13 °C Rethymno, GR
30/03/2020

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης στην πόλη

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Σε αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.) μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Τρία μεγάλα έργα, που χαρακτηρίζονται απαραίτητα για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου, ο προϋπολογισμός των οποίων φτάνει τα 3 εκ. ευρώ, δημοπρατήθηκαν από την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο 2020.

Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο που αφορά την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της Καλλιθέας, μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου το δίκτυο αδυνατεί να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά βλάβες, που συνοδεύονται με διακοπή της υδροδότησης. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα της περσινής σεζόν, όπου η Καλλιθέα έμενε για πολλές ώρες χωρίς νερό.

Το έργο με τίτλο «αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Καλλιθέας πόλης Ρεθύμνου» έχει προϋπολογισμό (με Φ.Π.Α.) 1.091.200 ευρώ.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ από την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, μέχρι την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, ενώ οι προσφορές θα ανοίξουν την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020.

Το δεύτερο έργο αφορά την αντικατάσταση των δικτύων στην περιοχή του Κολωνακίου.

Το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Κολωνάκι – Κριάρη πόλης Ρεθύμνου» έχει προϋπολογισμό (με Φ.Π.Α.) 979.600 ευρώ.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης από την Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019, μέχρι την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020, ενώ οι προσφορές θα ανοίξουν Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020.

Το τρίτο έργο αφορά την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου στο Ατσιπόπουλο με τίτλο «παράκαμψη αγωγού ύδρευσης Αργυρούπολης Γάλλου» με προϋπολογισμό (με Φ.Π.Α.) 1.649.200 ευρώ.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης από την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, ενώ οι προσφορές θα ανοίξουν την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020.

«Δρομολογούμε πολύ πολύ σημαντικά έργα. Το ένα αφορά την παράκαμψη του μεγάλου αγωγού που έρχεται από τα Δράμια και τροφοδοτεί το Ρέθυμνο, όπου θα γίνει αποκατάσταση του σωλήνα μήκους ενός περίπου χιλιόμετρων -μιλάμε για τον κεντρικό σωλήνα. Παράλληλα, έχουμε άλλο ένα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά στην αλλαγή δικτύων ύδρευσης στην Καλλιθέα, στο Κολωνάκι και άλλες περιοχές του κέντρου, με το οποίο θα λύσει προβλήματα πολλών ετών. Οι περιοχές αυτές σήμερα είναι προβληματικές, καθώς το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που έχουμε βάλει διαπιστώνουμε ότι στις περιοχές αυτές καταγράφονται οι περισσότερες βλάβες. Για τον λόγο αυτό δώσαμε προτεραιότητα στην αντικατάσταση των δικτύων αυτών, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πιστεύω ότι πλέον θα εξασφαλίσουμε την ασφαλή υδροδότηση των περιοχών και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και έχουμε πολύ καλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τα έργα αυτά», τόνισε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Βασίλης Θεοδωράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι όλα αυτά τα έργα μπορούν μέσα στην επόμενη διετία να έχουν ολοκληρωθεί.

 

Δρομολογούνται τα έργα αποχέτευσης των οικισμών

Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν σημαντικά έργα που αφορούν στο μεγάλο ζήτημα της αποχέτευσης επτά συνολικά οικισμών του Δήμου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στις περιοχές Ατσιποπούλου – Βιολί Χαράκι – Πανόραμα – Σελίου – Μύρθιου, Πρινέ, Αμπελάκι – Καρέ και Γερανίου. Πρόκειται για έργα τα οποία θα «θωρακίσουν» περιβαλλοντικά τον Δήμο, τα οποία έχουν εξασφαλίσει το μεν «Ατσιπόπουλο – Βιολί Χαράκι – Πανόραμα» ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως οικισμός Γ’ κατηγορίας με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων και οι υπόλοιποι χρήματα από το πρόγραμμα Φιλόδημος του ΥΠ.ΕΣ. ως οικισμοί Δ’ κατηγορίας (δηλαδή με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων).

Ειδικότερα, το έργο με τίτλο «αποχέτευση οικισμού Βιολί Χαράκι» έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ συνολικού ύψους 4.8 εκ. ευρώ. Αφορά στο οικιστικό σύμπλεγμα «Ατσιπόπουλο-Βιολί Χαράκι και Πανόραμα», στο οποίο διαμένουν περισσότεροι από 2.000 κατοίκους, γεγονός που το εντάσσει στην κατηγορία των οικισμών Γ’ κατηγορίας, για τους οποίους προβλέπεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων. Η σημασία του συγκεκριμένου έργου είναι ζωτικής, με δεδομένο ότι πρόκειται για οικισμούς με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό, που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει καταστεί εφικτό να έχουν ένα σύγχρονο και ασφαλές αποχετευτικό δίκτυο.

Παράλληλα τα έργα αποχέτευσης στους οικισμούς Σελίου – Μύρθιου, Πρινέ, Αμπελάκι – Καρέ και Γερανίου έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικά, το έργο αποχέτευσης στους οικισμούς Σελίου – Μύρθιου έχει συνολικό προϋπολογισμό 680 χιλιάδες ευρώ, ενώ των οικισμών Αμπελάκι – Καρέ το ποσό φτάνει τα 1,1 εκ. ευρώ. Οι εργασίες στους εν λόγω οικισμούς αφορούν χωματουργικές εργασίες, προμήθεια και τοποθέτηση αγωγών ακαθάρτων από PVC-u, επιχώσεις με υλικά λατομείου, κατασκευές αντλιοστασίων, φρεατίων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα, προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και επεξεργασίας λυμάτων.

Το έργο αποχέτευσης του οικισμού Πρινέ έχει προϋπολογισμό 2,9 εκ. ευρώ, ενώ του Γερανίου 760 χιλιάδες ευρώ. Τα έργα αφορούν εκσκαφές, επιχώσεις με θραυστό υλικό, προμήθεια και εγκατάσταση αγωγών αποχέτευσης και αποκαταστάσεις, κατασκευή αντλιοστασίων μεταφοράς λυμάτων και φρεατίων ελέγχου.

Σημειώνεται ότι ο Πρινές και το Γεράνι θα συνδεθούν με τον βιολογικό καθαρισμό, ενώ κάθε ένα από τα χωριά του Βρύσινα θα έχει δικό του αυτόνομο σύστημα.