23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Απαιτείται η εγρήγορση των πολιτών εν όψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών

-Σύμφωνα με το μέλος της Κ.Ε. του ΤΕΕ Στ. Ξεζωνάκη όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους για να δουν το χαρακτηρισμό τους, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εφόσον έχουν χαρακτηριστεί δασικές να τις χάσουν - Η προθεσμία των ενστάσεων - αντιρρήσεων είναι 105 ημέρες

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι δασικοί χάρτες για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Η σημασία της ανάρτησής τους είναι τεράστια για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων, αφού πλέον θα είναι σαφής και ξεκάθαρος ο χαρακτηρισμός τους, ενώ ο καθένας θα μπορεί μέσω του διαδικτύου να εντοπίσει την έκτασή του και να δει σε ποια κατηγορία έχει χαρακτηριστεί.

Μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου διεύθυνση /www.ktimanet.gr οι πολίτες θα μπορούν να δουν ηλεκτρονικά πατώντας πάνω στην ιδιοκτησία τους στους αντίστοιχους χάρτες και να διαπιστώσουν αν οι ιδιοκτησίες τους έχουν χαρακτηριστεί δασικές, γεωργικές ή χορτολιβαδικές. Από τη στιγμή λοιπόν που θα βγουν στον αέρα ανά διεύθυνση δασών, οι πολίτες θα έχουν περί τις 105 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους.

Όπως επισημαίνει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΤΕΕ, Στέλιος Ξεζωνάκης, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και άμεσα με τη βοήθεια μηχανικού να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους, έτσι ώστε σε περίπτωση που αυτές έχουν χαρακτηριστεί δασικές να τρέξουν άμεσα τη διαδικασία των αντιρρήσεων, η οποία ενδέχεται να είναι χρονοβόρα.

Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Στέλιος Ξεζωνάκης εξήγησες: «Στις 12 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Όλες οι διαδικασίες είναι ηλεκτρονικές. Μπαίνοντας στη ιστοσελίδα θα υπάρχει ο χάρτης με διαγραμμίσεις και τους χαρακτηρισμούς. Οι πολίτες θα πηγαίνουν στην περιοχή που είναι η έκτασή τους και θα κλικάρουν τις πληροφορίες για να δουν το χαρακτηρισμό της. Παράλληλα υπάρχει και ένα υπόμνημα όπου επεξηγεί τους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων. Ο χαρακτηρισμός επεξηγείται με δυο γράμματα. Το ένα γράμμα απεικονίζει το χαρακτήρα της έκτασης τη χρονιά 1945 και το δεύτερο το σήμερα. Για παράδειγμα Α-Α είναι η αγροτική έκταση που έχει μείνει ίδιος ο χαρακτηρισμός το 1945 με το σήμερα. Αντίστοιχα Δ-Δ σημαίνει δασικό το 1945, δασικό και σήμερα. Αν είναι Χ-Α σημαίνει χορτολιβαδική το 1945 και αγροτικό σήμερα. Οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός που δεν είναι Α-Α έχει πρόβλημα. Εκτός εάν έχει Π που σημαίνει ότι έχει γίνει πράξη χαρακτηρισμός. Αν ο χαρακτηρισμός μέσα έχει το γράμμα Δ ή το γράμμα Χ υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία των ενστάσεων. Δηλαδή όταν στο διπλό χαρακτηρισμό υπάρχει το γράμμα Δ ή το Χ υπάρχει πρόβλημα. Επειδή και οι ενστάσεις γίνονται ηλεκτρονικά καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες να απευθυνθούν σε ένα μηχανικό. Απαιτείται ένα τοπογραφικό, ώστε ο μηχανικός να το ανεβάσει στην ιστοσελίδα και να δει το ακίνητο στο χάρτη γιατί μπορεί για παράδειγμα ένα ακίνητο να υπάρχει σε δυο ζώνες. Ο μηχανικός θα καθοδηγήσει τον ιδιοκτήτη ώστε να προχωρήσει την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αντιρρήσεων. Βεβαία αυτό έχει ένα κόστος. Το κόστος δεν είναι αναλογικό με το στρέμμα. Βέβαια καλό θα ήταν κάποιος ιδιοκτήτης που θέλει να κάνει ένσταση, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος έχει την οικονομική δυνατότητα εκτός από μηχανικό να βάλει και ένα δασολόγο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να πληροφορηθούν τι γίνεται, και οι αγρότες, διότι εάν κάποια έκταση από την οποία παίρνει επιδότηση κριθεί δασική, τότε αυτόματα θα του διακοπεί η επιδότηση».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, όπως επεσήμανε ο ίδιος, να γίνει ξεκάθαρο, πως ο χαρακτηρισμός της έκτασης έρχεται σε άμεση συνάρτηση με το ιδιοκτησιακό. Όπως εξήγησε ο κ. Ξεζωνάκης «η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο να γίνει γιατί μπορεί αν μια έκταση που είναι χαρακτηρισμένη δασική να μη δημιουργεί άμεσα πρόβλημα στον ιδιοκτήτη όμως σε δεύτερη φάση θα κριθεί και το ιδιοκτησιακό. Και αναφέρομαι σε μεταβίβαση ακινήτου, η οποία δεν θα μπορεί να γίνει εφόσον η έκταση είναι χαρακτηρισμένη δασική. Το κρίσιμο της υπόθεσης των δασικών χαρτών είναι ότι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον ιδιοκτησιακό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμφώνα με τον νόμο η περίοδος των ενστάσεων διαρκεί 105 μέρες. Θα συσταθούν τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από ένα δικηγόρο, ένα δασολόγο και έναν μηχανικό, οι οποίες θα κρίνουν τις ενστάσεις. «Σήμερα σε επίπεδο χώρας εκκρεμούν 180.000 αιτήσεις ενστάσεων. Τώρα που θα μπει και η υπόλοιπη χώρα καταλαβαίνετε τι θα γίνει, δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία. Άρα το νόημα είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό, ωστόσο οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν τις διαδικασίες που πρέπει για να μη χάσουν τις ιδιοκτησίες τους» σχολίασε ο κ. Ξεζωνάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της ανάρτησης έρχεται μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 και τη συνεχή συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα στελέχη των δασικών τους υπηρεσιών, του «Ελληνικού Κτηματολογίου», καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία και έκδοση των προαπαιτούμενων διοικητικών πράξεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι η επίτευξη της κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021 για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας -συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της πλειονότητας των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), σύμφωνα και με το νέο θεσμικό πλαίσιο συγκρότησής τους, αλλά και με τις εθνικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι ο θεωρημένος δασικός χάρτης συνοδευόμενος από τον «ιστορικό ορθοφωτοχάρτη» θα αποστέλλεται στον Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, οπωσδήποτε μία τουλάχιστον εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία ανάρτησης, όπως επίσης και στο Τμήμα Δασικών Χαρτών, Δασολογίου, Απογραφής και Θεματικής Υποστήριξης Δικαιωμάτων Δημοσίου της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.

Επίσης καθίσταται σαφές ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην ευρύτατη δημοσιοποίηση της ανάρτησης και της προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους επί των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε απόφαση θα πρέπει να γνωστοποιείται άμεσα και στους όμορους Ο.Τ.Α. των περιοχών ανάρτησης των δασικών χαρτών. Επιπλέον επεκτείνεται η χωρική αρμοδιότητα των συνιστούμενων Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), εφόσον αυτά είναι περισσότερα του ενός, ώστε να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή ανάρτησης του δασικού χάρτη για το καθένα από αυτά.