18 °C Rethymno, GR
09/03/2021

ΚΗΡΥΧΤΗΚΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλο τον νομό Ρεθύμνου

- Δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις έργων και αποζημιώσεις των πληγέντων από κυβερνητικό κλιμάκιο που έκανε αυτοψία στις περιοχές που καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα

Η χθεσινή ημέρα φανέρωσε το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η έντονη κακοκαιρία της περασμένης Τρίτης. Η ισχυρή ακατάπαυστη νεροποντή και οι πρωτοφανείς ποσότητες νερού, που έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές και στους πέντε δήμους του νομού. Δημοτικό και αγροτικό δίκτυο διαλύθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις αφανίστηκε, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καταστράφηκαν, γεφύρια κατέρρευσαν, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και οι κάτοικοι από χθες με το πρώτο φως της ημέρας αντίκριζαν εικόνες βιβλικής καταστροφής και τοπία ρημαγμένα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στον δήμο Μυλοποτάμου όπου «φούσκωσε» ο Γεροπόταμος προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα στην περιοχή, αλλά και το ανατολικό Ρέθυμνο με τους ποταμούς να υπερχειλίζουν και να θέτουν σε κίνδυνο σπίτια και ανθρώπους.

Ήδη με χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κ.τ.λ. φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 10 Νοεμβρίου 2020 στην περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 10 Μαΐου 2021.

Με την Κρήτη να έχει πληγεί από την κακοκαιρία στο νησί χθες βρέθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και συνοδευόταν από τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα μεταφορών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη. Το κλιμάκιο μετά το Ηράκλειο και την αυτοψία στον δήμο Χερσονήσου όπου καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές βρέθηκε στο Πέραμα όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη, της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και εκπροσώπων δήμων του νομού.

Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για χρηματοδοτήσεις έργων και μελετών ώστε το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές να αποκατασταθούν και οι πληγέντες να αποζημιωθούν: «Θα ενισχύσουμε χρηματικά τους δήμους για αποκατάσταση των πρώτων ζημιών. Το σημαντικό είναι να θωρακίσουμε με έργα υποδομής την περιοχή, ώστε να μην επαναλαμβάνονται σε τόσο συχνά διαστήματα τέτοιες καταστροφές. Το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υποδομών θα πράξει τα βέλτιστα, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σημειώνεται ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 10ης Νοεμβρίου 2020 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης για καταγραφή των ζημιών που υπέστη η επιχείρησή τους, από τις αρμόδιες επιτροπές της Π.Ε. Ρεθύμνης. Σε ότι αφορά την καταγραφή πληγεισών οικιών θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους κατά τόπους δήμους.

Αναλυτικά,

lo

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης, εκτός του δήμου Ρεθύμνης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κ.τ.λ. φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 10 Νοεμβρίου 2020 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 10 Μαΐου 2021.

Ο δήμος Ρεθύμνης της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με την υπ’ αριθμό 6242/17-8-2020 απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με ημερομηνία λήξης 26-2-21, λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν στις 25-2-2019. Για τον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνης παρατείνεται η απόφαση κήρυξής του έως και τις 10 Μαΐου 2021, μετά και την εκδήλωση των έντονων καταστροφικών φαινομένων στις 10-11-20.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:« Δυστυχώς, η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης επλήγη για άλλη μια φορά σφοδρότατα από έντονα καιρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε οικίες, επιχειρήσεις, αλλά και σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Από σήμερα και για έξι μήνες η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης κηρύχτηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης πολιτικής προστασίας και ξεκινάμε με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες έναν αγώνα δρόμου για να καταγράψουμε τις ζημιές, να αποζημιωθούν συμπολίτες μας από τα αρμόδια υπουργεία και να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις. Είναι ευτύχημα το ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές σε αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και σε αυτό συνετέλεσαν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων, που υλοποιήσαμε μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου 2019».

