15 °C Rethymno, GR
01/12/2020

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Ανοίγουν την Τρίτη οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου

Με αυξημένα μέτρα προφύλαξης και ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα ξεκινήσουν από την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου τη λειτουργία τους οι έξι δομές του δήμου Ρεθύμνου, που θα φιλοξενήσουν συνολικά 425 παιδιά εκ των οποίων τα 350 είναι νήπια και τα 75 βρέφη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μουσικής και Κοινωνικής Παιδείας, Γιώργος Μοτάκης, οι αιτήσεις των νηπίων καλύφθηκαν στο σύνολό τους, γεγονός που είναι άμεσα εξαρτώμενο από την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, που περιόρισε σημαντικά το ενδιαφέρον, ωστόσο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει με τα βρέφη, όπου κάποιες αιτήσεις έμειναν ακάλυπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο το πρόβλημα θα περιοριστεί, αφού έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης του βρεφικού σταθμού των Μισιρίων μετά τις εργασίες επέκτασης του χώρου που υλοποιήθηκαν μέσω σχετικού προγράμματος του υπουργείου και θα αυξηθεί κατά 20 βρέφη η δυναμικότητα του σταθμού.

Έτσι εκτιμάται ότι -μαζί με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα- οι ανάγκες για φιλοξενία βρεφών και νηπίων στο δήμο θα καλυφθούν.

Παράλληλα, φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά και το Τμήμα ΑμεΑ στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ολοκληρωμένης Φροντίδας στον Μασταμπά. Συνολικά τέσσερις είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται η προκήρυξη για την πρόσληψη τριών ατόμων για το συγκεκριμένο τμήμα.

Στο μεταξύ, το Νομικό Πρόσωπο του δήμου περιμένει τις οδηγίες σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

«Ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τις δομές του δήμου την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου όπως και αποφασίστηκε. Οι δομές θα ανοίξουν με όλα τα παιδιά και θα πάρουμε όσα είναι της δυναμικότητάς μας, δηλαδή 350 νήπια και 75 βρέφη. Σε ό,τι αφορά τα νήπια ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις, ενώ όσον αφορά τα βρέφη, έχουμε ακόμα πρόβλημα. Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη ετοιμάζεται να ανοίξει το δεύτερο βρεφικό τμήμα στη δομή των Μισίριων και κάποιες αιτήσεις βρεφών που έχουν μείνει εκτός, θα καλυφθούν από εκεί. Τα Μισίρια αυξάνουν τον αριθμό κατά 18 παιδιά, δηλαδή από 22 βρέφη που φιλοξενεί σήμερα θα μπορεί τον άλλο μήνα να φιλοξενήσει 40. Συνολικά είχαμε 180 αιτήσεις βρεφών και θα πάρουμε 95. Ωστόσο υπάρχει και η απορρόφηση από ιδιωτικούς σταθμούς, οπότε θεωρώ ότι πολύ λίγα βρέφη θα μείνουν χωρίς στέγη.

Τα νήπια, λόγω της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είχαμε φέτος 360 αιτήσεις νηπίων και η δυναμικότητα μας είναι 350, δηλαδή θα καλυφθούν όλα» τόνισε ο κ. Μοτάκης.

Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μουσικής και Κοινωνικής Παιδείας του δήμου αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με την ΕΕΤΑΑ σε ότι αφορά την φιλοξενία παιδιών δημοσίων υπαλλήλων και την οδηγία που έχει δοθεί να καλύψουν προς το παρόν το 70% των θέσεων αφήνοντας το υπόλοιπο 30% για αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό όπως τόνισε έχει ως αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να έχουν voucher αλλά να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την θέση. Ειδικότερα, ανέφερε: «Υπάρχει πρόβλημα με την ΕΕΤΑΑ, καθώς μέχρι πέρυσι δίναμε το 100% της δυναμικότητάς μας στο voucher. Με το πρόγραμμα ωστόσο που θα βγει τώρα και θα αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, είχαμε οδηγίες να έχουμε μόνο το 70% της πληρότητάς μας, έτσι ώστε τα υπόλοιπα 30% να αξιοποιηθούν στο νέο πρόγραμμα. Εκεί έγκειται το πρόβλημα, γιατί για παράδειγμα, έχω έναν παιδικό με 100 παιδιά και παίρνω με voucher, τα 70, σημαίνει ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλα 30 παιδιά. Αν όμως μου έρθουν 10 δημόσιοι και πάω στα 80 παιδιά, το υπόλοιπο 20% δεν μπορώ να το εντάξω στο voucher. Υπάρχουν εν ολίγοις voucher, που δεν μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε και τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στους ιδιωτικούς σταθμούς. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να βγάλουμε οριστικά αποτελέσματα με τους δικαιούχους με το 70% στο voucher, μέχρι την Δευτέρα, και τους δημόσιους υπαλλήλους. Ό,τι περισσεύει, θα συμπληρώσουμε αν το επιτρέψουν με voucher. Πανελλαδικά θα δώσουν 15.000 voucher για τους δημοσίους υπαλλήλους που σημαίνει ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός».

Σημειώνεται ότι στους σταθμούς του δήμου εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ 50 άτομα, εκ των οποίων η σύμβαση λήγει στις 31 Αυγούστου και δεν έχει ακόμα ανανεωθεί. Στα 50 αυτά άτομα προστίθενται και 19 εργαζόμενοι του δήμου.

 

Αναμένονται αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών κανονικά από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, με την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιστημονική επιτροπή, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται, χωρίς κανέναν περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των παρακάτω μέτρων:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών είναι προαιρετική.

2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.

4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει σχετικές οδηγίες τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

«Ο ΕΟΔΥ μας τόνισε ότι για το προσωπικό είναι υποχρεωτική η μάσκα, ενώ για τα παιδιά προαιρετική. Σίγουρα θα βγάλουν πρωτόκολλα για τη σίτιση και τα διαλείμματα, αλλά είμαστε εν αναμονή.

Όλα θα πάνε μια χαρά, αν ολοκληρωθεί και η ανανέωση του προσωπικού από το Υπουργείο, όλα θα κυλήσουν ομαλά. Δεν μας ανησυχεί κάτι» υποστήριξε ο κ. Μοτάκης.

«Λάβαμε αυτή την απόφαση, αφού εξετάσαμε πολύ προσεκτικά με την επιτροπή λοιμωξιολόγων όλα τα δεδομένα και έχοντας μεριμνήσει για όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια προσωπικού και παιδιών. Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για το επαγγελματικό και καθημερινό πρόγραμμα των οικογενειών, ότι χάρη στα μέτρα που παίρνουμε, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά ως προς το ωράριο και μάλιστα από την 1η Σεπτεμβρίου», δήλωσε η κυρία Μιχαηλίδου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, σημείωσε ότι «σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες και τους δήμους, και εκτιμώντας συνεχώς τα δεδομένα, θα φροντίσουμε για την απρόσκοπτη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, με μοναδικό άξονα την ασφάλεια».