21 °C Rethymno, GR
31/05/2020

ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία των ειδικών σχολείων στο ΚΕΓΕ

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου λυκείου και του ειδικού εργαστηρίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. στο κτίριο του ΚΕΓΕ που βρίσκεται στα Μισίρια καθώς χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης υπέγραψε την παραχώρηση χρήσης τμήματος ακινήτου 9,8 στρεμμάτων, μετά των υφιστάμενων κτισμάτων 1.550 τ.μ. περίπου, από το Κέντρο Δήμητρα (πρώην Κ.Ε.Γ.Ε Ρεθύμνου), στον δήμο Ρεθύμνης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της νομαρχιακής επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ που γνωστοποίησε το γεγονός: «Με την παραχώρηση ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα θα μπορεί να διεξάγει προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης αγροτών στο παραχωρηθέν κτιριακό συγκρότημα, μιας που ο δήμος με τη  σειρά του θα του διαθέσει μετά την ανακατασκευή του κτιρίου, 2 αίθουσες διδασκαλίας και τους αναγκαίους υποστηρικτικούς και βοηθητικούς χώρους».
Η παραχώρηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ αποτελούσε πάγιο αίτημα του σωματείου ΑΜΕΑ των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων των ειδικών σχολείων του νομού, καθώς και της δημοτικής αρχής μιας και οι μαθητές μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας σε συνθήκες όχι αξιοπρεπείς.
Πλέον, μετά και τη χθεσινή απόφαση, ο δήμος Ρεθύμνης καλείται να υλοποιήσει το όραμα του και να προχωρήσει στην ανακατασκευή του χώρου, που θα στεγάσει σε σύγχρονους και αξιοπρεπείς χώρους τους μαθητές που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης.
Στο γραφείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αποσταλεί ο πλήρης φάκελος της μελέτης που είχε ετοιμάσει ο δήμος με τεχνική μελέτη και τοπογραφικό διάγραμμα που αποτύπωναν τις παρεμβάσεις που προβλέφθηκαν να γίνουν, ώστε τα υφιστάμενα κτίσματα να είναι ασφαλή και λειτουργικά για να φιλοξενήσουν τη λειτουργία των σχολικών δομών του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου – λυκείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη από την τεχνική μελέτη δαπάνη των απαιτούμενων παρεμβάσεων    ανέρχεται στο ποσό του 1.200.000 ευρώ.
Όπως επισημάνθηκε εγγράφως στον υπουργό, η λειτουργία των δομών αυτών θα ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα του δήμου Ρεθύμνης, του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, ενώ οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες θα είναι και οι μοναδικές δομές ειδικής αγωγής που θα δέχονται μαθητές από όλο τον νομό, τις οποίες μέχρι σήμερα στερείται το Ρέθυμνο.
Επιπλέον, ο δήμαρχος είχε καταθέσει στον υπουργό την πρόθεση του δήμου να εξυπηρετηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που κατά καιρούς υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αποδέκτες τους νέους αγρότες. Για τον λόγο αυτό ο δήμος Ρεθύμνης αποδεχόταν ως όρο στην αιτούμενη παραχώρηση του κτιρίου, την απογευματινή χρήση των εγκαταστάσεων από το υπουργείο, πρακτική την οποία έχει ήδη υιοθετήσει η δημοτική επιτροπή Παιδείας με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του νέου γυμνασίου – λυκείου Επισκοπής Ρεθύμνου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ίδιο σκοπό.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή και μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστήριξε: «Είναι ένας χώρος ο οποίος πραγματικά θα μεταμορφωθεί, θα γίνει χώρος εκπαίδευσης και μάλιστα για παιδιά με ειδικά προβλήματα. Ξεκινά ένας νέος αγώνας μαζί με τη δημιουργία του 16ου δημοτικού σχολείου που είμαστε στη διαδικασία να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια και να το εντάξουμε σε ήδη ανοιχτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που δημιουργήσαμε μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών. Θεωρώ ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για να βρούμε τη χρηματοδότηση για το ΚΕΓΕ, ώστε όλοι μαζί πολιτεία, περιφέρεια και δήμος να δημιουργήσουμε αυτή την υποδομή, η οποία καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο του δήμου Ρεθύμνης αλλά ολόκληρου του νομού. Ο δήμος Ρεθύμνης θα κάνει ότι μπορεί, όπως κάνει πάντα και χαιρόμαστε που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανταποκρίθηκε σε αυτό το πάγιο και δίκαιο αίτημα του δήμου μας αλλά και του σωματείου των Αμεα. Θεωρώ ότι σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν πολλοί και τους ευχαριστώ όλους».
Απαντώντας σε σχέση με την εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου ο κ. Μαρινάκης, είπε: «Όπως με το 16ο δημοτικό σχολείο καταφέραμε να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να καλυφθεί αυτή η συγκεκριμένη ανάγκη έτσι και γι’ αυτό θεωρούμε ότι αν συντονίσουμε όλοι τις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε. Τα χρήματα που απαιτούνται είναι αρκετά, όχι όμως απαγορευτικά, ώστε αυτός ο χώρος να μεταμορφωθεί σε έναν χώρο εκπαίδευσης που να καλύπτει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των ανθρώπων που χρειάζονται ειδικές προδιαγραφές για να έχουν μια αποτελεσματική εκπαίδευση και να έχουν και ένα παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον τους».