to

Η χθεσινή ημέρα ήταν αποκαλυπτική της καταστροφής που είχε συντελεστεί από την έντονη και ακατάπαυστη βροχόπτωση που έπληξε τον νομό Ρεθύμνου την Τρίτη. Δρόμοι κατεστραμμένοι, λάσπες και φερτά υλικά παντού, σπίτια και επιχειρήσεις ρημαγμένα από την επέλαση της κακοκαιρίας και τους κατοίκους να μετρούν πληγές. Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Περάματος παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή, τον δήμαρχο Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο, τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, τον αντιδήμαρχο Αγίου Βασιλείου Βαγγέλη Καπαντάκη και δημοτικούς συμβούλους των δήμων του νομού. Παρόντες ήταν και μέλη του ΟΑΚ, τόσο ο πρόεδρος Άρης Παπαδογιάννης, όσο και ο διευθύνοντας σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης αλλά και ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του οργανισμού Βαγγέλης Μαμαγκάκης και το εκτελεστικό μέλος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κακογιαννάκης. Οι αυτοδιοικητικοί αναφέρθηκαν στις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί οι υποδομές τους με τις κυριότερες να εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο, είτε το δημοτικό, είτε το αγροτικό όσο και στα υδρευτικά δίκτυα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε για την άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων του νομού, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και για χρηματοδοτήσεις που θα αφορούν σε μελέτες κατασκευής έργων, που αφορούν στη διευθέτηση ρεμάτων και ποταμιών, τα οποία φαίνεται να αποτελούν ζήτημα προτεραιότητας και ζωτικής σημασίας για τον νομό Ρεθύμνου αφού, όπως αποδείχτηκε από την προχθεσινή κακοκαιρία, τα φουσκωμένα ποτάμια κόντεψαν να πνίξουν στο σύνολο τους τον νομό.

Προτεραιότητα η θωράκιση των δήμων του Ρεθύμνου με έργα υποδομής

Προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών είναι η θωράκιση των δήμων του Ρεθύμνου με έργα υποδομής, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιφέρεια του νομού Ρεθύμνου, τα οποία θα αξιολογηθούν, καθώς έχουμε συγκεντρώσει τα σχετικά αιτήματα. Θα ενισχύσουμε τους δήμους για αποκατάσταση των πρώτων ζημιών και φυσικά το σημαντικό είναι να θωρακίσουμε με έργα υποδομής την περιοχή, ώστε να μην επαναλαμβάνονται σε τόσο συχνά διαστήματα τέτοιες καταστροφές. Η ζημιά φαίνεται ότι περιορίζεται κυρίως στο κομμάτι της αγροτικής οδοποιίας. Όλα αυτά θα εξεταστούν καθώς υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για αποκατάσταση της αγροτική οδοποιίας, όπως είναι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και θα είμαστε σε συνεργασία και τις επόμενες ημέρες με τους δημάρχους της περιοχής, προκειμένου να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να αποκατασταθεί όσον το δυνατόν πιο γρήγορα, η ομαλή ζωή των κατοίκων» και πρόσθεσε ότι: «Θα συνεργαστούμε με την περιφέρεια Κρήτης προκειμένου άμεσα να γίνει η οροθέτηση τουλάχιστον των ρεμάτων το συντομότερο δυνατόν, να ξέρουμε τουλάχιστον που βρίσκονται τα ρέματα, διότι είδαμε και περιπτώσεις, ακόμα και δρόμοι να έχουν διέλθει μέσα από την κοίτη των ρεμάτων. Θα είναι πιο σύντομες οι διαδικασίες, το έχουμε αποδείξει με ΙΑΝΟ, Σάμο και στις πλημμύρες στη  Χαλκίδα, ότι προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε όσο πιο γρήγορα τον μηχανισμό και να προχωρούμε γρήγορα. Είναι και μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τον μηχανισμό αντίδρασης και αποζημιώσεων».

