26 °C Rethymno, GR
24/09/2020

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αξιοποίηση επιπλέον αιθουσών για να καλυφθούν οι ανάγκες σχολικής στέγης των τετράχρονων

• Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εγγραφέντων ανά νηπιαγωγείο • Η Περιφέρεια θα αναλάβει την μεταφορά όσων παιδιών χρειαστεί σε όμορα νηπιαγωγεία

Ολοκληρώνεται ως το τέλος της εβδομάδας η κατανομή των νηπίων και των προνηπίων στα νηπιαγωγεία του μητροπολιτικού δήμου. Μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη για την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία καλείται να εφαρμόσει φέτος το νέο νόμο, βάσει του οποίου όλα τα προνήπια πρέπει να απορροφηθούν στα νηπιαγωγεία του δήμου. Η απουσία επαρκών υποδομών από άποψης χωρητικότητας δημιούργησε αντιδράσεις σε πολλούς γονείς, αφού οι αιτήσεις σε ορισμένα νηπιαγωγεία ήταν πλεονάζουσες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα τα παιδιά σε συγκεκριμένα σχολεία, αλλά να επιβάλλεται πλέον η εγγραφή τους σε όμορο νηπιαγωγείο, κάτι που αποφασίστηκε με την διαδικασία της κλήρωσης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σχετική μελέτη, που είχε γίνει ήδη από την περυσινή χρόνια και τους υπολογισμούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 100 περίπου νήπια δεν μπορούν να ενταχθούν στις υπάρχουσες δημοτικές δομές εξαιτίας απουσίας επαρκούς χώρου. Το υπουργείο, λοιπόν, αποφάσισε να διαθέσει προκάτ αίθουσες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να εφαρμοστεί το μέτρο.
Όμως οι αίθουσες αυτές, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο και αφετέρου η χωροθέτησή τους, η οποία έχει επιλεγεί από την επιτροπή, δεν ικανοποιεί τους γονείς.
Ειδικότερα οι προκάτ αίθουσες θα τοποθετηθούν στο 14ο Νηπιαγωγείο Ρέθυμνου, Νηπιαγωγείο Σταυρωμένου, Νηπιαγωγείο Πλατανιά, 10ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνης του Δήμου Ρεθύμνης. Μόλις χθες άνοιξαν οι προσφορές του διαγωνισμού που έγινε και υπάρχει περιθώριο ενός περίπου μηνός για την κατάθεση ενστάσεων.
Από την άλλη οι εγγραφές των νηπίων ολοκληρώθηκαν στις 20 Μαΐου και η πρώτη εικόνα ήταν απογοητευτική, αφού οι αιτήσεις ήταν δεκάδες σε συγκεκριμένα νηπιαγωγεία, τα οποία όμως μπορούν να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό παιδιών. Μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευαγγελία Μαντά, αντιμετωπίζεται στο 4ο, στο 5ο και στο 7ο νηπιαγωγείο, όπου οι αιτήσεις είναι υπεράριθμες.
Τα παιδιά, που είναι υπεράριθμα, θα φοιτήσουν μετά από σχετική απόφαση τριμελούς επιτροπής, που έχει συσταθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης -σε όμορα νηπιαγωγεία, διευκρινίζει η κα Μαντά, η οποία τονίζει πως ο προγραμματισμός γίνεται με δεδομένη την καθυστέρηση που θα υπάρξει στην τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών.
