13 °C Rethymno, GR
20/04/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

«Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγίου Βασιλείου»

Σε μια εποχή που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν και επιβάλλουν την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγίου Βασιλείου, εναρμονίζεται και υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού.

Η κατά 65% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων, οι τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες, μοιραία οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίησή τους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και συνεπώς σε πανάκριβες και υποβαθμισμένες για τους δημότες υπηρεσίες.

Ο φετινός κρατικός Π/Υ έκοψε άλλα 300 εκατ. από την χρηματοδότηση των Δήμων, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση στις 31/12 εξέδωσε νέα πράξη απαγόρευσης των προσλήψεων.

Η δημοτική πλειοψηφία όχι μόνο δεν αντιδρά σε τίποτα από όλα αυτά, αλλά κάνει ότι μπορεί για να τα συγκαλύπτει και να τα διευκολύνει μεταφέροντας τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και στους εργαζόμενους του Δήμου μας παρά τις τεράστιες συνέπειες που υφίστανται από τη νέα κρίση και την αντιλαϊκή της διαχείριση προκειμένου για άλλη μια φορά να προστατευτούν τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό, ενώ υπολογίζουν τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου στα 4.347.748,65 ευρώ, η κρατική χρηματοδότηση είναι μόλις 1.423.434,32, αναζητώντας τα υπόλοιπα στις τσέπες των δημοτών.

Το σύνολο των ίδιων εσόδων του Δήμου θα φτάσει τα 3.302.374,32 ευρώ προσεγγίζοντας το 60% των δημοτικών εσόδων. Για να καλυφτούν τα υπόλοιπα λειτουργικά, καθώς και ένα μέρος των έργων και των άλλων δαπανών, θα ξαναφορτωθούν στις πλάτες των δημοτών, παρά το γεγονός ότι ο λαός τα έχει ήδη πληρώσει στον κρατικό Π/Υ στον οποίο συνεισφέρει το 95% των εσόδων. Στόχος βέβαια αυτών των περικοπών που εφαρμόζονται και από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είναι άλλος από την διοχέτευση αυτών των πόρων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που για χάρη τους ξεζουμίζουν το λαό.

Τη μερίδα του λέοντος από αυτά τα 3,3 εκατ. την πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι αγρότες και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κι αυτό γιατί η δημοτική φορολογία ως έμμεση φορολογία δεν κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα. Είναι έμμεση, η πιο αντιλαϊκή μορφή φορολογίας.

Η δημοτική αρχή μάλιστα φροντίζει να την κάνει ακόμη πιο αντιλαϊκή με αυξήσεις σε τέλη και φόρους που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες (τροφεία παιδικών σταθμών, τιμολόγηση νερού οικιακής κατανάλωσης, επιβάρυνση της κατοικίας το ίδιο ή και περισσότερο από την επαγγελματική στέγη κλπ.).

Τα ίδια συμφέροντα έχουν την πρωτοκαθεδρία και στον τομέα των δαπανών.

Έργα και δράσεις που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες υποχρηματοδοτούνται και παραμελούνται (συντήρηση σχολικών κτιρίων μόλις 18.150 ευρώ, παιδικοί σταθμοί ανεπαρκείς, γηροκομείο ανύπαρκτο, αγροτικό οδικό δίκτυο σε κατάσταση εγκατάλειψης, έργα πρόληψης των φυσικών καταστροφών, για χρόνια, ανύπαρκτα). Την ίδια στιγμή έχουν την τιμητική τους έργα αναπλάσεων και υποδομές που ζητούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ξενοδόχων, των tour operators κλπ.).

Στην ίδια λογική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης είναι και η ανοχή στις καθυστερήσεις και κακοτεχνίες των εργολάβων αλλά και η ανοχή της δημοτικής αρχής στην κατά 43% υπέρ κοστολόγηση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας από την ΑΜΑΡΙ Α.Ε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό του Δήμου μας να παλέψει για:

  • Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά για τις ίδιες ανάγκες και στον κρατικό και στην δημοτικό Π/Υ. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και έμμεση φορολογία στα είδη λαϊκής ανάγκης.
  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό, με χρηματοδότηση και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση , μόλυνση νερού και αέρα, βιομηχανικά ατυχήματα.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα τους.
  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση

Χαριτάκης Αθανάσιος

Βρυλάκη Χαρίκλεια