Αναφερόμενος σε πληγέντες των οποίων τα σπίτια είναι μη ασφαλή για κατοίκηση εξαιτίας της κακοκαιρίας ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι: «Όποιος έχει κύρια κατοικία και έχει πρόβλημα διαμονής μπορεί να πάρει τα 600 ευρώ από τον δήμο για έξοδα πρώτης ανάγκης και να αποζημιωθεί έως 6.000 ευρώ για έξοδα οικοσκευής. Για τους αγρότες ο κ. Λυκουρέζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ, θα είναι σε επικοινωνία με τους δημάρχους προκειμένου να δούμε τι ζημιές έχουν προκληθεί στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Η πρώτη εικόνα είναι ότι πρόκειται για μικρότερη καταστροφή στην περιοχή, σε σχέση με τη Χερσόνησο ».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφερε: «Στελέχη του υπουργείου και μηχανικοί βρέθηκαν εδώ προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο οικιών και επιχειρήσεων, σε συνεργασία πάντα με τους δήμους και με την περιφέρεια, έτσι ώστε να «τρέξουν» πολύ γρήγορα οι διαδικασίες, όσον αφορά τις αποκαταστάσεις. Θα ακολουθήσουμε το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε και στη Θεσσαλία με τις πρόσφατες θεομηνίες, όπου οι διαδικασίες ήταν γρήγορες και σε συνεργασία κυρίως με το υπουργείο Εσωτερικών, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις αποκαταστάσεις και στις γρήγορες εκταμιεύσεις χρημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες που έχουν οι δήμοι εδώ στην Κρήτη» και συνέχισε λέγοντας πως: «Από τις πρώτες εικόνες βλέπουμε ότι κάποιες υποδομές έχουν υποστεί φθορές, βεβαίως από την ενημέρωση που έχουμε από τους δημάρχους ανά τον νομό, προκύπτει ότι οι βασικές ζημιές είναι στο αγροτικό δίκτυο, όπου εκεί χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. περιμένουμε λοιπόν τις αιτήσεις από την πλευρά των δήμων και όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, τόσο το υπουργείο του, όσο και το υπουργείο Υποδομών θα πράξει το βέλτιστο, έτσι ώστε να αποκατασταθούν αυτές οι ζημιές και κυρίως να δοθεί μία έμφαση στον «ΤΡΙΤΣΗ» προκειμένου να μπει ως προτεραιότητα, η αγροτική οδοποιία. Για τα δίκτυα ύδρευσης περιμένουμε τις ρυθμίσεις που θα γίνουν και τις επισκέψεις από τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να έχουμε μία συγκεκριμένη εκτίμηση για τις ζημιές».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Συντονίζουμε όλες τις δυνάμεις, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν, να ξεκινήσουν να κλείνουν οι πληγές που άνοιξαν με τις τελευταίες νεροποντές. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα, τόσο στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές, σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο αλλά και κατοικίες και σπίτια που έχουν καταστραφεί. Λιγότερα εδώ, σε σύγκριση με τα Μάλια όπου η εικόνα είναι τρομακτική. Κινούμαστε όλοι μαζί, συντονισμένοι και έχοντας πλέον αποκτήσει μία τεχνογνωσία και από την κακοκαιρία του Ιανού, τον σεισμό στη Σάμο και με όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει η δυνατότητα, η ευελιξία και κυρίως οι μηχανισμοί να τρέξουν πολύ γρηγορότερα σε θέματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων, πράγμα που θα πράξουμε και εδώ στην Κρήτη για να κλείνουμε πληγές το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα δεν θα πάψουν να υπάρχουν, είναι απλώς η αρχή γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε εξαιρετικά ώριμοι και προσεκτικοί και αυτό αφορά τους πάντες-αυτοδιοικητικούς α’ και β’ βαθμού αλλά και εμάς-και ό,τι έργα γίνονται, να εκπονούνται κατόπιν μελετών αφενός και αφετέρου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μεγάλα, τρομακτικά δεδομένα που έχουν φέρει οι νέες κλιματικές αλλαγές».