Ήδη σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευαγγελία Μαντά, σε κάποιες περιπτώσεις νηπιαγωγείων αξιοποιήθηκαν παλαιότερες αίθουσες για να εξασφαλιστεί επιπλέον χώρος και να καταστεί δυνατή η φιλοξενία περισσότερων νηπίων και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ενώ σε άλλες μέσω κλήρωσης έγινε η κατανομή του μαθητικού πληθυσμού. Όπως είπε, σε περιπτώσεις που τα παιδιά χρειαστεί να διανύσουν απόσταση άνω των 1.200 μέτρων για να μεταβούν στο νηπιαγωγείο που θα εγγραφούν, θα υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε να μεταφέρονται με ασφάλεια και με συνοδό με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, τα οποία μισθώνει η Περιφέρεια Κρήτης, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Όπως εξήγησε η κα Μαντά έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η κατανομή του πληθυσμού στα νηπιαγωγεία να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εξυπηρετηθούν τα παιδιά και οι γονείς τους πάντοτε τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας. Υποστήριξε επίσης ότι ο προγραμματισμός αυτός γίνεται ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι όλα έτοιμα και αφού παραληφθούν και είναι έτοιμες οι προκατασκευασμένες αίθουσες θα επανεξεταστεί το θέμα της κατανομής του πληθυσμού.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.», η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευαγγελία Μαντά, ανέφερε: «Για μεν το 4ο νηπιαγωγείο το Νομικό Πρόσωπο Μουσικής και Κοινωνικής Παιδείας του δήμου που έχει στην αρμοδιότητά του τους παιδικούς σταθμούς μας παραχώρησε μια αίθουσα στον 2ο βρεφονηπιακό σταθμό στην περιοχή του Ορφανοτροφείου, στην οποία θα κάνει τις απαραίτητες επισκευές -η αίθουσα παλαιοτέρα λειτουργούσε ως σταθμός- και έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος για να λειτουργήσει ένα επιπλέον τμήμα ως παράρτημα του 4ου νηπιαγωγείου. Στο 7ο νηπιαγωγείο στον Μασταμπά έγινε η κλήρωση και απορροφήθηκαν 5 παιδιά στο 10ο νηπιαγωγείο, 5 στο 3ο στην Σοχώρα και 10 στο τούρκικο. Στο 10ο νηπιαγωγείο ήταν υπεράριθμα πέντε παιδιά, αλλά υπήρχε μια μικρή αίθουσα που δεν χρησιμοποιούνταν και θα διαμορφωθεί για να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως αίθουσα διδασκαλίας μέχρι να έρθει η προκατασκευασμένη αίθουσα που θα τοποθετηθεί εκεί. Σε αύτη την αίθουσα θα φιλοξενηθούν τα πέντε υπεράριθμα του 10ου νηπιαγωγείου μαζί με τα 5 που θα έρθουν από το 7ο. Στο 5ο νηπιαγωγείο που είναι τριθέσιο και είχαμε 110 αιτήσεις, μέχρι να έρθει η προκατασκευασμένη αίθουσα, μια αίθουσα χαλάρωσης θα γίνει αίθουσα διδασκαλίας. Τα υπόλοιπα παιδιά διοχετεύτηκαν στο Ρουσσοσπίτι -10 στον αριθμό και 18 παιδιά θα μεταφερθούν στο 9ο νηπιαγωγείο. Αξιοποιήσαμε κάποιες αίθουσες, δεν ήταν ότι καλύτερο γιατί οι αίθουσες αυτές ήταν αίθουσες χαλάρωσης, όμως είναι μια προσωρινή λύση, ώσπου να ετοιμαστούν οι προκάτ αίθουσες. Σε περιπτώσεις που τα παιδιά χρειαστεί να μεταφερθούν σε νηπιαγωγεία που απέχουν περισσότερο από 1.200 μέτρα από το σπίτι τους θα εξασφαλιστεί η μεταφορά τους με λεωφορεία του ΚΤΕΛ μέσω της Περιφέρειας. Σήμερα (χτες) θα κάνουμε την κλήρωση στα Περιβόλια στο 6ο και το 14ο νηπιαγωγείο -στο 14ο νηπιαγωγείο θα τοποθετηθούν δυο αίθουσες, γιατί προβλέπεται το νηπιαγωγείο να λειτουργήσει και ως ολοήμερο. Έχουμε δυνατότητα προς τα εκεί να στείλουμε παιδιά σε νηπιαγωγεία όπως του Μαρουλά και της Πηγής, όπου υπάρχουν κενές θέσεις. Εμείς κάναμε ότι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες. Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2015 πρέπει να εγγραφούν σε δομές του υπουργείου Παιδείας δηλαδή νηπιαγωγεία και όχι σε παιδικούς. Βέβαια οι εκπρόθεσμες αιτήσεις για εγγραφές θα ικανοποιηθούν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα χώρου».