16 °C Rethymno, GR
02/12/2020

Ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Ρεθύμνης

Του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΑΚΗ

Άμα βγεις από ψηλά καμαρώνεις την Πόλη μας που εκτείνεται από το Ατσιπόπουλο μέχρι την Σκαλέτα και από τον ΒΟΑΚ μέχρι την θάλασσα. Σ’ αυτή την όμορφη Πόλη ζω από τη στιγμή που γεννήθηκα το 1940. Εδώ προσέφερα τις υπηρεσίες μου επαγγελματικά στην εκπαίδευση και εθελοντικά στον Πολιτισμό (Δημοτική Χορωδία, Ελληνικό Ωδείο, Εκδρομικό Σύλλογο), στην Εκκλησία (Ψάλτης στον Όσιο Νικόλαο Σαρακίνας), στο Εφεδρικό Κίνημα (Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών) και το 2010 πρωτοστάτησα στην ίδρυση του Συλλόγου Οικοπεδούχων εκτός Σχεδίου Πόλεως Ρεθύμνης, όπου διετέλεσα Πρόεδρος μέχρι το 2019.

Με αφορμή τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε, κλεισμένοι στα σπίτια μας, με κλειστές τις Εκκλησίες, τα καταστήματα και τον φόβο για τον κορωνοϊό, που έχει φωλιάσει στις καρδιές μας, θέλω να απευθύνω ανοιχτή επιστολή στο Δήμαρχο της Πόλης μας και σε όσους έχουν λόγο για τις τύχες της.

Η αγωνία όλων μας είναι πως θα βγούμε απ’ αυτήν την κατάσταση και πως η οικονομική ζωή θα βρει την κανονικότητά της. Ο νυν και ο προηγούμενος Δήμαρχος είναι οι αρχιτέκτονες της ανάπτυξης της Πόλης μας, με βασικό πυλώνα την ανάπτυξη του Τουρισμού.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα και προτεραιότητα στον Τουρισμό με ενοικιαζόμενα καταλύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πόλη μας με τις αναπλάσεις, να είναι όμορφη και ελκυστική για τον επισκέπτη και αφιλόξενη και βασανιστική στην καθημερινότητα για τον ντόπιο. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να είναι δύσκολη η εξεύρεση κατοικίας προς ενοικίαση, τα ενοίκια να είναι ακριβά και η κυκλοφορία στην Πόλη πάρα πολύ δύσκολη. Η δυτική είσοδος της Πόλης είναι μονίμως μποτιλιαρισμένη τις ώρες αιχμής. Χρειάζεται λοιπόν μια επέκταση του Σχεδίου Πόλεως σε περιοχές που έχουν εκδηλώσει το ανάλογο ενδιαφέρον και είναι πλέον ώριμες. Σημειωτέον ότι η προηγούμενη επέκταση έγινε το 1986.

Όπως έχει σήμερα η κατάσταση με την Πανδημία, γεννώνται πολλά ερωτήματα. Τι θα γίνει με τον Τουρισμό, πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία για να βρουν δουλειά χιλιάδες εργαζόμενοι, να δουλέψουν τα μαγαζιά και πολλά άλλα ακόμη. Μια είδηση που άκουσα από ένα τοπικό κανάλι έλεγε ότι ήρθε ένα αεροπλάνο από Αγγλία γεμάτο με ιδιοκτήτες κατοικιών στην Κρήτη, μέχρι να περάσει αυτή η θεομηνία. Αυτή μου έδωσε την ιδέα να προτείνω στον κ. Δήμαρχο αυτό που δεν έκανε το 2016 να ξεκινήσει την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως, να το ξεκινήσει τώρα όσο γρηγορότερο γίνεται. Με αυτό τον τρόπο θα προσφερθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες οικόπεδα στα ωραιότερα σημεία της Πόλης μας, που θα προσελκύσουν ξένους απ’ όλο τον κόσμο, για να αποκτήσουν μια μόνιμη κατοικία. Είναι αυτοί που θα έρχονται στα σίγουρα, όποτε το κρίνουν, για να δώσουν ζωή και ανάσα στην οικονομία του τόπου μας.

Κύριε Δήμαρχε,

Κάνω έκκληση στην αγάπη σου γι’ αυτή την πόλη, να τολμήσεις ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο σημερινός Σύλλογος Οικοπεδούχων, διαθέτει ένα άξιο, δραστήριο και γνώστη του αντικειμένου Πρόεδρο, με αξιόλογους συνεργάτες, που θα συμπαρασταθούν σ’ αυτή την προσπάθεια. Το οφείλεις στην υστεροφημία σου, στο Ρεθεμνιώτικο λαό που για τέταρτη θητεία σε τίμησε με την ψήφο του, και στην Κρήτη. Έχεις συμπαραστάτες όλους εμάς που αγαπάμε αυτή την Πόλη και ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο και την ευημερία της. Για να μην ξεχνώ και το μεράκι μου θα κλείσω με μια μαντινάδα.

Μια χάρη θέλω Δήμαρχε

εις τας δυσμάς του βίου

να βάλεις εις το σχέδιο

και τα εκτός Σχεδίου.