«Έχουμε μια πρωτοφανή καταστροφή με ζημιές σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, την αγροτική παραγωγή αλλά και στις υποδομές», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει «κάλυψη των ζημιών με τις απαιτούμενες αποζημιώσεις και χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών» και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή σε σχετικές δηλώσεις της τόνισε: «Οι υπηρεσίες μας τόσο την Τρίτη όσο και σήμερα (χθες) είναι σε όλα τα σημεία του νομού, ελέγχουν τις επικίνδυνες γέφυρες και τα επικίνδυνα σημεία όπου υπήρχε θέμα, από πληροφορίες από την πολιτική προστασία ή από κατοίκους. Είπαμε την Τρίτη να έρθει ο περιφερειάρχης στο Ρέθυμνο όπου θα γίνει μία ειδική συζήτηση με τον δήμο Ρεθύμνου σε σχέση με τις προοπτικές χρηματοδότησης που προβλέπονται και ποια κονδύλια προβλέπονται για τις έκτακτες ανάγκες, λόγω των φυσικών καταστροφών. Θα συζητήσουμε και ορισμένα θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό του δήμου και της περιφέρειας για τα αντιπλημμυρικά» και επέστησε την προσοχή των οδηγών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μετακινούνται καθώς σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα: «Έχουμε ζημιές σε πολλά σημεία και σημάνσεις παντού για αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας και όλους τους ανθρώπους που κινούνται στα όρια του νομού, να είναι πολύ προσεκτικοί διότι παρά το ότι υπάρχουν παντού μηχανήματα και καθαρίζουμε, μετά από λίγο ξαναπέφτουν πέτρες και οτιδήποτε άλλο από πρανή και τα βουνά», είπε.

sdr

«Προβλήματα της προηγούμενης κακοκαιρίας που δεν επουλώθηκαν, μεγεθύνθηκαν στον δήμο Ρεθύμνου»

Καταστροφικές ήταν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας για τον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου, ο οποίος από άκρη σε άκρη έχει υποστεί τεράστιες ζημιές σε υποδομές, γεφύρια, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο. Χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, με τους αντιδημάρχους τεχνικών έργων Άγγελο Μαλά, οικισμών Γιώργο Σκροδίλη, πολιτικής προστασίας Δημήτρη Λελεδάκη, την αντιδήμαρχο τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ Βασίλη Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΔΛΤΡ Ρένα Κουτσαλεδάκη, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του Αρκαδίου και υπηρεσιακούς παράγοντες συναντήθηκαν στον Σταυρωμένο με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του δήμου τόσο ανατολικά όσο και δυτικά.