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας, δημοτικός σύμβουλος του δήμου, Γιώργος Γεωργαλής, υποστήριξε: «από τα 34 νηπιαγωγεία του δήμου, τα τέσσερα είχαν πρόβλημα με πλεονάζουσες αιτήσεις, τα υπόλοιπα 30 έχουν και κενές θέσεις. Σε αυτά τα 4 νηπιαγωγεία, όπου υπάρχουν πολλές αιτήσεις, η νομοθεσία λέει ότι όσα παιδιά είναι πολύ κοντά εγγράφονται, τα υπόλοιπα μεταφέρονται σε όμορα νηπιαγωγεία. Για όσα παιδιά η απόσταση είναι μεγαλύτερη από 1 χλμ. είναι υποχρεωμένη η περιφέρεια να μεταφέρει δωρεάν τα νήπια με συνοδό με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Σε ό,τι αφορά τις αίθουσες τις προκάτ έγινε ο διαγωνισμός, ανοίχτηκαν οι προσφορές και οι ενδιαφερόμενες εταιρίες είναι τρεις, οπότε νομίζω σε ένα μήνα, από σήμερα δηλαδή, μέσα Ιουλίου θα έχουμε ανάδοχο. Αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε ενστάσεις, τέλος Αυγούστου θα μπορεί ο ανάδοχος να ξεκινήσει την τοποθέτηση των αιθουσών. Ωστόσο εγώ τονίζω ότι αυτές οι προκατασκευασμένες αίθουσες θα βελτιώσουν τις υποδομές των υπαρχόντων νηπιαγωγείων, δεν θα αυξήσουν την χωρητικότητα των νηπιαγωγείων. Η χωρητικότητα θα αυξηθεί μόνο στο νηπιαγωγείο Σταυρωμένου και στο 14ο νηπιαγωγείο στα Περβόλια».

Επιστολή διαμαρτυρίας Πατούλη σε Γαβρόγλου για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στους Δήμους
Τη διαφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο σύνολο των Δήμων της χώρας, εντάσσοντας και τους τελευταίους 27 Δήμους για το σχολικό έτος 2020-2021, εκφράζει με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Ο Γ. Πατούλης επισημαίνει στην επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Κ. Γαβρόγλου ότι η ΚΕΔΕ, εκφράζοντας το σύνολο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, εξ’ αρχής αντέδρασε στο ζήτημα της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει η εφαρμογή της, σε χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και εργαζόμενους.
Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι σε «καμία χώρα της Ε.Ε. δεν υφίσταται υποχρεωτική φοίτηση στα Νηπιαγωγεία για τετράχρονα παιδιά» και συμπληρώνει ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ενιαία προσχολική αγωγή μέχρι το παιδί να φοιτήσει στην πρώτη τάξη Δημοτικού Σχολείου, ανήκει στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις δομές της οποίας και εντάσσεται.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάνει αναφορά και στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. με την οποία η Αυτοδιοίκηση εκφράζει την αντίθεσή της για τον τρόπο που επιχειρεί η Κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφασή της για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ψηφίζοντας το άρθρο 220 στο Ν.4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. ….και άλλες διατάξεις», στο οποίο προβλέπεται η κατασκευή προκατασκευασμένων αιθουσών νηπιαγωγείων ελαφριάς κατασκευής, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για την ασφάλεια των νηπίων.
Ο Γ. Πατούλης επισημαίνει στη συνέχεια της επιστολής του ότι «ένα χρόνο μετά τις έντονες αντιδράσεις μας και την αγωνία μας για τον τρόπο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης, να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων κτιριακών υποδομών, σας δηλώνουμε ότι για την Αυτοδιοίκηση, προτεραιότητά μας είναι η ασφαλής στέγαση των προνηπίων σε παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν μάλιστα σε διευρυμένο ωράριο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι που τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά, σε αίθουσες που πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες αντίστοιχες των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών».
Ολοκληρώνοντας την επιστολή κάνει αναφορά σε σκοπιμότητες και τονίζει ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι επιχειρήσει την υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων σε νηπιαγωγεία θα έχει και την απόλυτη ευθύνη για ό,τι προκύψει.
Ειδικότερα επισημαίνει: «Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των τετράχρονων προνηπίων στα νηπιαγωγεία.
Όποιος για οποιαδήποτε σκοπιμότητα επιχειρήσει την υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία θα έχει και την απόλυτη ευθύνης για οτιδήποτε προκύψει για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών».