30 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Αντικατάσταση του δημοτικού οδοφωτισμού σε όλο τον μητροπολιτικό δήμο

Στην αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δημοτικού οδοφωτισμού προχωρά σταδιακά ο δήμος Ρεθύμνου, σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του μητροπολιτικού δήμου, με στόχο να δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές με τις συχνές βλάβες ηλεκτροδότησης που σημειώνονται στις λάμπες και έχουν ως αποτέλεσμα αυτές να βυθίζονται στο σκοτάδι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών και πεζών.

Σύμφωνα με την ιεράρχηση των προβλημάτων που έγινε και με τις βλάβες που έχουν καταγραφεί τόσο στα χωριά όσο και στην πόλη ξεκίνησε ήδη η αποκατάσταση των λαμπών αλλά και η επιδιόρθωση συνολικά των προβλημάτων, είτε αυτά αφορούν σε ντουί είτε σε καλώδια που είχαν φθαρεί ή καταστραφεί και καθιστούσαν αδύνατη την ηλεκτροδότηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν ήδη αποκατασταθεί 922 λάμπες σε περιοχές όπως η Αρχοντική, η Καρωτή, η Αργυρούπολη, η Γωνιά, το Μονοπάρι, η Αμνάτος, η Κυριάννα, το Κάτω Βαλσαμόνερο, το Μαλάκι, τα Σκουλούφια, οι Έρφοι, η Επισκοπή, ο κάτω Πόρος, οι Κούμοι, η Καρέ, η Μύρθιος, το Σελί, το Όρος, τα Μυριοκέφαλα, η Μαρουλού, το Αρολίθι, τα Χάρκια, το Καβούσι, τα Καστελλάκια, το Ξηρό Χωριό, το Γιαννούδι, ο Μαρουλάς, η Ελεύθερνα, το Χρωμοναστήρι, το Ρουσσοσπίτι, τα Καπεδιανά, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Γεώργιος, τα Ρούστικα, οι Σαϊτούρες, η Παλαίλιμνος, ο Καλονύχτης, το Ζουρίδι, η Πηγή, το Βιλανδρέδο. Παράλληλα αντικαταστάθηκαν οι πίνακες ηλεκτροδότησης των παιδικών χαρών αλλά και ο οδοφωτισμός της πόλης. Στις ίδιες περιοχές εκτός από τις λάμπες έχει γίνει αντικατάσταση φθαρμένων ντουί και καλωδίων.

Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθημερινότητας, ενώ αυτή την εβδομάδα τα συνεργεία του εργολάβου εργάζονται στη δημοτική ενότητα Αρκαδίου. Εκτιμάται ότι στο σύνολο τους οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε έναν περίπου μήνα.

Όπως εξήγησε ο Θωμάς Κρεβετζάκης οι παραπάνω εργασίες γίνονται από εξωτερικό συνεργάτη με τον οποίο έχει συνάψει σύμβαση ο δήμος, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία του δήμου προχωρούν στην αποκατάσταση βραχυκυκλωμάτων που καταγράφονται σε διάφορα σημεία της πόλης και των οικισμών.

Ειδικότερα ο Θωμάς Κρεβετζάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε πως ο δήμος δίδει ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας των δημοτών του, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και τη βελτίωση της καθημερινότητας του και στο πλαίσιο αυτό οι εργασίες αντικατάστασης του οδοφωτισμού αποτελούσαν προτεραιότητα. «Το σκεπτικό μας εξαρχής ήταν ότι ότι δεν θα αλλάξουμε απλώς τις λάμπες αλλά θέλαμε να γίνει και επιδιόρθωση οποιουδήποτε προβλήματος υπάρχει στον οδοφωτισμό. Για τον λόγο αυτό παράλληλα γίνονται αλλαγές ντουί καθώς και αντικατάσταση των φθαρμένων καλωδίων. Σαν δήμος βάζουμε πολύ ψηλά το θέμα της ασφάλειας στην καθημερινότητα της ζωής των συμπολιτών μας. Στόχος μας είναι να γίνει πλήρης αποκατάσταση όλων των προβλημάτων του οδοφωτισμού. Το κριτήριο με το οποίο ιεραρχήσαμε τις εργασίες   είναι ο αριθμός των βλαβών και το χρόνιο του προβλήματος και γι’ αυτό δεν εστιάσαμε εξαρχής σε μια δημοτική ενότητα και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι επόμενες, αλλά εκτελούμε ταυτόχρονα εργασίες σε όλη την περιφέρεια του δήμου με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Ήδη, στην Παλιά Πόλη αλλάχθηκαν όλες οι λάμπες στα πλαίσια του καρναβαλιού. Μπήκαν οι πίνακες ξεχωριστά στις παιδικές χαρές, ηλεκτρολογικοί πίνακες δηλαδή που θα δώσουν το ρεύμα για τον φωτισμό. Σε κάποιες περιοχές υπήρχε πρόβλημα στο 100% του φωτισμού, οι οποίες και επιδιορθώθηκαν ενώ αυτή την εβδομάδα τα συνεργεία αποκαθιστούν λάμπες στη δημοτική ενότητα του πρώην δήμου Αρκαδίου» και πρόσθεσε ότι: «Για μας είναι ιδιαίτερης σημασίας οι εργασίες για τον οδοφωτισμό γιατί με την ολοκλήρωση τους θα έχει αποκατασταθεί όλο το δίκτυο του διευρυμένου δήμου και ιδιαίτερα στο κομμάτι των κομμένων καλωδίων και των ντουί, γιατί το βασικό δεν είναι οι λάμπες. Για τον δήμο έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η διαδικασία της αντικατάστασης του οδοφωτισμού καθώς στην ατζέντα έχει τα θέματα της ασφάλειας του πολίτη και η καθημερινότητα του δημότη ο δήμος, μιας και ο φωτισμός είναι σημαντικός τόσο για τους πεζούς όσο και για τους διερχόμενους οδηγούς».