Μάλιστα αποφασίστηκε ότι την επόμενη Τρίτη ο περιφερειάρχης θα βρεθεί ξανά στο Ρέθυμνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη ώστε, αφού θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα αποτίμησης της ζημιάς, να δρομολογηθούν λύσεις για την αποκατάσταση τους. Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης θα υπάρξει ένας σχεδιασμός για μια συνολική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε ότι η κατάσταση σε όλο τον δήμο είναι πολύ δύσκολη, ωστόσο οι ζημιές πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιπτώσεις της προηγούμενης κακοκαιρίας που έπληξε τον δήμο που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών. Αποτέλεσμα, όπως είπε, προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν με τα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα να είναι ακόμα μεγάλα, δύσκολα κα επικίνδυνα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εικόνα είναι δύσκολη και στο ανατολικό και στο δυτικό Ρέθυμνο. Μάλιστα τα προβλήματα των προηγούμενων φυσικών καταστροφών, επειδή δεν επουλώθηκαν, σήμερα μεγεθύνθηκαν. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο, όμως θα γίνει μία πιστή αποτίμηση όλης της κατάστασης και αυτό που θα διεκδικήσουμε δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις όπου δεν ήρθαν ούτε την προηγούμενη φορά, αλλά θα διεκδικήσουμε έργα ολοκληρωτικά. Η πολιτεία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πληρώνει πολύ ακριβότερα την έλλειψη μιας αντιπλημμυρικής πολιτικής και προστασίας ευαίσθητων περιοχών. Το ανατολικό Ρέθυμνο και ο Πλατανιάς και ο δήμος Αρκαδίου και ο αρκαδιώτικος ποταμός και ο πλατανιανός και ο αρσανιώτικος αντί πηγή ευλογίας είναι πηγή προβλημάτων. Πρέπει να διαχειριστούμε λοιπόν σωστά τα ρέματα και τα ποτάμια μας. Με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση λέω ότι η πόλη χθες έδειξε άριστη διαγωγή και αυτό πρέπει κάποιοι να το καταλάβουν και να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη δουλειά που έχει κάνει και η ΔΕΥΑΡ και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, για το σημείο αυτό, όπου πραγματικά έχουμε μελετήσει σωστά και έχουμε πράξει τα σωστά και αναγκαία έργα, δεν δημιουργούνται προβλήματα, ούτε καταστρέφεται ο κόσμος ούτε πνίγεται» και πρόσθεσε ότι: «Από τα 14 εκ. (που αφορούν κονδύλια για την αποκατάσταση ζημιών της κακοκαιρίας του Φεβρουαρίου του 2019) δεν έχουμε πάρει τίποτα ακόμα. Δεν μπορούμε κάθε χρόνο να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη στο δημαρχείο με τη ΔΕΥΑΡ για να κάνουμε αποτίμηση του τι πήγε καλά και τι δεν πήγε. Με μία πολύ καλή σύνοψη της εικόνας έχοντας ήδη συμφωνήσει με τον περιφερειάρχη και την κα Λιονή, ώστε ό,τι κάνουμε να γίνει πλέον συντονισμένα και στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αυτοσχεδιάζουμε και να κάνουμε ενέργειες που θα τις ανατρέπει η επόμενη ημέρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα χρήματα που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών στον δήμο Ρεθύμνου τα οποία δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: «Πολλά από τα έργα της προηγούμενης κακοκαιρίας εκτελούνται γιατί μην ξεχνάτε ότι το 2019 ήταν σε επίπεδο «ρητορικής» ή να το πούμε κοινώς, μία υπόσχεση, οι εκταμιεύσεις έγιναν στην πορεία. Υπήρχαν δηλαδή στη συνέχεια οι καταθέσεις των τεχνικών δελτίων από την πλευρά των δήμων. Σε κάθε περίπτωση τα έργα που είχαν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν και από εκεί και πέρα οι νέες καταστροφές θα ενταχθούν σε μία γρήγορη διαδικασία έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν αποκαταστάσεις με έναν τρόπο ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοι των περιοχών».

«Συνομιλήσαμε με τον δήμαρχο εδώ και τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή για να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα και να μην ξαναδημιουργηθούν προβλήματα. Θα κάνουμε μία συνάντηση την επόμενη εβδομάδα μαζί με τις υπηρεσίες μας για να δημιουργήσουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη για τη διευθέτηση όλου του προβλήματος, ρευμάτων και αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Μία ενιαία μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Στ. Αρναουτάκης.

 

Α. Μαρκογιαννάκης: Απαιτείται σύμπνοια και συνεργασία για την αποκατάσταση των ζημιών

