατασκευή.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το 16ο δημοτικό σχολείο, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί και έχει εγκριθεί προβλέπεται η ανέγερση διώροφου κτιρίου, με υπόγειο, με βάση όλες τις νόμιμες και σύγχρονες προδιαγραφές και με έμφαση στη διασφάλιση και προστασία του περιβάλλοντος, τη βέλτιστη ενεργειακά απόδοση του κτιρίου και την πλήρωση όλων των κριτηρίων προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία.

Η νέα σχολική μονάδα θα φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 16ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης, οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνταν σε μια σχολική δομή που δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι η οικοπεδική γη, ιδιοκτησίας του δήμου Ρεθύμνης και εμβαδού 4689,37 τ.μ., όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον διδακτήριο, είναι εντός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ρεθύμνης, στην περιοχή Τίμιος Σταυρός. Αναμένεται δε, ότι η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, θα αποσυμφορήσει τις όμορες σχολικές μονάδες, αφού θα επιτρέψει την ομοιόμορφη και πιο λειτουργική κατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Το νέο 16ο δημοτικό σχολείο που θα κατασκευαστεί στον Τίμιο Σταυρό θα είναι 7/θέσιο με δυνατότητα ωστόσο να γίνει 9/θέσιο και δυναμικότητα φιλοξενίας έως και 270 μαθητών.

Στοιχεία δόμησης

Η συνολική επιφάνεια κάλυψη του είναι 992,64 m2

Δόμηση Ισογείου:            794,18 m2

Δόμηση Α’ Ορόφου:         538,03 m2

Απόληξη κλιμακ.: 39,25 m2

Η συνολική επιφάνεια:      1.371,46 m2

Υπόγειο: 830,15 m2

Η/Χ:      181,44 m2

Όγκος:  5.146,13 m2

Περιβάλλων χώρος:          3.813,62 m2

 

Αποκατάσταση του κτιρίου της δημοτικής φιλαρμονικής

Σε ό,τι αφορά το κτίριο της Φιλαρμονικής θα γίνουν εργασίες στατικής ενίσχυσής του, με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, καθώς και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τον λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Τα προβλήματα στατικής επάρκειας που παρουσίασε το υφιστάμενο κτίριο, στο οποίο φιλοξενείται η λειτουργία των σημαντικών πολιτιστικών δομών της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Δημοτικού Ωδείου, επέβαλαν τη μεταστέγασή τους κι έκαναν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάσταση του κτιρίου. Οι εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτιρίου, το οποίο βρίσκεται επί της Λ. Κουντουριώτη, θα επικεντρωθούν αφενός στη στατική ενίσχυσή του και, αφετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση των χώρων στο κτίριο, έγιναν με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πρόκειται να επιτευχθεί βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κατά 3 κατηγορίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή, η μελέτη αποσκοπεί αφ’ ενός στη στατική ενίσχυση του κτιρίου, αφ’ ετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης. Στόχος είναι η λειτουργική αναδιάταξη των κατόψεων, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προδιαγραφές και η ανάδειξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων των όψεων με παράλληλη προσπάθεια διαφοροποίησης της απλοποιημένης νέας επέμβασης στον όροφο από το ισόγειο. Πιο συγκεκριμένα:

Εξωτερικές παρεμβάσεις:

Αντικαθίσταται η υπάρχουσα δίρριχτη στέγη με τετράρριχτη στέγη με μεταλλικό ζευκτό. Στον όροφο τα ανοίγματα αναδιατάσσονται σε αντιστοιχία με αυτά του ισογείου. Τα αρχικά κουφώματα του κτιρίου είναι ξύλινα ανοιγόμενα με φεγγίτη και γαλλικά εξώφυλλα, τα νέα ανοίγματα θα ανακατασκευαστούν από ανοδιωμένο αλουμίνο πάνω στην αρχική μορφή χωρίς τα καϊτια και χωρίς εξώφυλλα. Τα παράθυρα που είχαν σφραγιστεί στο ισόγειο ανοίγουν εκ νέου και σε αυτά θα μπουν τα ίδια κουφώματα με Οι πόρτες θα ανακατασκευαστούν κι αυτές από ανοδιωμένο αλουμίνιο σε απλοποιημένη μορφή. Τα παράθυρα του ορόφου θα είναι στις ίδιες χωρίς το φεγγίτη διαστάσεις με αυτά του ισογείου, οι φεγγίτες αφαιρούνται ώστε να διαφοροποιηθούν τα ανοίγματα των δύο διαφορετικών φάσεων του κτιρίου. Τα δύο ανοίγματα στη δυτική πλευρά του υπογείου για στατικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν.

Τα μεταλλικά κιγκλιδώματα της κλίμακας εισόδου και της περίφραξης συντηρούνται και βάφονται. Μπροστά από τη νότια πόρτα του ισογείου στη νότια όψη προστίθεται μεταλλικό κιγκλίδωμα απλής μορφής. Ο δυτικός τοίχος του ακαλύπτου χώρου επί της νότιας όψης καθαιρείται καθώς στη θέση αυτή θα διαμορφωθεί κλίμακα ανόδου στο κτίριο, ενώ από ανοικτό αναβατόριο με χαμηλό περιμετρικό στηθαίο στη δυτική πλευρά θα γίνεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην είσοδο Β. Τέλος η εξωτερική μεταλλική κλίμακα θα απομακρυνθεί καθώς δεν απαιτείται πια σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. Β, 4 του ΦΕΚ 2326Β/2015 για την πυροπροστασία των κτιρίων. Από την εξωτερική σκάλα της κύριας εισόδου θα απομακρυνθούν τα κεραμικά πλακίδια και θα επιστρωθεί με μάρμαρο που θα αδροποιηθεί η επιφάνειά του. Θα απομακρυνθούν τα μεταγενέστερα σκιάδια από λαμαρίνα

πάνω από τα ανοίγματα της βόρειας όψης και όλα τα εξωτερικά κουτιά από τις Η/Μ εγκαταστάσεις δεν θα τοποθετηθούν πάνω στο κτίριο.

 

Εσωτερικές παρεμβάσεις:

Οι χώροι του κτιρίου αναδιατάσσονται ώστε να φιλοξενήσουν τις χρήσεις του κτιρίου σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα με τη νέα διάταξη:

Στο ισόγειο περιλαμβάνονται οι εξής χώροι:

  • Γραφείο Ι, Γραφείο ΙΙ με γραμματεία, Κουζίνα, Αίθουσα διδασκαλίας Ω1 (ΑΜΕΑ), Αίθουσα πρόβας, Αποθήκη ΙΣ.1, Αποθήκη ΙΣ.2, WC ΑΜΕΑ, WC ανδρών, WC γυναικών, κλιμακοστάσιο.

Στον όροφο: Αίθουσες διδασκαλίας Ω2, Ω3 , Ω4, Ω5, Ω6, Αίθουσες διδασκαλίας Φ1, Φ2, Φ3, Φ4,

Φ5, Φ6 Αποθήκη ΟΡ.1, Αποθήκη ΟΡ.2, WC ανδρών, WC γυναικών.

Στο υπόγειο:

  • Αποθήκη.ΥΠ.1, Αποθήκη.ΥΠ.2, Αποθήκη.ΥΠ.3, Η/Μ Χώρος 1, Η/Μ Χώρος 2.