Τη συμπαράσταση του στους πληγέντες της χθεσινής κακοκαιρίας εκφράζει με ανακοίνωση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης Α. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι απαιτείται σύμπνοια και συνεργασία για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του αναφέρει: «Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους ζημιωθέντες της χθεσινής τεράστιας καταστροφής, η οποία έπληξε κυρίως τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Αυτό που προέχει τώρα είναι η καταγραφή των ζημιών ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης των υποδομών καθώς και οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους, είτε αφορούν σε οικοσκευές, είτε σε επιχειρήσεις. Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας σε όλα τα σώματα ασφαλείας, τα στελέχη της πολιτικής προστασίας και τους εθελοντές, που με την κρίσιμη παρέμβασή τους απέτρεψαν την απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Αυτές τις δύσκολες ώρες δεν χωρούν αντιπαραθέσεις και απόδοση ευθυνών, αλλά απαιτείται σύμπνοια και συνεργασία. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ κι ο φόβος ότι θα αντικρίσουμε παρόμοιες εικόνες στο μέλλον -ή και χειρότερες αν είμαστε απροετοίμαστοι- πρέπει να μας αφυπνίσει. Από σήμερα ήδη οφείλουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να συντονιστούμε, προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο για την άμεση αποκατάσταση των υποδομών με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Οφείλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων».

 

Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης

Να συνεδριάσει εκτάκτως το περιφερειακό συμβούλιο με μοναδικό θέμα: «Αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες και λήψη μέτρων για να μην επαναληφθούν» ζητούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης της περιφέρειας Κρήτης.

Σε σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που υπογράφουν οι σύμβουλοι Μανόλης Συντυχάκης, Νίκος Μανουσάκης και Αλέκος Μαρινάκης αναφέρεται: «Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των περιοχών του νησιού μας, που δοκιμάζονται για άλλη μια φορά, με τις τεράστιες καταστροφές, τις εκτεταμένες ζημιές, με την έντονη κακοκαιρία.

Πιστεύοντας ότι χρειάζεται κατεπείγουσα αντιμετώπιση της κατάστασης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπέβαλε στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου αίτημα για έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος απέρριψε το αίτημα και είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Νοέμβρη.

Θέλουμε, μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης, να πιστεύουμε ότι η δήλωση αυτή δεν συνιστά υπεκφυγή, τακτικισμό, για την αποφυγή της συζήτησης, που θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της περιφέρειας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές του λαού της Κρήτης.

Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες της Κρήτης για το περιεχόμενο του αιτήματος :

«Πριν αρχίσει ο χειμώνας, για μια ακόμα χρονιά, επαναλήφθηκαν, αυτή τη φορά στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου, οι καταστροφές, τα σοβαρά προβλήματα, ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας της έλλειψης έργων και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανεπαρκής, ανέτοιμος και χωρίς συντονισμό.

Οι συνεχείς και μονότονες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της περιφερειακής αρχής, κάθε φορά που η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, αναφέρεται στην έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, δυστυχώς διαψεύστηκαν από την τραγική εικόνα που επικρατεί σε πάνω από τη μισή Κρήτη.

Για την κατάσταση αυτή τεράστιες ευθύνες έχουν όλα τα επίπεδα διοίκησης, που δεν έχει γίνει ποτέ συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, από την οριοθέτηση – διευθέτηση των ρεμάτων, και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο, μέχρι την κατασκευή δικτύων όμβριων στον αστικό ιστό, με βάση και τα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Δεν έχουν στις προτεραιότητές τους αυτά τα έργα γιατί θεωρούνται κόστος, μη επιλέξιμα σε επίπεδο ΕΕ, αφού δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Προκειμένου να προλάβουμε επόμενα προβλήματα, που πιθανότατα θα είναι σοβαρότερα αυτών που έχουμε ζήσει, λόγω και της μεγάλης φθοράς που έχουν υποστεί οι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς υφιστάμενες υποδομές και προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων.

Ζητούμε:

Να συνεδριάσει εκτάκτως το περιφερειακό συμβούλιο με μοναδικό θέμα: «Αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες και λήψη μέτρων για να μην επαναληφθούν» και με αιχμή τα αιτήματα:

  • Να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι δήμοι που πλήττονται από την κακοκαιρία.
  • Έκτακτη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από το ΠΔΕ για τα έργα αρμοδιότητας της κυβέρνησης.
  • Έκτακτη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ για τα έργα αρμοδιότητας περιφέρειας και δήμων».